MADDE 2. Yunanistan, İngiltere ve Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 1'nci maddede belirtilen taahhütlerini kaydederek, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını, ülke bütünlüğünü, güvenliğini ve anayasanın temel maddeleri ile oluşan durumu (state of affairs) tanırlar ve garanti ederler.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), sadece Türkiye tarafından tanınmakta, diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır. Ülke, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bağlıdır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler üyesi olan ülkelerden yalnızca Türkiye tarafından tanınan, sınırlı tanınırlığa sahip bir ülkedir. 1983 yılından beri de facto bağımsız olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan tarafından tanınmazken ülkeye bağlı bir özerk yönetim olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ...
Adanın güneyi etkin olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kontrolü altında; Adanın kuzeyi Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'ne göre Türkiye'nin işgali altındadır. Bağımsızlığını tek taraflı ilan eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin sadece Türkiye ile diplomatik ilişkisi bulunmaktadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 1983 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Bir BM üyesi olan Türkiye tarafından tanınmaktadır. İslam İşbirliği Teşkilatı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı KKTC'ye "Kıbrıs Türk Devleti" adı altında gözlemci statüsü vermiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Kıbrıs sorunu, adanın yerleşik nüfusu olan Kıbrıslı Türk ve Rumlarca 1960'ta kurulan ortak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türk ve Rumlarca birlikte yönetilmesi mutabakatının terk edilerek adanın Rumlarca tek taraflı idare edilmesi ve Yunanistan'a bağlanmasını hedefleyen girişimlerin doğurduğu uluslararası sorundur.
Kıbrıs Sorunu, Akdeniz'in doğusunda bulunan Kıbrıs adasında Kıbrıs Rumlarıyla Kıbrıs Türkleri arasında yaşanan siyasi tabanlı sorun. Britanyalıların Kıbrıs Sözleşmesi sonrasında adayı kolonileştirmeleri ile halklar arası çatışmalar artış gösterdi.
Türkiye, İngiltere'nin olumsuz cevap vermesi üzerine, Ada'daki Türklerin güvenliğini de dikkate alarak 20 Temmuz 1974 günü Barış Harekatı'nı başlatmıştır. Böylece Kıbrıs'ın Yunanistan'a ilhakı önlenmiş, Kıbrıs Türk halkının varlığı da güvence altına alınmıştır.
Kuzey Kıbrıs'ta trafik sol şeritten akmaktadır. Resmi dil Türkçe'dir. Türk Lirası (TL) Kuzey Kıbrıs'ta kullanılan para birimidir. Uluslararası telefon kodu + 90 392'dır.
Türkiye'de Güney Kıbrıs Rus kesimi diplomatik misyonu bulunmamaktadır. Bu nedenle Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni ziyaret etmek isteyen Türkiye vatandaşları Kıbrıs Konsolosluğu vize işlemlerini Atina Güney Kıbrıs Büyükelçiliğinden tamamlayabilirler.
Kuzey Kıbrıs veya resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, de facto devlet. Varlığı Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmamaktadır.
Dışişleri Bakanlığı Türkiye, 30 Ağustos 1991 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan Cumhuriyeti'ni 9 Kasım 1991'de tanıyan ilk devlet olmuştur.
Kuzey Kıbrıs'ta resmi dil olarak Türkçe kabul edilmiştir. Ancak ülkede konuşulan dil, halk arasında Kıbrıs Türkçesi olarak adlandırılır. Kıbrıs Türkçesi ile Türkiye Türkçesi arasında yalnızca bazı istisnai sözcükler bağlamında farklılıklar bulunur.
Nüfusun tamamına yakını Türklerden oluşmaktadır. Ilıman Akdeniz iklimi hakim olup, yazlar sıcak ve kurak, kışlar serin geçmektedir. KKTC, Akdeniz'de Türkiye'nin güneyinde yer alan Kıbrıs adasının kuzey kesimindedir.
1 Güney Kıbrıs Lirası = 28,26 TL 'dir. 1 Euro = 15,82 TL'dir.
Çalışanların yüzde 9,9'luk bölümü aylık 750 ile 999 Euro arasında, yüzde 8,1'i 750 Euro ve altında brüt maaş alıyor. Çalışanların yüzde 12,1'inin aylık brüt maaşı bin 250 ile bin 499 Euro aralığında.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yalnızca kimlik kartları ile KKTC'ye 30 günü aşmamak kaydı ile vizesiz giriş yapabilir. Ülkeye pasaportu ile giriş yapmak isteyen Türk vatandaşları ise 90 günü geçmemek şartı ile vizeden muaf tutulmaktadır.
Jeolojik devirlerde bir çöküntü neticesinde Hatay bölgesinden ayrılıp bir ada haline gelen Kıbrıs'ın ilk sakinleri Anadolu'dan gelmişlerdir.
Kültür. Kıbrıs Rumlarının Yunanistan'la yakın kültürel bağları olsa da, toplumun sadece bir bölümü ayrı bir "Kıbrıslı" kimliğini tamamen reddedip kendisini "Kıbrıs adasında yaşayan Yunan" olarak tanımlar. Tam tersi yönde, Yunanlığı reddedip kendini sadece "Kıbrıslı" olarak tanımlayan bir kesim de vardır.
Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs adası, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kavşak noktasında yer almaktadır. Ada bulunduğu coğrafi ve siyasi konumu iti- barıyla dünyanın stratejik önemi fazla olan bir mevkinin başında gelmektedir. Kibris matematik ve özel konumu bakımından büyük üstünlüklere sahiptir.
Kıbrıs Barış Harekâtı; Rumların baskı, zulüm ve katliamlarına maruz kalan Kıbrıs Türklerini içinde bulundukları zor durumdan kurtarmak ve adaya barış ve huzur getirmek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından gerçekleştirildi.
Osmanlı İmparatorluğu'nun Kıbrıs üzerindeki hâkimiyeti, 1878'de adanın İngilizlere kiralanması ile başlayan süreçte zayıflamış ve I.Dünya Savaşı'nda 1914 yılında Osmanlı İmparatorluğu İttifak devletleri yanında savaşa girince İngiltere'nin ilhakı ile zoraki olarak sona ermiştir.
İngilizler adaya İngiliz kraliçesi tarafından atanan Sir Garnet Wolseley komutasında bir kuvvetle 22 Temmuz 1878'de Larnaka'dan çıktı. Adada bir direniş olmaması için padişah fermanı gönderildi ve İngiliz subaylar bu fermandan birer örnek ile adaya çıktılar ve Kıbrıs'ta 308 yıl süren Türk egemenliği tamamen bitti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri