Katma Değer Vergisi iade uygulamasının usul ve esasları, iade hakkı doğuran işlemin türüne göre ilgili KDV Genel Tebliğlerinde düzenlenmiştir. Katma değer vergisi alacakları mükelleflerin isteğine bağlı olarak nakden veya mahsuben iade edilebilmektedir.
KDV iade alacağının ithalde alınan vergilere mahsubu için, ilgili gümrük idaresinden mükellefin vergi dairesine hitaben yazılan ve ithalde alınan vergiler ile varsa gecikme faizi, zam ve ceza tutarları ile ödemenin yapılacağı gümrük muhasebe birimi ve hesap numarasını belirten bir yazı alınır.
Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre iade hakkı doğuran işlemlerden dolayı, iade edilebilecek katma değer vergisi geçici vergiye de mahsup edilebilmektedir.
KDV iade alacaklarının SGK prim borçlarına mahsubunu isteyen mükelleflerin mahsup dilekçesi ve iade talebinde aranan belgeleri verilmesi mümkün olan en erken tarihte, fakat en geç KDV beyannamelerinin verildiği ayın son gününe kadar vergi dairelerine intikal ettirmeleri gerekmektedir.
Mahsup edilen: Satırdaki işlem için ödenen vergi tutarıdır. Ödenecek olan: Ödenecek olan vergi tutarıdır. Vadesi: Satırdaki işleme ait ödemenin yapılması gerekli son tarihtir. Durum: Satırdaki işleme ait tutarın ödenip ödenmediğini gösterir.
İlgili 37 soru bulundu
Geçmiş dönemlerden gelen “Devreden KDV” ayrı tutularak, belli bir limite kadar olanı YMM raporuyla üstü ise merkezi denetim raporuyla çözülebilir. Bundan sonra oluşacak “Devreden KDV” nin ise üç ayda bir merkezi denetim raporu veya YMM raporu ile nakden veya mahsuben iadesi sağlanabilir.
− 2021 sonu itibariyle biriken Devreden KDV ayrı tutularak belli bir inceleme veya YMM raporuyla sadece kamu borçlarına mahsubunda kullanılarak eritilmeli. − 2022 yılı başından itibaren oluşacak devreden KDV'nin ise. üç ayda bir merkezi inceleme veya YMM raporu ile nakten/mahsuben iadesi sağlanmalı.
Bir vergilendirme döneminde yüklenilen KDV'nin hesaplanan KDV'den fazla olması halinde “devreden KDV” yükümlünün diğer vergi borçlarına mahsubu mümkün olup, mahsup sonrası kalan tutar iade edilebilir.
Buna göre 2 No.lu KDV Beyannamesindeki ödenecek KDV'nin, vergi dairesine nakden ya da mahsuben ödenmeksizin 1 no.lu KDV beyannamesindeki sonraki döneme devreden KDV tutarından mahsup edilmesine imkan bulunmamaktadır.
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
Mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisi ile mükellefçe indirilebilecek Katma Değer Vergisi, Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez."
Mahsup kapsamına, tevkifatla ilgili olarak verilen 2 No.lu KDV Beyannamesine göre tahakkuk eden vergiler de dahildir. 1 No.lu KDV Beyannamesinde gösterilen ve mahsuben iade şartlarını taşıyan KDV iade alacağı,aynı döneme ilişkin 2 No.lu KDV Beyannamesine göre tahakkuk eden KDV borcuna mahsup edilebilir.
KDV İadesi, satın alınan mallar için ödenen KDV'nin geri alınması anlamına gelen bir vergisel istisnadır. KDV İadesi, satıcı, tüketici veya üretici tarafından gösterilebilir. KDV İadesi, aracılardan (örneğin deposundan, bayiden veya toptancıdan) tüketicilere aracı olan Tüketici İadesi olarak da adlandırılabilir.
Vergi borcu ödeme süresi içinde ödenmezse borç takipli hale gelir ve vergi gecikme cezası alınır. Takipli borcun bir süre daha ödenmemesi durumunda, var olan borca faiz eklenir. Ayrıca bu halde mükellefin, haciz ve banka hesaplarına el konma riskleri de söz konusu olabilir.
“KDV iadesi nasıl alınır?” sorusu gündemde. KDV iadesini, mal veya hizmet ihracatı yapan kişi ve kurumlar alabilir. Biraz daha detaya inersek; yapılan mal veya hizmetlerin yurt dışı için olması durumunda ve kanuna uygun gerçekleştirildiyse, KDV iadesi alınması mümkündür.
KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNE GÖRE KDV İADE VE MAHSUPLARINA İLİŞKİN TABLO(*) (*) Hızlandırılmış KDV iade sisteminden yararlanan mükelleflerin iade ve mahsup talepleri, miktarına bakılmaksızın teminat, inceleme raporu veya YMM tasdik raporu aranılmadan yerine getirilecektir.
KDV 2 nasıl hesaplanır? KDV2'nin hesaplanmasının KDV 1'den farkı yoktur. Sadece ödeme yükümlülüğü nedeniyle alıcı ve satıcı arasında oranlama yapılması gerekir.
Satış faturalarının KDV hariç tutarlarının 1 aylık zaman dilimindeki toplamı KDV matrahı olarak adlandırılır. Bazı ürünlerde KDV'ye ek olarak özel tüketim vergisi yani ÖTV uygulanır. Bu tür ürünlerde hesaplanan ÖTV, KDV matrahına dâhil edilmez.
KDV Kanunu ve KDV Uygulama Tebliği'ne göre belirli kurum ve kuruluşlara yapılan satışlarda alıcı kurum tarafından belirli oranlarda KDV Tevkifatı uygulanır. Satışı yapan ise bazı şartları sağladığı takdirde tevkif edilen verginin iadesini alabilir.
Yukarıda da belirtildiği üzere, tasfiye dönemi sonunda oluşan devreden KDV mükellefçe indirime konu edilemeyecek niteliktedir. Dolayısıyla 58 inci maddenin mefhumu muhalifinden hareketle gider yazılması mümkündür.
KDV iade alacaklarının temliki, KDV iade alacağı olan mükellef ile üçüncü şahıslar arasında ancak yapılabilmektedir. [1] Söz konusu iade alacağının temlik edilebilmesi için vergi idaresinin bu konuda muvafakatının alınmasına ihtiyaç yoktur.
KDV'NİN DAHA SONRA İADE EDİLMEYECEĞİNE İLİŞKİN DÜZENLEME
gereken KDV beyan edilen ya da devreden KDV olmayan dönem ve öncesinde, iade hakkı doğuran işlem dolayısıyla yüklenilen KDV tutarları indirim yoluyla telafi edildiğinden iade hesabına dahil edilmez.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
Türkiye'ye KDV vergisi TBMM tarafından 3065 sayılı yasa ile 25/10/1984 tarihinde kabul edilip, 02/11/1984 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış, 01/01/1985 tarihinden itibaren yürürlüğe konmuştur.
Örneğin, 2019 yılı Ocak ayı KDV beyannamesinde yer alan “Sonraki Döneme Devreden KDV” tutarı ertesi dönemlerde indirim konusu yapılabilecek, ancak 12 ay süreyle (2020 yılı Ocak ayı sonuna kadar) hala indirilememiş olursa, 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren 6 ay içinde iade istenebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri