Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır.
Geriye kaza orucu, muayyen bir gün için adanmamış oruç ve kefaret orucu kaldı. Bunların imsaktan önce niyetlenilmesi lazım. Aksi takdirde kabul olmaz.
Hanefîler'e göre ramazan orucu, nâfile oruçlar ve vakti belirtilmiş adak (nezr-i muayyen) oruçlarının niyet etme vakti gün batımından başlayıp ertesi günün kuşluk vaktine hatta öğle namazı vaktinin girmesinden az önceki vakte kadar devam eder. Öğle vakti girdikten sonra artık hiçbir oruca niyet edilemez.
Ramazan orucuna yahut nafile oruca niyetlenecek kişi, imsak vakti girmeden önce yahut imsak vakti girdikten sonra (eğer yiyip-içmediyse ve oruca mani olacak bir şey yapmadıysa) oruca niyet etmelidir.
Bu kişilerin “Yarınki orucumu tutmaya niyet ettim, kabul eyle Allah'ım.” gibi ifadelerle yarınki orucu için niyetini belli etmesi gerekmektedir. Eğer sahura kalkmayı unuttuysanız o günün kuşluk vaktine kadar niyet edebilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nâfile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, 1/331-332).
Tutulacak her kaza orucuna, “Üzerimde borç olan ilk orucun kazasına…” diye niyet edilmesi uygun olur. ÇOK FAZLA KAZA ORUCU OLANLAR NE YAPMALI? Kazaya kalan oruçların hesaplanması konusunda iki durum söz konusu olabilir: a.
Gece sahura kalkmak da niyet yerine geçer. Oruca Ne Zaman Niyet Etmelidir? Ramazan orucuna, zamanı belirlenmiş adak orucuna ve nâfile oruçlara; akşamdan itibaren ertesi günü kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir.
el Cevab: İmsak vakti geniş vakittir. Beş ya da 10 dakika geçirdiyse oruca devam eder. Daha fazla geçirmişse o günün orucunu iade eder.
Ramazan gecelerinde sahur hazırlıkları imsak vaktine kadar devam etmektedir. Sabaha karşı, gün doğmaya yakın saatlerde bu hazırlıklar ve yemek yeme, su içme bitmelidir. Niyet edilip tutulan oruç imsak vakti ile başlar, akşam ezanı yani iftar vakti ile son bulur.
Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.
Oruç tutmak için sahura kalkmak zorunlu bir durum değildir. Ancak sahura kalkmanın ihmal edilmemesi gerektiği de birçok din aliminin üzerinde durduğu konulardandır. Kişiler herhangi bir gerekçe ya da mazeret bulamadıkları anlarda sahura kalkmalıdır. Bu durum nafile orucu için de geçerli bir durumdur.
Ramazan ayının da yaklaşmasıyla beraber Müslüman vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında ezandan sonra niyet edilir mi sorusu gelir. Oruç için sahura kalkamayan veya kalkmak istemeyen kişilerin niyetini daha sonra yapmasında bir sakıncası olmadığı Diyanet tarafından da onaylanmıştır.
Kişinin çok sayıda kaza orucu varsa nasıl tutmalıdır? Ramazan orucunu tutmakla yükümlü olduğu hâlde tutmamış veya bir mazeretten dolayı tutamamış kimseler; öncelikle tutmadıkları bu oruçların sayısını belirlerler ve bu oruçlarını, oruç tutmanın yasak olduğu bayram günlerinin dışındaki günlerde kaza ederler.
Sahura kalkınca da, daha önce niyet edilmiş olsa da, imsak vaktine kadar yiyip içilebilir. Ramazanda, (Yarın dişim ağrımazsa oruç tutarım, ağrırsa tutmam) diye akşamdan niyet edilse, böyle şüpheli niyetle oruç tutmak sahih olmaz. Niyetin son vaktinden önce, kesin karar vermek gerekir.
Allah Teâlâ, bir kimseye gücünün üzerinde yük yüklemez. Tutamadığınızı tahmin ettiğiniz günlerin orucunu kaza edersiniz. Bu sebeple eğer kaza borcunuzun on gün olduğunu zannediyorsanız, on gün oruç tutarsınız. On günden fazla veya az olduğunu zannediyorsanız, zannınıza göre hareket ederek oruç tutarsınız.
Cünüp iken tutulan oruç geçerli midir? Cünüplük oruç tutmaya engel değildir.
Bu sebeple ezan okunsun okunmasın imsak vaktinin başlaması ile yeme içmeye son vermek gerekir. Ezanın imsak vaktinden önce okunması, ezanla birlikte oruca başlamayı zorunlu kılmadığı gibi, ezanın geç okunması hâlinde de imsak vaktinin girmesinden sonra yiyip içmek mübah olmaz.
Adet öncesi gelen leke orucu bozar mı? İşte oruçluyken bilinmesi gerekenler... Düzenli âdeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz.
Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.
Ramazan ayında her günün orucu başlı başına müstakil bir ibadettir. Bundan dolayı her gün için oruç tutmaya niyet etmek gerekir.
Oruç fidyesi nasıl ödenir? Oruç fidyesinin tutarı fıtır sadakası kadardır. Bu fidyeler Ramazan'ın başlangıcında verilebileceği gibi, Ramazan'ın içinde veya sonunda da verilebilir. Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi, ayrı ayrı fakirlere de verilebilir.
Oruca niyetlenen bir kadın gün içinde âdet görmeye başlarsa ne yapmalıdır? Kadınlar âdet ve lohusalık denilen özel hâllerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler.
Namazı terk edenin hiçbir ameli kabul edilmez, ne zekat nede oruç nede hacc nede hiçbir şey. “ameli geçersiz olur” sözün anlamı yani ameli iptal olur ve hiçbir faydası olmaz. Bu hadis, namaz kılmayandan hiçbir amel kabul edilmediğine delildir.
Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ramazan ayında ezân da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezânın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri