Demirtaş: Kıbrıs, 1000 kilometre uzunluğundaki Ölü Deniz Fay Zonu, 650 kilometre uzunluğundaki Doğu Anadolu Fay Zonu ve
“Adanın Güneyinde ve Kuzeyinde İki Ana Fay Hattı Var”
“Kıbrıs adasının çevresindeki faylar dikkate alındığında kuzeyde ve güneyde iki ana fay hattının olduğu görülmektedir. Güneydeki ana fay hattı levha sınırı üzerinde olması sebebiyle daha büyük depremler üretebilmektedir.
Kandilli Rasathanesi tarafından paylaşılan verilere göre, 18 Ağustos 2023 Cuma günü Akdeniz'de Kıbrıs Rum Kesimi açıklarında saat 14.09'da bir deprem meydana geldi. 3.1 büyüklüğündeki sarsıntı, yerin 9.7 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
Dr. Dipova: -"(Kıbrıs taraflarındaki) Dalma-batma zonu fay hattı denizaltı dağlarının altından giriyor, Antalya'nın şehir merkezine geldiğinde derinlik 90 kilometreye ulaşıyor" -"Öyle sanıldığı kadar güvenli bir yerde yaşamıyoruz" ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.
Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF): Türkiye'nin en aktif ve bilinen fay hattıdır. Doğu Karadeniz'den başlayarak, Kuzey Anadolu boyunca batıya doğru ilerler ve Ege Denizi'nde son bulur. Bu fay hattı, tarihte birçok büyük depreme neden olmuştur.
İlgili 24 soru bulundu
Kıbrıs üçüncü derece deprem kuşağında yer alan bir ülkedir. Kıbrıs'taki evler yapısal özelliklerine göre depreme karşı farklı dayanıklılık seviyelerindedir. Alüvyon sahaların fazla olduğu Kıbrıs'ta yapıların depremden etkilenmesi oldukça yüksek bir ihtimaldir.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
“Kıbrıs'ta bugüne kadar kayda geçen en büyük deprem 1996'da meydana gelmiştir ve 6.8 büyüklüğündedir. Mevcut duruma baktığımızda Kıbrıs'ta her an bir deprem olabilir.
Genel sismik aktivite açısından ele alındığı zaman da depremlerin genellikle Kıbrıs'ın güneyi ile kuzey batısında Antalya Körfezi ile İskenderun Körfezi civarlarında meydana geldiği görülmektedir.(1900-Aralık 2001 Katalog ve Lokasyon Haritası).Bilim adamları mevcut tarihsel ve aletsel kayıtlar ışığında ülkemizi ...
Kıbrıs fay hattı haritası:
Kıbrıs'ın güneyinden geçen devasa fay hattı, Kızıl Deniz'den başlayıp Suudi Arabistan, İsrail, Lübnan gibi ülkelerden geçerek, Hatay'dan Akdeniz açıklarına dönüyor. Hat, Rodos'un yakınlarından geçip İyon Deniz'i açıklarına kadar devam ediyor.
Fay hatları. Biri Salamis'ten geçer, Kıbrıs'ın ortasından Beşparmak Dağları'nın altı… Beşparmaklar'ın güney sahilleri.. Bir de adanın altından 50-60 km altından geçen Larnaka-Limasol-Baf açıklarındaki hat var… Bunlar 3. derecedir ama hareketsiz değildir.
Demirtaş: Kıbrıs, 1000 kilometre uzunluğundaki Ölü Deniz Fay Zonu, 650 kilometre uzunluğundaki Doğu Anadolu Fay Zonu ve Zafer Burnu ve Beşparmak Dağları'nın güneyinden geçen Ege-Kıbrıs Yayı'nın yani üç levha sınırından geçen büyük fay zonlarının tam kavşak noktasındadır ve etkisi altındadır.
1222 Kıbrıs depremi, 11 Mayıs 1222 tarihinde saat 06:15 sularında merkez üssü Kıbrıs'ın güneybatısı olan, 7.0 Ms ~ 7.5 Ms arası bir büyüklükte meydana gelen deprem. Libya ile İskenderiye'de gözlemlenmiş bir tsunamiye yol açan deprem en şiddetli biçimde Lefkoşa, Limasol ve Baf'ta hissedildi.
Kıbrıs zeminlerinin büyük bir bölümünü şişen killer, alüvyonlar ve evaporitik kayaçlar oluşturur. Kuzey Kıbrıs hemen hemen tamamıyle killi formasyonlar ve alüvyonlar ile kaplıdır. Kıbrıs killeri Trodos ofiyolitinin ayrışması ve Kretase sonrası pelajik tortul olarak oluşmuşlardır.
Yapılan değerlendirmelerde Kahramanmaraş'tan sonra Adana, Hatay ve Kıbrıs'ta müstakil depremlerin bekleniyor olması. Hatay'da gerçekleşti. Sıra şimdi Adana ile Kıbrıs'ta. Bu nedenle uzmanlar Kıbrıs'ta deprem riskinin olduğunu ve bir deprem yaşanacağını söylüyorlar.
Girne sahil şeridi alüvyon değildir. Bu düzlük sağlam kayadır. Kayma riski de yoktur. Girne'den Karpaz'a kadar sahil şeridi kireç formasyonundadır ve deprem dalgalarını büyütmez.
Sosyal medyada, depremin Kıbrıs Adası başta olmak üzere Antalya, Mersin, Hatay, Adana, Isparta, Burdur ve Konya'da da hissedildiği kaydedildi.
Tektonik arka plan
Deprem Anadolu levhasıyla Afrika levhası arasındaki sınırı oluşturan Kıbrıs yayı adı verilen bir tektonik bölgede meydana geldi. 28 saniye süren depremi çok sayıda artçı şok takip etti.
Ege-Kıbrıs Yayı'nın Girit-Rodos arasında yer alan bölümünde 1.0<M<5 aralığında değişen deprem aktivitesi devam ediyor. Ege-Kıbrıs Yayı'nın #Girit batısında olan 27 Kasım 2019 Girit depreminden sonra, doğusunda Girit-Rodos arasında yer alan bölümünde 1.0<M<4.5 aralığında değişen yoğun #deprem aktivitesi yaşanmaktadır.
Çevre illerde oluşabilecek şiddetli depremlerde, özellikle Mersin'in sahil kesimi maalesef olumsuz etkilenecek.
“Kuzey'de Büyük Deprem Riski Yok”
Dolayısıyla büyük deprem üretme riski yoktur.” “Kahramanmaraş'taki deprem Lefkoşa, Gazimağusa ve Güzelyurt'ta hissedilirken, Girne bu şehirlere oranla nispeten daha az sarsıldı. Bunun nedeni Girne bölgesi ve kuzey sahilinin sağlam bir zemin (kireç taşı) üzerinde bulunmasıdır.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri