Yani Hangi yönde olduğunu bulmak için yönler iyi bilinmelidir. Eğer elinizde bir pusula var ise işiniz daha kolay olacaktır. Kıble Güney yöne bakmaktır. Çünkü kıble olan Kabe ülkemizin Güney'inde kalmaktadır.
Türkiye'de Van'dan batıya doğru gittikçe kıblenin yönü güney doğuya kayar. Babaannenin pratik usûlü, Trabzon, Gümüşhane, Diyarbakır, Elâzığ, Malatya, Urfa, Mardin ve yakınlarındaki iller için geçerli olur. Yani kıble, bu şehirlerin güneyinde kalıyor. Bu şehirlerde kıbleyi bulmak için güneye dönmek yeterlidir.
İlk iş, sabah güneşin doğduğu yönü tespit etmek olmalı. Sol kolumuzu doğuya, sağ kolumuzu batıya uzattığımızda kuzey yönü arkamızda kıble yönü olan güney ise ön cephemizde kalacaktır. Türkiye'de kıble takribî olarak güney ile güneydoğu yönleri arasında bulunuyor. (Güneyden doğuya doğru 23 derecelik bir açı).
Ancak bu rivayetlerin büyük bir kısmı daha çok hicretten on altı veya on yedi ay sonra kıblenin El Mescidül- Aksa'dan el-Mescidül-Haram'a (Kâbe) Çevrilmesiyle ilgilidir. Kâbe, İslam dininin, ilk kıblesidir. Dünyadaki tüm Müslümanların namaz kılarken kendisine yöneldikleri kıblesidir.
Bilerek kıble yönünden başka yöne doğru kılınan namaz geçersiz olur. Kıble yönünü bilmeyen kimse ise araştırma yapar; edindiği bilgi veya kanaate göre namazını kılar. Eğer namazı tamamladıktan sonra hata ettiğini anlarsa, namazı sahih olur. Yeniden kılması gerekmez.
İlgili 22 soru bulundu
Evet. Ters çevrilirse veya üstü örtülürse mekruh olmaz. Sual: Namazda gözleriyle başka yerlere bakmak mekruh mu? Evet, tenzihen mekruh olur.
Kapalı bir mekanda kıbleye karşı ihtiyaç görmek, caizdir. Her ne kadar kapalı yerde caiz ise de ev içerisinde tuvaletin kıbleye karşı yapılması hoş karşılanmamaktadır.
Peygamber, Medine'ye hicret edince on altı ay Kudüs'e doğru namaz kıldı. Fakat Kâbe'nin kıble olmasını çok arzu ediyordu. Ve namaz kılarken, dualarla beklediği vahiy geldi... "Artık yüzünü Mescid-i Haram'a (Kâbe'ye) doğru çevir." Asr-ı Saadet döneminde Müslümanların ilk kıblesi, Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa idi.
Ancak Mekke döneminde kıblenin neresi olduğu konusu henüz açıklığa kavuşturulamamıştır. Örneğin Hz. Muhammed a.s. peygamberliğinin ilk yıllarında Kâbe'ye doğru namaz kıldığı halde, daha sonra kıble edinmiş olduğu el-Mescidü'l-Aksâ, İslâm'ın ilk kıblesi olarak nitelenmiştir.
Kıble, bazı dinlerde tapınma sırasında yönelinen doğrultuyu anlatır. Bazı dini gruplar haricinde Müslümanların ibadet (namaz) sırasında yöneldikleri yer Mekke'de bulunan Mescid-i Haram'daki Kâbe'dir.
Pusula ibresinin, pusula yuvasındaki Kuzey (N) ile çakışıncaya kadar çeviriniz. Pusula iğnesi ile N çakıştığında durun. Sonrasında (Kuzey yani N den itibaren) saat yönünde bulunduğunuz şehre ait pusula derecesini pusula üzerinde bulun. O kıble açısının gösterdiği yön sizin kıble yönünüzdür.
b) Pusula yoksa güneşli bir havada bulunuyorlarsa, bulundukları yerin kuzey yada güney yarım kürenin nerede olduğunu hesaplayarak güneşe göre kıbleyi tayin ederler. Geceleyin ise yıldızlarla tespite çalışırlar. c) Bunların hiç biri mümkün değilse ictihad edip kanaatlerine göre bir tespit yaparak namaz kılarlar.
Evde Namaz İçin Kıble Nasıl Bulunur? Evde namaz kılmak için kıble yönü belirlenmemişse en kolay olarak pusula ile kıble yönünü bulmak olmaktadır. Türkiye'de kıble güney ile güneydoğu yönlerinde güneyden doğuya doğru 23 derecelik bir açıda bulunmaktadır. Camiler içindeki mihrap ve minareler kıbleyi göstermektedir.
Qibla Finder servisine giriş yaptığınızda bulunduğunuz yere imleç konumlanmasını bekleyiniz. Kabe ile konumunuz arasına kıble hattı oluşacaktır. Etrafınızdaki ev, sokak vb. ayrıntıları kullanarak kıble yönünüzü hızlıca belirleyebilirsiniz. Yine pusula için konumunuza ait kıble açısını öğrenebilirsiniz.
Namazlar kıbleye dönülerek kılınır. Cami minarelerinin kapıları ise kıble yönüne göre inşa edilir. Yani minare kapıları güney yönü işaret eder. Çünkü kıble güney yönüne dönerek bulunur.
Bilindiği üzere hıristiyanlar için kiliselerde kutsal yön, güneşin doğduğu doğu yönüdür. Musevilerde ise kıble yönü, bulunduğumuz noktayı Kudüs'teki Hz. Süleyman Mabedi'ne birleştiren doğrultudur ve yaklaşık olarak müslümanların kıble yönüne yakındır.
Yani kıble olarak aslında Kabe'ye dönük olarak namaz kılınır. Kıbleyi bulmak için Kabe'nin nerede kaldığını bilmekte yeterlidir. Kabe, ülkemizden bakıldığı zaman Güney tarafta kalmaktadır. Tam konumu ise Güney Doğudur.
Böylece Yahudilik'te, gerek evde gerek sinagoglarda, ibadet esnasında Kudüs'e dönülmektedir. Buna “mizrah (doğu yönü)” denilmektedir12. Her ne kadar Yahudiler dua ve ibadetlerinde Kudüs'e yönelseler de, “doğu yönü” ile de ilişkilerinin bulunduğu anlaşılmaktadır.
Yukarıdaki ayet ve hadis-i şerif, yeryüzünde yapılan ilk mescidin Kâbe olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. İbadet ederken nereye yönleceğimizi emreden Allah'tır. Onun emrettiği tarafa yönelmek de ibadettir. Bu açıdan Kabe'ye yönelmeyi emrederse, kıble Kabe olur, Mescid-i Aksa'ya yönelmeyi emrederse de kıble orası olur.
Rânûnâ, namazgâhta, Muhammed'in ilk cuma hutbesini okuyup ilk cuma namazını kıldırdığı vadidir.
Kıble, Mescid-i Haram tarafına çevrildikten sonra, Resûl-i Ekrem Efendimiz Kubâ'ya gitti ve İslâm tarihinde inşa edilen ilk mescid olan Kubâ Mescidinin Beytü'l-Makdis tarafına olan kıblesini de Kâbe'ye doğru çevirtti.
Mezhep imamlarının ittifakıyla, açık alanlarda lavabo ihtiyacını gideren kimsenin kıbleye yönelmesi haramdır. Bununla ilgili Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurmuştur: Tuvalete geldiğiniz zaman, küçük ve büyük abdest bozarken kıbleye önünüzü dönmeyin ona arkanızı da dönmeyiniz.
Bir hadis-i şerif meali şöyledir: “Her şeyin en güzel ve en uygun bir şekli vardır. Oturma şeklinin en güzeli de, kıbleye karşı oturmaktır.” Dolayısıyla müsait ortamda mümkün mertebe kıbleye dönük oturmak faziletli olmakla birlikte kıbleye arkası dönük oturmak günah değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri