İşte vergi borcu ödenmezse ne olur sorusuna verilebilecek yanıtlar: Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır.
7. Vergi borcu zamanında ödenmezse ne olur? Vergi beyannamesi verildikten sonra alınan tahakkuk fişinde bu verginin ne zamana kadar ödenmesi gerektiği yazılıdır. Vergi bu tarihe kadar cezasız ödenir. Bu tarihe kadar ödenmeyen vergilerden vergi gecikme cezası alınır.
Yapılandırma için bağlı bulunulan vergi dairesine ya da diğer vergi dairelerine şahsen başvuru yapılabilir. Bağlı olunan vergi dairesine posta yoluyla da başvuru mümkün.
Gecikme faizi hesaplama formülü: Gecikme faizi = Geciken anaparanın tutarı x Geciken gün sayısı (Gecikme faizi / 30)
Katma değer vergisi yönünden
Buna göre, fatura tutarlarının vadesinde ödenmemesi nedeniyle ortaya çıkan gecikme bedelleri her ne ad altında alınırsa alınsın KDV matrahının bir unsuru olup bu bedellerin teslim ve hizmetin tabi olduğu oran üzerinden katma değer vergisi hesaplanarak fatura edilmesi gerekmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesaplanır. Hesaplamada 1 ay 30 gün olarak dikkate alınır ve günlük gecikme zammı oranı, (aylık oran/30) formülüyle bulunur.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
Gecikme zammı oranının aylık %1,6 olarak yeniden belirlendiği Cumhurbaşkanı Kararı yürürlüğe girmiştir. Yasal düzenlemeden dolayı, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %1,6 olarak değişmiştir.
Günlük Esasa göre gecikme zammı:
(Aylık Gecikme zammı oranı / 30) X Gün sayısı X G.Zammı Uygulanacak Tutar şeklinde hesap edilir. Gecikme zammı her durumda 1 TL. dan az olamaz.
Toplam borcun ödenmeyen kısmı için hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar alışveriş faizi, son ödeme tarihinden itibaren asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan ödenmeyen kısmı için ise alışveriş faizi uygulanır.
Katma Değer Vergisi
İzleyen ayın 28'si (VUK 149 No.lu Sirküler ile 1 Aralık 2022 tarihinden itibaren verilmesi gereken KDV Beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri, takip eden ayın 28 inci günü sonuna kadar uzatılmıştır.)
verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 31.01.2022 Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmıştır.
Özet. 21 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan; Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranı aylık %2,5 olarak yeniden belirlenmiştir. Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %2,5 olmuştur.
Erken kesilmiş faturalara ve benzeri belgelere ilişkin KDV'nin durumu çok nettir. KDV Kanunu'nun 10/b maddesi uyarınca faturanın kesildiği ay itibariyle KDV doğmuştur. Satıcı bu KDV'yi söz konusu aya ilişkin KDV beyannamesinde hesaplanan KDV olarak göstermek zorundadır.
Söz konusu kavramları birbirinden ayıran en önemli unsur verginin kesinleşme tarihidir. Noksan veya hiç tahakkuk edilmemiş alacaklar için gecikme faizi hesaplanır. Yani geç tahakkuk söz konusudur. Gecikme zammı ise tahakkuk edilmiş alacağın ödeme müddeti içerisinde ödenmemesi sebebiyle hesaplanır.
Kredi kartı gecikme zammı olarak da adlandırılan gecikme faizi, borcunuzu ödemeyi ertelediğinizde mevcut borcunuza işleyen faizdir. Dönem borcunun asgari ödeme tutarına kadar olan kısmı için gecikme faizi uygulanır. Asgari tutar dışında kalan kısın için akdi faiz uygulanır.
Ödemesi tahsil edilmemiş borçlara dâhil edilen miktar, gecikme faizi olarak tanımlanır. Başka bir ifadeyle geciken borçların maliyetleri bu şekilde adlandırılır. Faiz uygulanan borçlarda geri ödemeler, toplam tutar üzerinden yapılır. Vergi taksitleri zamanında ödenmediğinde gecikme faizi uygulanır.
Gecikme zammı kavramı uygulamada hem kamu hukuku hem özel hukuk alanında sıkça karşılaşılan bir hukukî kavramdır. Ceza hukuku alanında, yasaca belirlenen kamu para cezaları nın, yasada öngörülen zamanda ödenmemesi hallerinde, belirli oranlarda uygulanan ilave parasal bir kavramdır.
Örneğin Yargıtay 13. Hukuk Daire- si'nin 2004 yılında vermiş olduğu bir karara göre, “Niteliği itibariyle gecikme zammı, direnim faizi sayılır.
6183 sayılı Yasanın 51'nci maddesi uyarınca Gecikme zammı bir liradan az olamaz.
Kredi kartı borcunuzun asgari ödeme tutarını 30 gün süre zarfında ödemezseniz, kredi kartı borcunuz bir dönem gecikmiş olarak görünür. Bu süre içerisinde borcunuza gecikme faizi ve akdi faiz eklenir. 30 günlük kredi kartı borcu gecikmesi herhangi bir yasal takibe sebebiyet vermez.
Vadesi 21.07.2022 tarihinden önce geldiği halde bu tarihe kadar ödenmemiş olan amme alacakları için ise bu tarihe kadar eski oranlarda, bu tarihten itibaren yeni belirlenen aylık % 2,5 oranında gecikme zammı hesaplanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri