Ölüm Yardımı Nasıl Alınır? Cenaze yardımını sosyal güvenlik kurumu üzerinden almak istiyorsanız form doldurarak online başvuru yapabilirsiniz. Yine SGK müdürlüklerine giderek dilekçe verip başvuru yapabilirsiniz. Valilik, kaymakamlık sosyal birimlerine de cenaze yardımı için başvuru yapabilirsiniz.
b-) 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır.
Ölüm yardımı, defin işlemlerini gerçekleştiren kişiye; genellikle vefat eden kişinin birinci dereceden akrabalarına yapılır. Hak sahibi olan birinci derece akrabalar arasında öncelik eştedir. Vefat eden kişinin eşi yoksa çocukları, çocukları olmaması durumunda ise anne babasına ödeme yapılır.
Aile bireylerinin ölümü halinde üyelere, üyenin ölümü halinde aile bireylerine yapılan cenaze defin yardımıdır. 2023 Yılı için Üyenin ölümü halinde 10.560,00 TL. üyenin aile bireylerinin ölümü halinde 1.600,00 TL. ödenmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Cenaze Ödeneğinden Yararlanmak İçin Nasıl Başvurulur? Cenaze ödeneği verilebilmesi için, hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulması gerekir.
Cenaze yardımı başvurusunu e-devlet üzerinden yaparak SGK il müdürlüklerine başvuruda bulunarak yapabilirsiniz. SGK cenaze ödeneği formu ile başvuru yapabilirsiniz. TUİK tarafından tespit edilen 2021 yılı cenaze ödeneği miktarı 918,00 TL'dir. 2022 Yılında bu rakam 1.250 TL olmuştur.
Emekli, adi malûllük veya vazife malûllüğü aylığı alanların ölümü halinde ölüm yardımı ödenir. Dul ve yetim aylığı almakta iken vefat edenlerden dolayı ölüm yardımı ödenmez.
Vefat eden kişinin hayatta olan yakınları veya mirasçıları, ölümün gerçekleştiği yerin belediye veya nüfus müdürlüğüne başvurarak resmi olarak ölüm bildiriminde bulunmalıdır. Emekli bir kişinin vefat etmesi durumunda, bankalara ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurularak ilgili düzenlemeler yapılmalıdır.
Ölüm aylığı hak etmesine rağmen SGK'ya başvuru yapmayan kişi, 5 yıl geriye dönük ölüm aylığını talep edebilir. Sigortalı olarak çalışan bir kişinin ölümü sonrası geride kalanlara ölüm aylığı bağlanır. Ölüm aylığı bağlanması için sigortalının belirli süre prim ödemiş olması gerekir.
Hak sahiplerinin ölüm aylığı; üyemizin vefat tarihini, hak sahibi olma niteliğinin üyenin vefat tarihinden sonra kazanılması halinde ise bu tarihi takip eden ayın 1. gününden itibaren başlar. Aylıklar, üyemizin Sandığımıza yazılı olarak beyan ettiği herhangi bir Akbank T.A.Ş. şubesindeki mevduat hesaplarına yatırılır.
c) Pasif ölüm ilk karar işlemlerinin yetki devri çalışmaları çerçevesinde müdürlüklere devredilmesi nedeniyle Kurumdan aylık almakta iken vefat eden emeklilerin hak sahiplerinin aylıkları sigortalının son defa çalışmalarının bulunduğu sigorta il/sigorta müdürlüklerince bağlanmaktadır.
Eşlerden biri vefat ettiği zaman hayatta kalan kişi, ölen eşinin emekli aylığını alabiliyor. Dul aylığı alan kişi yeni bir evlilik yaptığında bu maaş kesiliyor. Eşinin ölümünden sonra dul aylığı alan ve kendi emekli maaşı olan kadınlar, babalarının vefatından sonra yetim maaşı da alabiliyor.
Sigortalının vefatında ölüm aylığı nasıl paylaştırılır sorusu akıllara gelir. Sigortalının eşi için bağlanacak ölüm aylığı sigortalı sağ iken hesaplanan aylığın %50'si yani yarısıdır. Ölen sigortalının hak sahibi çocuğu olmaması halinde bu oran %75'e çıkar. Çocukların her biri için bağlanacak ölüm aylığı payı %25'tir.
Cenaze ödeneğinde zaman aşımı beş yıldır. MEMURLAR İÇİN ÖLÜM İZNİ KAÇ GÜN? 4857 sayılı iş kanununa ve 657'ye tabi olan devlet memurları, birinci derece yakınları vefat ettiğinde 7 gün ücretli olacak şekilde ölüm izni kullanabilir.
SGK'nın 2011/58 sayılı Genelgesi'nin “9.1.1” başlıklı bölümünde ise; “Sigortalının dul eşi evlendiğinde, bağlanmış bulunan ölüm aylığı evlenme tarihini takip eden dönem başından itibaren kesilecektir.” ifadesi bulunmaktadır.
Emekli aylıkları her ne kadar her ay peşin olarak kişilerin banka hesaplarına yatırılsa da SGK tarafından belirlenen ödeme tarihinde emekli aylığı bankaya yatırılan kişinin ölümü halinde, bankadan çekmiş olduğu emekli aylığı geri alınmaz, yani ölenin hak sahiplerinden, mirasçılarından geri istenmez.
Vefat bildirimleri, vefatın gerçekleşmesinden sonra 10 günlük süre içerisinde halk sağlığı merkezi tarafından dijital olarak nüfus müdürlüğüne bildirilmektedir.
Ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanamaması durumunda, (ölen sigortalıya ilişkin koşulların gerçekleşmemesi) ölüm tarihi esas alınmak kaydıyla Kanuna göre hesaplanan ölüm toptan ödeme tutarı, sigortalının eşine, çocuklarına, ana ve babasına yine Kanunda belirtilen hisseler oranında paylaştırılır.
Sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine, bir diğer deyişle sigortalının geride kalan yakınlarına koşullar devam ettiği sürece SGK tarafından yapılan ödeme ölüm aylığı olarak ifade edilmektedir.
Maddeleri şu şekildedir; "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi ve çocuklarından her biri için ödenir."
Ölüm yardımı ödeneği, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ve ödeme emri aranmaksızın saymanlarca derhal ödenir. Bu yardım borç için hacizedilemez. Yurt dışında sürekli görevde bulunan memurlara verilecek ölüm yardımı ödeneğinde 156 ıncı maddede yazılı katsayı uygulanmaz.
👉Babadan Yetim Aylığı Ne Kadar? Yetim aylığı alan çocukların kendilerine düşen maaş payı %25'tir. Yani, vefat etmiş olan babanın vefat etmeden önce almakta olduğu emekli maaşının %25'i kadarı çocuklara verilir. Bununla beraber, babanın annesi ve babası sağ ise onlara ve eşlerine de maaş bağlanır.
Babanın vefatı durumunda ölüm aylığı bağlanabilecek kişiler arasında bekar ya da dul kızı da yer alır. Tabi dul ya da yetim maaşı olarak adlandırılan bu maaşı alabilmek için birtakım şartların sağlanması gerekmektedir. 2022'de kıza dulluk maaş miktarı, maaş alan kişi sayısına göre değişiklik gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri