Kazuistik anayasa Uzun ve ayrıntılı kurallardan oluşan, kesin hükümlerin belirlendiği anayasadır.
Düzenleyici anayasadan daha uzun ve ayrıntılı hükümlere (aşırı düzenleyici) yer veren anayasalara kazuistik anayasa denir. Toplam 24 maddeden oluşan 1921 Anayasası çerçeve anayasa niteliğindedir.
Düzenleyici anayasaya göre daha ayrıntılı ve uzun hükümlere yer veren anayasa kazuistik anayasa olarak bilinmektedir. 1949 Almanya Anayasası ve 1908 Fransız Anayasası ile beraber 1982 Türkiye Anayasası içerisinde de kazuistik anayasa etkileri ön plana çıkıyor.
Kazuistik anayasa, en ince detaylara kadar düzenlenmiş olan ve ayrıntılı maddelerin yer aldığı anayasalara denir. Hukuk alanında, hiçbir soru işareti bırakmamayı, meydana gelmiş veya gelmesi muhtemel olan vakalar karşısında izlenecek olan en doğru yolu belirlemeyi amaçlar.
Oysa 1982 Anayasası, ayrıntılı ve detaylı hükümler içeren, Başlangıç hükümleri hariç toplam 177 madde ile 17 geçici maddeden oluşan “kazuistik anayasa” özelliğini taşımaktadır. Birey, bu kadar çok madde arasında hak ve hürriyetlerinin neler olduğunu tam manası ile kavrayamaz.
İlgili 43 soru bulundu
1- Kazuistik Yöntem: Amaç, ortaya çıkabilecek her türlü uyuşmazlığı önceden düşünerek, her biri için ayrı ayrı, ayrıntılı çözüm üretmektir. 2- Soyut Yöntem: Amaç, ayrıntılar üzerinde durmadan genel tanımlar ve ilkeler ortaya koyup, bunları hükmün kapsamına giren olaylara uygulamaktır.
ABD Anayasası çerçeve anayasaya örnek gösterilebilir. tarihindeki tüm anayasalar kazuistik niteliktedir. Bunun temelinde Türk anayasacılığındaki her siyasal veya sosyal soruna mutlaka hukuki bir çözüm getirme eğilimi yatmaktadır.
Olaylardan hareketle genel kurula gidilen bir metot olarak kazuistik ön plana çıkmaktadır. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında ise genelde anlamı, 'Olaycı' biçiminde ifade edilmektedir. Her olaya ilişkin kanun maddesi hazırlama yöntemi kapsamında ele alındığını ifade etmek mümkün.
Kazuistik Yöntem.
Diğer bir ifadeyle “kazuistik yöntem” ile hazırlanmış bir anayasadır[10]. 1961 Anayasası 1982 Anayasasına oranla daha kısa, daha az kazuistik olsa da, aynı husus 1961 Anayasası için de genel olarak söylenebilir.
Katı anayasa, normal kanunlardan daha farklı organlarca ve daha zor usullerle değiştirilebilen anayasadır. Anayasa devletin temel yapılanmasına ilişkin ayrıntılı düzenlemeler getiriyorsa bu anayasa, kazuistik (düzenleyici) anayasadır.
Türk Anayasaları içinde EN YUMUŞAK ANAYASA 1921 ANAYASASIDIR! Sert Anayasa: Olağan yasama süreciyle değiştirilemeyen, değiştirilmesi için diğer yasalara göre daha nitelikli çoğunluk ve zor yöntemler öngören anayasalardır. Türk Anayasaları içinde EN SERT ANAYASA 1982 ANAYASASIDIR!
Dünyanın ilk anayasal belgesi, İngiltere'de kral ile halk arasında yapılan Magna Carta'dır. (1215).
Tarihte bilinen ilk anayasa Hammurabi Kanunlarıdır. M.Ö 1810 yılında doğan Hammurabi, 42 yıl boyunca Babil İmparatorluğunun kralı olarak hüküm sürmüştür. Tarihte ilk defa devlet tarafından belirlenen kurallar yasa haline getirilmiş ve bu yasalar düzenlenerek anayasa oluşturmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya resmî olmayan kullanımıyla 1982 Anayasası, Türkiye'nin 9 Kasım 1982'den bu yana geçerli olan anayasasıdır.
ANAYASANIN KABULÜ (TEŞKİLÂTI ESASİYE KANUNU)
Yeni Türk devletinin ilk anayasası 20 Ocak 1921'de kabul edildi. Kabul edilen bu anayasa, olağanüstü bir dönemde hazırlanmış kısa ve öz bir anayasa özelliği taşımaktaydı.
Fransızca “constitution” sözcüğünün karşılığı olarak günümüz Türkçesinde “anayasa” kelimesi kullanılır. Türkçede bu sözcüğe karşılık, Osmanlı döneminde “kanun-u esasi”, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında “teşkilat-ı esasiye kanunu” kullanılmıştır.
1924 Anayasası'nda yapılan değişiklikler
Bu değişiklikler şunlardır: 10 Nisan 1928 tarihinde yapılan değişiklikle Anayasa'nın 2 maddesinde yer alan “Türkiye Devleti'nin dini İslam'dır” hükmü çıkarılmıştır.
Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklifedilemez.
Madde 3 – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı "İstiklal Marşı"dır.
Sınıflandırma, Anayasalar, Yazılı ve Yazılı olmayan Anayasalar, Yumuşak ve Sert Anayasalar, Anayasa Yargısı.
1- Yazılı - Yazısız Anayasa
Yazılı anayasa olarak adlandırılan anayasada yer alan kurallar belirli bir belge içinde toplamıştır. Anayasal nitelikte olan tüm anayasalar yazılıdır. Yazısız anayasa ise yazılı anayasanın tam olarak tersidir. Bu anayasaya teamüli anayasa veya geleneksel anayasa denilmektedir.
Âyet ve hadislerin (nass) taşıdığı nitelik, kendilerinden elde edilen fıkhî hükümlerin kazuistik bir temayül göstermesine etki etmiş olmakla beraber, İslâm Hukuku, gerek kaynakları itibariyle ve gerekse sistem olarak soyut prensipler oluşturma özelliğine de sahiptir.
Diğer ülkelerin aksine BK'da tek bir anayasal metin bulunmamaktadır. Bu durum genellikle yazılı olmayan anayasaya sahip olduğu şeklinde ifade edilmektedir. İngiliz Anayasası'nın büyük bir bölümü kanunlar, mahkeme kararları, uzman çalışmaları ve antlaşmalar gibi yazı metinler doğrultusunda şekillenmiştir.
Devlet, sosyal ve ekonomik alanlarda Anayasa ile belirlenen görevlerini, bu görevlerin amaçlarına uygun öncelikleri gözeterek malî kaynaklarının yeterliliği ölçüsünde yerine getirir. Madde 66 – Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türktür.
Adaylık ve Seçimi (Madde 101)
Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen aday gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri