KDVK'nın 21'inci maddesi, ithalat sırasında ödenen her türlü vergi, resim, harç ve payların ithalde alınan katma değer vergisinin matrahına dahil olacağını hükme bağlamıştır. Bu hüküm gereğince, gümrük vergisi katma değer vergisinin matrahına dahil bulunmaktadır.
KDV: CIF bedel (Mal bedeli + Sigorta + Navlun), Diğer Giderler, Gümrük Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi toplamı üzerinden hesaplanır.
Gümrük vergileri, ticaret yapan ülkeler arasında düzenlenmiş olan ekonomik bir yaklaşımdır. Ülke ekonomisi, ülkeye giriş ve çıkış yapan ürünlerden vergi alarak güçlü kalır. Gümrük vergisini ürün ya da hizmetin giriş yaptığı ülke tahsil eder.
Gümrük vergisi, dış ticaret yapan iki veya daha fazla ülke arasında ve hizmetlerin ülkeye girişlerinde o ülke ekonomisinin aldığı vergidir. Bir ülke başka ülkeye ihracat yaptığında karşı ülke malın ülkeye girişinde gümrük vergisi adında belli oranlarda ve mal çeşidine göre çeşitlenmiş para alır.
KDV'yi vergi makamlarına ödediğinizde, son tüketici satın alma fiyatının bir parçası olarak KDV'yi öder. Yalnızca satın alımlarınızda ödediğiniz KDV'yi geri alabilecek ve KDV kaydınız varsa satışlarınız üzerinden KDV tahsil edebileceksiniz.
İlgili 15 soru bulundu
KDV oranları ile ilgili 2007/13033 sayılı Kararname eki II sayılı listenin “B” bölümünün 22 nci sırasında “8471.80.00.00.00 otomatik bilgi işlem makinalarının diğer birimleri” GTİP No.lu eşya yer almadığından, söz konusu eşyanın ithal ve teslimi genel oranda (%18) KDV'ye tabi bulunmaktadır.
KDV Kanunu'nun 40, 41, 43 ve 46. maddelerine göre ithalatta alınan KDV, gümrük giriş beyannamesi ile mükellefiyetinin başladığı anda ilgili gümrük idaresine beyan edilir, ilgili gümrük idaresince tarh olunur, gümrük vergisiyle birlikte ve aynı zamanda ödenir.
İthalattan alınan en yaygın ve başlıca vergiler gümrük vergisi, toplu konut fonu, ilave gümrük vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, dampinge karşı vergi, ek mali yükümlülük ve kaynak kullanımını destekleme fonudur.
Gümrük vergisi ticari faturada beyan edilen gönderi içeriği değerinin yanı sıra her türlü sigorta maliyeti ve taşıma maliyetinin bir yüzdesine dayalı olarak hesaplanır.Bu, Gümrük Değeri olarak bilinir. Ardından bu değer, gümrük tarife kodunun (GTIP) gümrük vergisi yüzdesiyle çarpılır.
AB Ülkelerinden gelen ürünlerde %18, ABD ve Çin dahil diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise %30 vergi uygulanır. Eşya 4760 sayılı ÖTV Kanunu içerisinde belirtiliyorsa ek olarak %20 ÖTV alınır.
“Bugünkü manada modern bir katma değer vergisi, 1952-1955 yıllarında Fransa 'nın istihsal vergisi sisteminden katma değer vergisi sistemine geçişine kadar uygulanamamıştır.
Devlet tarafından belirlenen KDV oranlarıysa %1, %8,%18 olmak üzere üç çeşittir.
Halen I ve II sayılı listelerde yer alanlar hariç, vergiye tabi işlemler için % 18 (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8 oranında katma değer vergisi alınmaktadır.
02/11/1984 tarih ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisini Kanunun 1. maddesi 2. fıkrası ile “Her türlü mal ve hizmet ithalatı” kdv'ye tabidir denilmektedir. Ayrıca yine aynı kanunun son bendinde ithalatın kamu veya özel teşebbüsler tarafından yapılması bir ayrım doğurmamaktadır.
3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesine göre, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler KDV'den istisnadır.
KDV malın teslimi anında ve malın tüm bedeli itibariyle doğar. Gelecekte yapılacak hizmetler için avans alınmasında da durum aynıdır.
Gümrük Vergisi Oranları 2023
Eşya bedeli 1.500 euroyu geçmiyorsa ve kişisel kullanım amacıyla satın alındıysa sabit vergiler uygulanır. Kitap gibi basılı yayın eşyalarının vergisi %0'dır, yani bedelsizdir. AB Ülkelerinden gelen ürünlerde %18, ABD ve Çin dahil diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise %30 vergi uygulanır.
https://uygulama.gtb.gov.tr/Tara linkinden Gümrük Vergisi ve Tarife (GTİP) Arama işlemini yapabilirsiniz.
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunun 2/a Maddesine göre; “Gümrük Vergileri; Gümrük İdaresi veya başka idarelerce, eşyanın ithali veya ihracına bağlı olarak uygulanan vergiler ile diğer mali yükümlülükleri ifade eder.” şeklinde tanımlanmıştır.
Vergi dünyasında sıkça kullanılan VAT numarasının açılımı Value Added Tax'dır. Türkiye'de kullandığımız katma değer vergisi yani KDV anlamına gelir. VAT numarası ile devlet vatandaşın yaptığı her alışverişi vergiye tabi tutar.
Eğer eşya Avrupa Birliği (AB) ülkesinden geliyorsa, %18 oranında gümrük vergisi uygulanır. Eğer AB dışından geliyorsa, %30 oranında gümrük vergisi uygulanır. Yurtdışından gelen kişiler için, hediye ve kişisel eşyalar için 430 EUR limiti bulunmaktadır.
Harcamalar üzerinden alınan vergiler ise dolaylı vergi olarak nitelendirilmekte olup bu vergiler; KDV, ÖTV, özel iletişim vergisi, gümrük vergisi, damga vergisi ve şans oyunları vergisi olarak sıralanabilir.
ilişkin 2 nolu KDV beyannamesi, müteakip ayın ilk 24 günü içinde verilir ve ödeme de yine aynı ayın 26 ncı günü akşamına kadar yapılır. Mal ithaline ilişkin KDV gümrük vergisi ile birlikte ve aynı zamanda ödenir.
Eğer, ithalatı gerçekleştirilen ürün aynen veya işlendikten sonra ihraç edilmiş olması halinde, ithalde ödenen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV iade edilebilir.
Fazla ödenen tutarın iadesi için gümrük idaresine dilekçe ile başvurması gerekmektedir. Gümrük idaresi fazladan tahsil ettiği 5.000 TL KDV tutarını mükellefin vergi dairesine doğrudan göndereceği bir yazı ile bildirecektir. Vergi dairesi bu yazı üzerine iade talebini sonuçlandıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri