Bu sistemde, öğrenciler kayıtlı oldukları derslere sınava girmeden önce istedikleri kadar ders alabilir ve ödevlerini yapabilirler. Ancak, kayıt yenileme işlemini yapmayan veya gerekli şartları sağlamayan öğrenciler pasif öğrenci olarak kabul edilirler.
17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “Açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem kayıt yenileme koşullarını yerine getirmeyen öğrencinin ilgili programdan ilişiği kesilir.” hükmünü içermektedir.
Senato ve Üniversite Yönetim Kurulunun belirlediği esaslara uymayan veya ödemesi gereken katkı payı/öğrenim ücreti varsa bunları ödemeyen öğrencinin kaydı yenilenmez, bu öğrenci pasif öğrenci statüsüne girer. Öğrencilerin kayıtlarını yenilemedikleri ve eksik ders almış oldukları dönemler öğretim süresinden sayılır.
Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
Öğrenci danışmanları ders seçim işlemlerini onayladıktan sonra öğrencilerimiz YÖKSİS'te aktif hale gelecektir. Bu işlemden sonra öğrencilerimiz e-devletten belge alabileceklerdir. Bu süre içerisinde belge ihtiyacınızı öğrenci işleri ofisimizden giderebilirsiniz.
Öğrenim durumu "Pasif" olarak gözüken öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamayacaklardır.
İlgili 45 soru bulundu
Azami eğitim-öğretim süreleri; iki yıllık ön lisans öğrenimi için 4 yıl, dört yıllık fakülte ve yüksekokullar için 7 yıldır. Kayıt yenilemeyen öğrencilerin kayıt yenilemediği her dönem azami süreden düşer; fakat kayıt donduran öğrencinin kayıt dondurduğu dönem/dönemler azami süreden düşmez.
Okullarını donduran ve ders seçimlerini belirlenen sürede yapmayan öğrenciler, pasif öğrenci konumuna getirilir.
Kayıt yenileme işlemini yaptıktan sonra, öğrenciler pasif öğrenci statüsünden aktif öğrenci statüsüne geçerler. Pasif Öğrenci Aktifleştirme Süresi Pasif öğrenciler, kayıt yenileme işlemini yaparak aktif öğrenci olabilirler. Bu işlem, her yarıyıl başında yapılır.
"Aktif, pasif veya dondurulmuş AÖF kaydınız olduğu için kaydınızı sildirmeden başvuruda bulunamazsınız." yazıyor. AÖF İkinci Üniversite programı ile geçen sene kayıt yaptırmıştım.
Çalışan işçi, memur, esnaf, tüccar, çiftçi, muhtar ve isteğe bağlı sigortalılara aktif sigortalı diyoruz. Emekli, malul, ölen sigortalının eşi ve çocukları ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara da pasif sigortalı diyoruz.
Aktif Öğrenci: Yeni kayıt yapan veya içinde bulunulan dönem için kayıt yenileten öğrencinin öğrencilik durumu. Aktif öğrenci, öğrencilik haklarından faydalanan ve sınavlara girebilen öğrencidir. Donuk Öğrenci: İçinde bulunulan dönem için kaydını yeniletmeyen öğrencinin öğrencilik durumu.
Pasif öğrenciler o yarıyılda derslere ve sınavlara giremezler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar ve almakta oldukları burslardan feragat etmiş olurlar.
Kayıt yenileme işlemi yapmayan öğrenciler beklemeli öğrenci olarak adlandırılır; bekleme süresi azami eğitim-öğretim süresine dahil edilir. Öğrenci, beklemeli statüde kaldığı sürece öğrencilik haklarından yararlanamaz.
Üst üste sekiz (8) dönem katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle YÖK kanunun 44/C maddesi kapsamında yetkili kurullarının kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.
Kayıt yenilemeyen öğrencilerin AKSİS ve E- Devlet sisteminde öğrencilik statüsü "Kayıt Yenilemedi" olarak işlenir ve öğrenciliği pasif duruma geçer. Kayıt yenilenmeyen yıl/yarıyıllar azami öğrenim süresine dâhil edilir.
Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler o yarıyılda derslere giremezler ve bu süre öğrenim süresinden sayılır. 8. Kaydını yeniletmeyen öğrencinin kaydı ne zaman silinir? Öğrencinin dört yarıyıl üst üste kayıt yeniletmemesi halinde kaydı silinir.
E-Devlet kaydını yapan adaylar kayıt olduklarını gösterir barkotlu çıktıyı alarak kayıtlarını tamamlayacaklardır. (Bu belge kayıt işleminin tamamlandığını belgelemektedir. Belge üzerindeki pasif, kayıt yenilememiş v.b. öğrenci şeklindeki açıklama öğrencinin ders kaydı yapmadığını göstermektedir.
Kayıt sildirme başvuruları öğrenci işleri tarafından incelendikten sonra, başvuru sonucu öğrencilerin dilekçelerinde belirtmiş olduğu GSM numarasına SMS olarak bildirilmektedir.
HANGİ DURUMLARDA KAYIT SİLİNİR? Kesin kayıt işleminin usulüne uygun yapılmadığının veya kesin kayıt hakkı kazanılmadığının anlaşılması nedeniyle kayıt işleminin iptal edilmesi. Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uyarınca Üniversiteden çıkarılma cezası alması.
E-devlet kapısı (https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir) üzerinden sayfanıza giriş yaparak, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı kurumuna giriniz. Ardından Öğrenci Belgesi Sorgulama sekmesine tıkladığınızda öğrencisi olduğunuz okul sayfada listelenecektir.
Bulunduğu dönemde kayıt yenileme işlemi yapmayan öğrenciler (azami süreyi aşmamak kaydıyla), bu belgeyi AKSİS üzerinden “Elektronik İmzalı” şekilde alabilir. Bu durumdaki öğrenciler ayrıca E-Devlet sitemi üzerinden de “Elektronik İmzalı Öğrenci Belgesi (belgede pasif öğrenci olarak belirtilmektedir)” temin edebilir.
Arkadaşlar eğer kaydınız aktifse yani o dönem harcınızı ödeyip kayıt yenilemişseniz öğrenci akbili alabilirsiniz.
Öğrencilik durumu aktif ya da donuk olan öğrenciler, bu işlemi yaptırmak için bankaya yönergede belirtilen kayıt ücretini öder. Dekontu ile birlikte İrtibat Bürolarına gider kayıt yenileme işlemini yaptırır. Kayıt yenileme işlemi öğrenci numarasından erişilerek yapılır.
Herhangi bir nedenle kaydını donduran veya pasif olan adaylar Merkezi Yerleştirme Puanı ile (Ek Madde 1) yatay geçiş yapabilir.
Kayıt yenileme işlemleri; 02 Ekim 2023 Pazartesi günü saat 10.00'da başlayıp, 16 Ekim 2023 Pazartesi günü saat 22.00'de sona erecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri