Ucu sivri olan malzeme vida, ucu kör olan malzeme ise cıvatadır. Vida, açılacak yivler ile iki malzemeyi birleştirirken cıvata, somun ve bağlantı ekipmanı ile iki parçayı birbirine bağlar.
Cıvata üretiminde ağırlıklı olarak yapı çelikleri, ıslah çelikleri, karbon çelikleri, borlu çelikler ve paslanmaz çelikler kullanılmaktadır. Alaşımlı veya alaşımsız çelikten cıvata üretimi, mekanik beklentilere göre belirlenmektedir. Cıvatalık çelikler ısıl işlemli veya ısıl işlemsiz olarak teslim edilebilirler.
Hammadde Seçimi: Civata üretiminde genellikle demir, çelik, alüminyum, bakır gibi metaller kullanılır. Seçilen malzeme, civatanın kullanılacağı yer ve amaca göre değişiklik gösterebilir. Dövme İşlemi: Civatanın baş kısmı bu işlemle şekillendirilir.
Vida, esas itibarı ile, silindirik bir mil üzerine vida profili adı verilen diş şeklinin helis eğrisi boyunca sarılması ile meydana gelir. Helis eğrisi, uzun dik kenarı, üzerine sarılacağı silindirin taban çevresine eşit olan bir dik üçgenin hipotenüsünün, silindir üzerine sarılışı sırasında oluşturduğu eğridir.
Malzeme: Sunta vidaları genellikle paslanmaz çelik veya çinko kaplama gibi malzemelerden üretilir. Bu malzemeler, neme ve diğer çevresel faktörlere karşı dayanıklılık sağlar.
İlgili 43 soru bulundu
Metal vidadan ahşap vidayı ayırmanın en kolay yöntemi vidanın sapına bakmaktır. Ahşap vida başı altında ve dişli kısmın üstünde boş bir sap olur, metal vida ise vida noktasından başın sonuna kadar boş kısım olmadan uzanan ince dişlere sahiptir. Ağaç vidası düz çelikten, alüminyum ya da pirinçten yapılır.
Sunta vidası, mdf, ağaç, doğrama, mobilya, inşaat sektöründe, ahşap kapı pencere imalatı vb alanlarda kullanılmak için üretilen çok fonksiyonlu vida çeşididir. Sivri ucu ve derin diş yapısı sayesinde önceden delme işlemi gerektirmeyen kolayca yüzeye monte edilebilen forma sahiptir.
Vida Çeşitleri Nelerdir? Vidalar, çok sayıda olmasından dolayı diş biçimlerine göre sınıflandırılmıştır. Kendi bünyesinde birkaç başlık altında toplanan bu vida çeşitleri; üçgen vidalar, kare vidalar, trapez vidalar, testere vidalar ve yuvarlak vidalar olmak üzere beş başlığa ayrılmıştır.
Gerçekte İskenderiyeli Heron tarafından M.Ö. 1. yüzyılda bulunmuş olan vida, o zamanlardan itibaren cerrahi aletlerde kullanıldı. Döküm tekniği ile üretim yapılıyordu. Avrupa'da 1400'lerde görülen cıvata, 1452-1519 yılları arasında Leonardo Da Vinci tarafından geliştirilmiştir.
VidaTemel, çeşitli yapılara ve yapı elemanlarına temel oluşturmak amacıyla 60cm ile 300cm arası uzunluk ve 60mm ile 120mm arası çaplarda galvanizlenmiş özel vidaların her türlü zemine uzman ekiplerce uygulanmasıdır.
Saplama Cıvata Malzemesi: Cıvatalarda DIN (Almanya standartları) göre St37, St42, St70 yapı çelikleri kullanılmaktadır. Bu çelikler isimlerini kopma mukavemetine göre almaktadır.
8.8 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak, C35 ya da CK35 malzemelerinden imal edilmektedir. 8×8=64 Kg./mm2 çekme dayanımı vardır. HRC 21~29 sertlik değerleri arasındadır. 10.9 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak, 41Cr4 malzemeden imal edilir.
Malzeme: Somunlar genellikle metalden veya plastikten yapılır. Metaller arasında çelik, paslanmaz çelik, pirinç ve alüminyum yaygın olarak kullanılan malzemelerdir.
Civatalar genellikle somunla birlikte kullanılır. Vida ise parçaları somun kullanmadan sökülebilir şekilde birleştiren bağlantı elemanıdır. Civata ya da vidanın kısmen veya tamamen vida dişi açılmış kısmına vida denir.
Cıvata ve Vida Arasındaki Farklar
Cıvata iki parçayı somun kullanarak birbirine monte etmek için kullanılır. Yani cıvatanın üstündeki yivler somunun içierisinde hareket etmesi içindir, birleştirdiği parçaların içinde değil. Fakat duvara bir şey asmak veya gövdeye bir parçayı monte etmek için kullanılan eleman vidadır.
6.8 kalite civata, ISO 898-1 standardına göre belirlenen bir çelik kalitesi ölçütüdür. Bu kalite standartı, çelik civataların mekanik özelliklerinin uygunluğunu garanti eder. 6.8 kalite civatalar, genellikle düşük yük taşıyan uygulamalarda kullanılır. 6.8 kalite civataların birçok avantajı vardır.
Cıvata ile Vida Arasındaki Farklar
Vidalara göre daha büyük üretilmektedir. Cıvatalar çoğunlukla somun ile birlikte kullanılmaktadır. Vidalar ise çoğunlukla mevcut bir gövde üzerine vidalanmaktadır. Cıvata da sıkma momenti somun üzerine uygulanırken, vidalar da ise sıkma momenti vida başı üzerine uygulanmaktadır.
Domagoj Vida (d. 29 Nisan 1989, Osijek), stoper mevkiinde forma giyen Hırvat millî futbolcudur. Yunanistan Super League takımlarından AEK forması giymektedir.
Alçıpan® çeşitlerinin, 0,7 - 2,25 mm arası sac kalınlığında metal konstrüksiyonlara tespit edilmesinde kullanılan havşa başlı vidadır.
Vida, düzgün bir silindirik veya konik yüzey üzerine helis açısı ile açılmış oluklara verilen isimdir. Silindirik mil üzerine helis eğrisi olarak sarılması ile oluşmaktadır. Helis eğrileri bilimin bir çok alanında ve doğada farklı yapılarda karşımıza çıkmaktadır.
bu ve buna benzer dünyada standart olan çok şey vardır. bazı özel vidalar hariç bir çok vida sağ tarafa doğru sıkılır sol tarafa doğru açılır. vidalarda dişler genellikle standarttır, özel yapım vidalar mevcuttur. tüm vidalar saat yönünün tersine açılmaz.
MDF Nedir? MDF, termomekanik olarak odun veya diğer lignoselüozik hammaddelerden elde edilen liflerin, sentetik yapıştırıcı ilavesiyle belirli bir rutubet derecesine kadar kurutulduktan sonra oluşturulan levha pastasının ısı ve basınç altında preslenmesiyle elde edilen bir üründür.
Yeni nesil vida çeşitlerinden biri olan akıllı vidaların bir diğer adı matkap uçlu vidalardır. Adından da anlaşılacağı gibi vida ucunun matkap görevi gördüğü vidalardır. Ahşap, saç veya metal yüzeylerde vida kullanılacaksa öncesinde matkap ile delinmesi gerekmektedir.
MDF (Orta Yoğunlukta Levha), ahşap parçacıklarından üretilen bir üründür ancak ahşaptan daha güçlü değildir. Strese maruz kaldığında bölünebilir veya çatlayabilir. Suyu ahşaptan daha hızlı emebilir. Bu yüzden şişmeye ve hasara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri