01.01.2020 tarihinden itibaren trafik kazasında otomobil, taksi, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon ve iş makineleri için sakatlanma ve ölüm halinde kişi başı sigorta teminat miktarı 410.000 TL'ye yükseltilmiştir.
Zorunlu trafik sigortası, olası bir ölümlü trafik kazasında vefat eden kişinin destekten mahrum kalan yakınlarına ödeme yapmaktadır. Ölümlü trafik kazası tazminatı 2023 yılı itibariyle kişi başına 540.000 TL'ye yükseltilmiştir.
2023 Yılı Trafik Kazası Tazminat Miktarları (2023 – 2024 )
Kaza Başına Maddi Giderler 240.000. Kişi Başına Sağlık Giderleri 1.200.000. Kaza Başına Sağlık Giderleri 6.000.000. Kişi Başına Sakatlanma ve Ölüm 1.200.000.
Ödenecek miktar yaralanmanın ciddiyeti, sağlık giderleri ve geçici/kalıcı iş gücü kaybı gibi faktörlere göre belirlenir. Ancak 2023 yılı trafik sigortası teminat limitleri araç türüne göre değişmekte olup ortalama 1.200.000 TL'dir.
Sigorta poliçelerinin kapsamı Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen limitler dahilinde hazırlanır. Limitler araç başına 120 bin TL'ye kadar olan hasarı öder. Kaza başına ödeme miktarı ise 240 bin TL olarak belirlenmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Tek Taraflı Kazada Sigorta Ödeme Yapar mı? Tek taraflı olan kazalarda araç sürücüsü üçüncü kişi olmadığı için sürücüye ilişkin maddi hasarlar trafik sigortası kapsamında karşılanmaz. Ancak çift taraflı kazalarda trafik sigortası işletenin kusuru oranında ödeme yapılır.
Eğer trafik neticesinde vefa eden kişi var ise, onun vefatı neticesinde maddi ve manevi zararlara uğrayan yakınları, eşi, çocukları, annesi, babası, kardeşleri, nişanlısı, bakım ve desteği altındaki diğer kişiler uğradıklar maddi ve manevi zararlarının tazminatlarını alma haklarına sahiptirler.
Tek taraflı ölümlü trafik kazalarında ölen kişi tamamen kusurlu olsa bile, ölen kişinin yakınlarının tazminat taleplerinden Sigorta Şirketi sorumludur.
Kazaların ardından trafik incelemeleri sonrasında kusur oranı %100 olan taraf için herhangi bir hasar karşılaması yapılmaz. Aynı zamanda %100 kusurlu tarafın sigortası ile karşı tarafın mali hasarı karşılanır.
Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde, 3. basamakta %45, ikinci yılı hasarla kapatılırsa 2. basamakta %90, üçüncü yıl da hasarlı kapatılırsa 1. basamakta %135 oranında artış uygulanır.
Kaza sonrasındaki maddi zararlar, poliçe örneği, trafik kazası tespit tutanağı ve hasara ait olan fotoğraflar ile birlikte diğer belgelerde elde edildiği zaman bu süreçten sonra 8 gün içerisinde trafik sigortası tazminatı hak sahiplerine ödenir.
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Trafik kazası sonucu çoğu ölümler de bu şekilde gerçekleşmektedir. Dolayısıyla trafik kurallarına riayet ettiği halde kazada ölen müslümanların da hükmi şehid kabul edilebilecekleri söylenebilir.
Trafik Sigortası Hasar Bedeli Ödeme Süresi
Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
Ölümle sonuçlanan trafik kazaları sonucunda kazaya sebebiyet verenlerin hukuki sorumlulukları doğacaktır. Ölümlü trafik kazası sonrasında ölen kişinin mirasçıları destekten yoksun kalma ve manevi tazminat davası açılabilir.
Eğer mağdur kişi vefat etmişse onun vefatıyla maddi ve manevi zarar gören yakınları tazminat alma hakkına sahiptirler. Trafik kazası neticesinde ölen kişinin, eşi, annesi, babası, çocukları, kardeşleri, nişanlısı, bakım ve desteği altındaki kişiler maddi ve manevi zararın tazmini için dava açma hakkına sahiptir.
Trafik kazası yapan tarafların ilgili kazada ne kadar kusurlu olup olmadıkları, kişilerin kazadaki sorumluluk oranına göre hesaplanır. Bu doğrultuda trafik kazalarında kusur oranı %0, %25, %50, %75 ve %100 oranlarında olabilir.
Bu şartnameye göre baz değer kaybı “Aracın Rayiç Değeri x %19” şeklinde, total değer kaybı ise “Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutu Katsayısı x Araç Kullanılmışlık Düzeyi (km) Katsayısı” şeklinde hesaplanır.
Normal şartlarda, kazada kusurlu olan taraf, değer kaybı talebinde bulunma hakkına sahip değildir. Ancak aracın kasko sigortası kapsamında, kaza sonucu kusurlu olsa dahi değer kaybı talebinde bulunma hakkı tanınmışsa, bu durumda değer kaybı tazminatı talep edilebilir.
Bu soruya rahatlıkla evet cevabı verebiliriz. Rücu şartlarının olmaması kaydıyla kusurlu aracın sürücüsü tarafından herhangi bir ödeme yapılmadan meydana gelen zararın sigorta şirketi tarafından karşılanması sağlanabilir. Sigortanın türüne gore talep edilecek zarar da değişmektedir.
Bu tür davaların ortalama olarak 1,5-3 yıl arasında bir zamanda sonuçlanması beklenir. Mağduriyet yaşayan kişi sigorta tahkim komisyonlarına başvuruda bulunur ise bu dava süresi de kısalabilmektedir.
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Prosedürlerin zorluğu ve yoğunluk nedeniyle, ülkemizdeki mahkeme süreleri uzayabilmektedir. 1 ila 3 yıl arasında değişen ortalama dava süreci, farklı etkenler nedeniyle daha da uzayabilir.
İşyerindeki kıdem süresi 1 yıldan az olup ölen işçinin sağ kalan eşi ve ergin olmayan çocukları bunlar yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere 1 aylık ücret tutarında ölüm tazminatı ödenir.
İşçinin ölümü halinde işveren, işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, bunlar yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm gününden başlayarak bir aylık, hizmet ilişkisi beş yıldan uzun bir süre devam etmişse iki aylık ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür.
Trafik sigortası bankaların mobil uygulama, internet bankacılığı ve şubelerinden kolaylıkla satın alınıp ödenebilir. Kullanılan bankanın şu kanallarından işlemler yapılabilir: mobil uygulamasında genellikle “başvurular” sekmesinden “sigorta başvurusu” adımını takip ederek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri