Kıbrıs zeminlerinin büyük bir bölümünü şişen killer, alüvyonlar ve evaporitik kayaçlar oluşturur. Kuzey Kıbrıs hemen hemen tamamıyle killi formasyonlar ve alüvyonlar ile kaplıdır. Kıbrıs killeri Trodos ofiyolitinin ayrışması ve Kretase sonrası pelajik tortul olarak oluşmuşlardır.
Depremlerin yoğunluğuna bakıldığında adanın güneyinde yoğunlaşması ve bu bölgenin sismik olarak enerjisini azalttığı görülmektedir. Ayrıca adanın güneyinden geçen plaka sınırı olması sebebiyle de bu bölgenin yoğun ve şiddetli depremler üretebilme potansiyelini göstermektedir.
Kıbrıs üçüncü derece deprem kuşağında yer alan bir ülkedir. Kıbrıs'taki evler yapısal özelliklerine göre depreme karşı farklı dayanıklılık seviyelerindedir. Alüvyon sahaların fazla olduğu Kıbrıs'ta yapıların depremden etkilenmesi oldukça yüksek bir ihtimaldir.
Girne sahil şeridi alüvyon değildir. Bu düzlük sağlam kayadır. Kayma riski de yoktur. Girne'den Karpaz'a kadar sahil şeridi kireç formasyonundadır ve deprem dalgalarını büyütmez.
Demirtaş: Kıbrıs, 1000 kilometre uzunluğundaki Ölü Deniz Fay Zonu, 650 kilometre uzunluğundaki Doğu Anadolu Fay Zonu ve Zafer Burnu ve Beşparmak Dağları'nın güneyinden geçen Ege-Kıbrıs Yayı'nın yani üç levha sınırından geçen büyük fay zonlarının tam kavşak noktasındadır ve etkisi altındadır.
İlgili 25 soru bulundu
Genel sismik aktivite açısından ele alındığı zaman da depremlerin genellikle Kıbrıs'ın güneyi ile kuzey batısında Antalya Körfezi ile İskenderun Körfezi civarlarında meydana geldiği görülmektedir.(1900-Aralık 2001 Katalog ve Lokasyon Haritası).Bilim adamları mevcut tarihsel ve aletsel kayıtlar ışığında ülkemizi ...
Lefkoşa, Gazimağusa ve Güzelyurt ise genellikle alüvyon toprak zemin üzerindedir. Alüvyon toprak, deprem dalgalarını yükselterek daha büyük sarsıntılara neden oluyor. Bu nedenle Kahramanmaraş merkezli depremler bu şehirlerimizde önemli ölçüde hissedilmiştir.
Yapılan değerlendirmelerde Kahramanmaraş'tan sonra Adana, Hatay ve Kıbrıs'ta müstakil depremlerin bekleniyor olması. Hatay'da gerçekleşti. Sıra şimdi Adana ile Kıbrıs'ta. Bu nedenle uzmanlar Kıbrıs'ta deprem riskinin olduğunu ve bir deprem yaşanacağını söylüyorlar.
Sert, kayalık zeminlerdeki yapılar ise depreme karşı çok daha dirençlidir. Yumuşak, dolgu ya da homojen olmayan zeminlerde dayanıklılık, uygun temel ve inşaat şekli ile sağlanır. Binanın Temeli: Temel, binanın üzerinde yükseldiği yapı elemanıdır ve bina üzerindeki yüklerin zemine aktarılmasını sağlar.
KKTC, son zamanlarda gayrimenkul yatırımları için ideal ülkelerden biridir. Bunun sebebi ise uygun fiyatlı emlak sunarken yüksek kazanç sağlamasıdır. 8 ila 12 yıl arasında değişen emlak amortisman süresi ve döviz üzerinden kira getirisi imkânı sebebiyle gayrimenkul yatırımı için oldukça sık tercih edilir.
Dr. Dipova: -"(Kıbrıs taraflarındaki) Dalma-batma zonu fay hattı denizaltı dağlarının altından giriyor, Antalya'nın şehir merkezine geldiğinde derinlik 90 kilometreye ulaşıyor" -"Öyle sanıldığı kadar güvenli bir yerde yaşamıyoruz" ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.
Adamızın deprem geçmişine baktığımızda ise son 130 yıl içerisinde en yıkıcı beş deprem 1941, 1953, 1995, 1996 ve 1999'da meydana gelmiş. Daha ayrıntılı incelersek: KKTC'de ilk yıkıcı deprem 1941'de gerçekleşmiş ve 24 kişi yaralanmış.
Evet, büyük bir depremin oluşması durumunda tsunami oluşumu fayın doğası gereği kaçınılmaz olacaktır.
Doğuda yer alan bu fay, Kıbrıs'ın 200 kilometre uzağında geçerek, adanın güneyinde karaya 50 kilometre yaklaşıyor. Adanın güneyinde hilal şeklinde ilerleyen bu fayda meydana gelecek depremlerin Kıbrıs'ta büyük bir yıkım oluşturma ihtimali az. Bu fay hattında meydana gelecek depremler, Kıbrıs'ta hissedilebilir.
Çevre illerde oluşabilecek şiddetli depremlerde, özellikle Mersin'in sahil kesimi maalesef olumsuz etkilenecek.
Lefkoşa'dan Girne'ye giderken jeolojik formasyon başladığı yerler sağlamdır. Alsancak'ta oturanlar depremleri hissetmedi. Lefkoşa ve Mağusa'da olanlar depremi çok hissediyor. Bunun nedeni alüvyonda zemindir.
Sosyal medyada, depremin Kıbrıs Adası başta olmak üzere Antalya, Mersin, Hatay, Adana, Isparta, Burdur ve Konya'da da hissedildiği kaydedildi.
Antalya ve çevresi, (1) Fethiye-Burdur Fay Zonu, (2) Helenik-Kıbrıs Fayının Plini ve Strabo hendekleri ile Antalya Körfezi'nde uzanan bölümü (3) Aksu Bindirmesi boyunca uzanan faylarda olan hasar yapıcı depremlerden etkilenmektedir.
Tektonik arka plan
Deprem Anadolu levhasıyla Afrika levhası arasındaki sınırı oluşturan Kıbrıs yayı adı verilen bir tektonik bölgede meydana geldi. 28 saniye süren depremi çok sayıda artçı şok takip etti.
Bugünkü Kıbrıs'ın yerinde üç küçük adacık kalacak. 65 metre yüksekliğin altında kalan bütün bölgeler batacak. Bugünkü Kıbrıs'tan geriye kalacak parçaların en büyüğü Ada'nın orta, Batı ve Kuzey bölümleri olacak. Limasol, Baf, Poli, Mağusa, Güzelyurt, Larnaka ve Girne mazi olacak.
Kıbrıs 1. derece deprem kuşağında olduğunu, bunun zaten biliniyor olması gerektiğini vurgulayan ünlü jeolog Prof. Dr. Naci Görür, şöyle diyor; “…Kıbrıs'ın güneyinde bir dalma batma durumu var Buna Helen Kıbrıs yayı diyoruz.
“KKTC BİRİNCİ DERECE DEPREM KUŞAĞINDA DEĞİLDİR”
Ada'nın kuzeyinin birinci derecede deprem bölgesi olmadığına dikkat çeken Saner, “Hatay'dan güneybatıya uzanan fay, Limasol'un güneyine gidiyor. Doğudan Kıbrıs'ın 200 kilometre uzağındadır. Bu fay oynarsa Kıbrıs'ta hissedilir. Şiddetli ise yıkım da yapabilir.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
Ege-Kıbrıs Yayı'nın Girit-Rodos arasında yer alan bölümünde 1.0<M<5 aralığında değişen deprem aktivitesi devam ediyor. Ege-Kıbrıs Yayı'nın #Girit batısında olan 27 Kasım 2019 Girit depreminden sonra, doğusunda Girit-Rodos arasında yer alan bölümünde 1.0<M<4.5 aralığında değişen yoğun #deprem aktivitesi yaşanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri