Kazaskerler, yeniçeriler ve nişancılar ise seyfiye sınıfına mensuptu. Devletin idari ve mali işlerine bakan görevlilerin oluşturduğu sınıfa kalemiye ya da ehl-i kalem adı verilirdi. İlmiye sınıfının başında ise Şeyhülislam yer alıyordu.
Anadolu defterdarları ve Rumeli defterdarları aynı sınıfa mensup olup iş bölümü yapmışlardır. Defterdarlığa bağlı kalemiye sınıfı üyeleri arasında yer alan diğer kalemler şunlardır; Ruznamçe kalemi, tarihçi kalemi, gelir ve giderler kalemi, maliye emirleri kalemidir.
İlmiye sınıfı şeyhülislam, kadılar, kazaskerler, müderris, müezzin, nakibü'l eşraf gibi görevlilerden oluşan bir sınıftı.
Osmanlı devlet teşkilât ve teşrifatında seyfiye (askerî zümreler) ve kalemiye (bürokratlar) ile birlikte üç temel meslek grubundan biridir. Şeyhülislâm, nakîbüleşraf, kazasker, kadı, müderris gibi ulemâ topluluğunun ve bunların oluşturduğu kurumun genel adıdır.
Kalemiye Sınıfı (Osmanlıca: قالميي), Divan-ı Hümayun'a dahil sınıflardandır. Yaygın olmayan adı Ehl-i Kalem'dir. Kitâbet sınıfı olarak da bilinir. Bürokrasi, diplomasi ve mali işlerden sorumlu, kısacası defter işlerinden sorumlu kişiler bu sınıfa dahildir.
İlgili 18 soru bulundu
Nişancı, Kalemiye sınıfının başıdır. Nişancı, pâdişâh adına yazılacak fermanlara, beratlara, nâmelere, hüküadârın iazâsı demek olan tuğrayı çekmekle görevlidir. Tuğra, Roma geleneğinin bir devamı olarak, hazırlanan belgelerin başında bulunurdu.
Divan-ı Hümayun
Yönetimde Padişah'tan sonra en yetkili kişi konumundaki Sadrazam ve kubbealtı vezirleri gibi idareciler ile Kaptan-ı Derya ve Yeniçeri Ağası gibi askerler bu sınıfa mensuptular. Bu sebeple devlet yönetiminde seyfiye sınıfının en etkin sınıf olduğu söylenebilir.
Ayrıca Vezire denk bir mertebe de olan şeyhülislâm ve dîvan üyelerinden kazasker, defterdar ve nişancı da ilmiye sınıfına ait olunca, ilmiye teşkilâtının Osmanlı İmparatorluğundaki önemi açıkça ortaya çıkmaktadır.
Seyfiye sınıfında Osmanlı toplumunda bulunan rütbeli askerler yer almaktaydı. Seyfiye sınıfına üye olan askerler iç karışıklıkları önlemek için mücadele etmekteydi. Bunun yanında seyfiye sınıfına ait olan önemli kişilerde bulunmaktaydı. Bu kişiler yürütme görevini üstlenmekteydi.
Seyfiye sınıfını Enderun veya diğer eğitim kurumlarında yetişen ve ümera da denilen kişiler oluşturmuştur. Bu sınıf kapıkulu askerleri ve tımarlı sipahiler ile subaşı, sancakbeyi, beylerbeyi, vezir ve sadrazam gibi görevlileri kapsamaktadır. sorumlu nişancı, defterdar, reisülküttap gibi görevlilerden oluşmaktadır.
Kazasker Osmanlı devlet yapısında idari bir görev olup, kelime "kadı" ve "asker" kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Kazaskerlerin kıyafeti ilmiye kıyafeti olup, bu mesleğin en yüksek mertebelerinden biridir. Kazaskerler Divan-ı Hümayun'un tabiî azasıydı.
Kazaskerler ise şeri davalara bakan askeri hakimlerdi. Aynı zamanda bu hakimler kadıasker olarak da anılmaktaydı. Kazaskerlik, ilk başlarda Anadolu Kazaskeri olarak tek bir merkezdi. 1480 yılından itibaren Rumeli ve Anadolu olmak üzere ikiye ayrıldı.
[1] (askeriye) İlmiye sınıfının yüksek derecesinde bulunan devlet görevlisi. [2] Osmanlı döneminde mahkemelerin en yetkilisi.
[1] Osmanlı devlet dairelerinde idari görevlerde bulunan memurların oluşturduğu sınıf. [2] Osmanlı devletinde bürokratik işlerle uğraşan sınıfa verilen ad.
Kalemiye; Osmanlı Devletinde, kalemlerde çalışan çeşitli düzeylerdeki görevlilerden oluşan ve devlet örgütünün dört sınıfından birisidir. Bu sınıf kalem şakirtleriyle başlar, kalem ağalarını ve hacegan denilen üst kademe görevlilerini içerirdi.
Osmanlılar'da Şeyhülislam, ilmiye sınıfının başı sayılıyordu.
Reaya sınıfının görevi üretim yapmak ve vergi vermektir. Kelimenin diğer anlamı "koyun sürüsü"dür. Bu yüzden kelimenin kullanıldığı devletlerde halkın yönetilenler tarafından koyun sürüsüne benzetildiği yönünde eleştiriler bulunmaktadır.
Vezir-î âzam, kubbealtı vezirleri, Rumeli ve Anadolu kazaskerleri, nişancı, defterdarlar ve Rumeli Beylerbeyi Divân-ı Hümâyûn'un aslî üyeleridir. Bunlardan başka ayakta hizmet gören reîsü'l-küttâb, çavuşbaşı ve kapucular kethüdâsı da divânda bulunurdu.
Nişancı, Divan-ı Hümayun'un bürokratik örgütünün başında yer alan kişi olup, Divan-ı Hümayun toplantılarında görüşülecek işlerin belli bir gündeme bağlanmasından, en önemli görevi sayılan Padişah fermanlarına tuğra çekmeye varıncaya kadar çok sayıda görevi yerine getirmekle ödevli kılınmıştır.
Reîsü'l-küttâb (Osmanlıca: رئيس الكتاب) Osmanlı Devletinde Hariciye Nazırlığı'nın (Dışişleri Bakanlığı) kurulmasından önceki dönemde dışişlerinden sorumlu devlet görevlisiydi. Reîsü'l-küttâblık görevi Osmanlı Devletinde ilk defa 1453 yılında İstanbul'un fethi sonrasında oluşturuldu.
Sadrazam, kubbealtı vezirleri, Rumeli beylerbeyi, Rumeli ve Anadolu kazaskerleri, Rumeli ve Anadolu defterdarları, nişancı ve vezirlik rütbesine sahip olan yeniçeri ağası ve kaptan-ı derya'da divanın asli üyeleri arasında yer alırdı.
Hukukî uyuşmazlıkları ve davaları karara bağlamak üzere devletçe tayin edilen görevli, hâkim. İslâm devletlerinde yargı sisteminin başında bulunan görevliye verilen unvan. İslâm tarihinde askerler arasındaki davalara bakan ordu kadısı, Osmanlılar'da Dîvân-ı Hümâyun'un üyesi, yargı ve eğitim teşkilâtının sorumlusu.
Sadrazamla padişah arasındaki yazışmaları yürüten kalemdir. Yabancı devletlerle yapılacak olan antlaşmaları düzenlemek görevleri arasındadır.
Reisülküttap Kime Denir? Osmanlı İmparatorluğunda, henüz Hariciye Nazırlığı kurulmadan önceki dönemde dışişlerinden sorumlu olan devlet görevlisine Reis-ül Küttab adı verilirdi. Başka bir anlatımla Tanzimat döneminden önce Osmanlı İmparatorluğundaki Dışişleri Bakanı Reisülküttap idi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri