Kum, ince bölünmüş kaya ve mineral parçacıklarından oluşan taneli bir malzemedir. Boyutla, çakıldan daha ince ve siltten daha kaba olarak tanımlanır. Kum aynı zamanda dokusal bir toprak veya toprak tipine atıfta bulunabilir; yani kütle olarak yüzde 85'ten fazla kum boyutlu parçacık içeren bir toprak.
2 mmden küçük olanlar: Kum, silt, kil (TOPRAK FRAKSİYONU) olarak adlandırılır. Su tutma kapasiteleri düşük, sızdırma kapasiteleri yüksektir.
Toprağın katı kısmını; Çakıl, kum, kil, mil ve tuz oluşturur. Bu katı maddelerin arasında kalan boşluklara da su ve hava yerleşir. Topraktaki hava miktarı suyun varlığına bağlıdır.
Kumlu Toprak Türü
Toprak çeşitleri arasında en çok bilinenlerden biri kumlu topraklardır. Kum oranının yüksek olduğu bu toprak çeşidinde kil oranı daha azdır. Bu yönü ile kumlu toprak, “hafif toprak” olarak da adlandırılmaktadır. Kumlu toprak kireç taşı, granit ve kuvars gibi kayaların aşınması sonucu oluşur.
Kum taneciklerinde en yaygın bulunan mineral kuvarstır. Saf kuvars renksizdir. Ancak mineralin oluşumu sırasında içine hapsolan başka maddeler farklı renklerde kuvars türlerinin oluşmasına neden olur. Kum taneciklerinin yapısında yüksek miktarda bulunan diğer bir madde olan kalsiyum karbonat şeffaf ve beyazdır.
İlgili 36 soru bulundu
Kum daha ağır olur tabii ki. Arada boşluklar da olsa kumun özkütlesi ortalama sudan 6-7 kat fazladır.
Havuç, ayçiçeği, bakla, fasulye, susam, şeftali , tütün, kestane, funda, turp, kereviz, çam, eğrelti otu ve şeker pancarı kumlu topraklarda yetişen bitkiler arasındadırl.
Günümüzde kullanım yerine bağlı olarak kalker, dolomit, granit, siyenit, diyorit, monzonit, andazit, bazalt ve dere çakıllarından agrega üretilmektedir. Agrega daha da ince kırıldığında ve hatta öğütüldüğünde kum elde edilmektedir. Bu kumlar “kırma kum” olarak isimlendirilmektedir.
Sırtta veya yanlarda ağrı, idrar yaparken ağrı ve yanma, kötü kokulu idrar yapma, idrarda kan, mide bulantısı ve kusma böbrekte kum olması ya da kum dökmede görülen belirtilerdir.
Böbrek kumu dökme, vücut tarafından üretilen, fosfat, sistin ve oksalat gibi maddelerden oluşan kristallerin & tortuların normal şartlarda çözünmesi gerekir iken çözünmeyerek parça halinde idrar kanalında takılı kalmasıdır. Bu kristaller, dışarı atılmadığı durumda, zaman içinde birikerek böbrek taşlarını oluşturur.
Kum veya taş dökme sırtta ya da yanlarda ağrı, idrarda kan ve ağrı ile birlikte mide bulantısı-kusma ile belirti verebiliyor. Çoğu böbrek taşı nohut büyüklüğünde iken, bir kum tanesi kadar küçük ya da bir golf topu kadar büyük de olabiliyor.
Kumlu, milli, killi ve humuslu toprak gibi ortamlarda su tutma kapasitesinde artış sağlamaktadır.
Toprak fiziksel, kimyasal ve organik yollar ile parçalara ayrılır ve kayaçların arasında hava, su ve canlıların girmesiyle oluşmaktadır. Yeryüzünde bulunan topraklar iklimlere, kayaçların yapılarına ve yer şekillerine göre üç başlıkta toplanmaktadır. Bunlar Zonal topraklar, Azonal topraklar ve İntrazonal topraklardır.
Kumlu topraklar baharda çabuk ısınması sebebiyle erken ürün almak için idealdir. Ancak hasat zamanı kısa sürer ve verim düşük olur. Bu nedenle toprağın su tutma kapasitesi yüksek olmalıdır. Bunun için toprağa bolca solucan gübresi ilave edilerek topraktaki organiklik artırılmalıdır.
Suyun özgül ağırlığı 1'e eşittir. Dolayısıyla 1 litre su, 1000 gram; yani 1 kilogram değerine eşit olmaktadır. Bu durumda yarım litre su da 0,5 kilograma denk gelmektedir. Su ve süt arasında özgül ağırlık bakımından bir miktar farklılık vardır.
Litre ve kilogram farklı ölçü birimleridir. Litre, maddelerin hacmini ölçmek için kullanılırken kilogram ise ağırlık birimidir. Litre ile kilogram arasındaki farkı belirleyen faktör yoğunluktur. Suyun yoğunluğu santimetreküpte yaklaşık 1 gram olduğundan, 5 litre su (5x1'den) yaklaşık 5 kilogram ağırlığındadır.
Altın – 19,32 g/cm³ Uranyum – 18,95 g/cm³ Amerikyum – 13,67 g/cm³ Cıva – 13,546 g/cm³
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır. Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
En verimli toprak türü, çernezyom topraklarıdır. Orta Kuşağın yarı nemli olan bölgelerinde uzun boylu çayırların altında meydana gelen topraktır. “Kara toprak” olarak da bilinmektedir. Organik madde açısından son derece zengindir.
Türkiye'nin en verimli tarım topraklarının bulunduğu Şanlıurfa'da, sanayi yeteri kadar gelişemedi. Şanlıurfa ekonomisinin yüzde 88'inin bitki üretimi ve yüzde 12'sinin hayvancılığa dayandığını belirten yetkililer, "Yağışı az ve sulama imkanı yüksek olan ilde verim yüksektir.
Verimli bir toprakta kum ve kil dengesinin iyi olması gerekir. Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır.
Toprağınızı tanıyın
''Örneğin kumlu toprak suyu iyi tutmaz. Eğer sizinki de kumluysa, nemi emme kabiliyetini artırmak için kompost ekleyin, böylece sık sık sulamanız gerekmez.'' Balçık toprağın üst kısmında 3 ila 5 cm su tuttuğunu belirten Stock, killi toprağın da 6 cm kadar su tutabileceğini söylüyor.
Ukrayna'yı dünyanın gözünde büyüten sahip olduğu verimli çernezyom topraklarıdır. Evet, Ukrayna ve Rusya toprakları dünyanın en verimli topraklarına sahiptirler.
Nerede ve nasıl oluşur? Nerede idrar varsa orada taş olabilir, böbreğin pelvisinde ve böbreğin havuzcuğunda oluşabilir. İdrarda koruyucu olan bazı maddelerin vücut tarafından eksik üretilmesi taş oluşumuna neden olur. Sıcak, yüksek rakımlı ve tropikal ülkelerde böbrek taşı daha sık görülür.
Kum boyuta göre beş alt kategoriye ayrılır: çok ince kum (1⁄16 - 1⁄8 mm çap), ince kum (1⁄8 mm - 1⁄4 mm), orta kum (1⁄4 mm - 1⁄2 mm), kaba kum (1⁄2 mm - 1 mm) ve çok kaba kum (1 mm - 2 mm).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri