2 No.lu KDV Beyannamesinde herhangi bir surette indirim veya MAHSUP yapılması mümkün olmadığından tevkif edilen KDV'nin tamamının beyan edilerek vergi dairesine ödenmesi gerekmektedir.
Tevkifat uygulamasından kaynaklanan ve vergi inceleme raporuna göre sonuçlandırılan mahsuben iade taleplerinde, vergi inceleme raporu dışında diğer belgelerin tamamlanmış olması şartıyla standart iade talep dilekçesinin vergi dairesine verildiği tarih itibarıyla mahsup işlemi yapılır.
Buna göre 2 No.lu KDV Beyannamesindeki ödenecek KDV'nin, vergi dairesine nakden ya da mahsuben ödenmeksizin 1 no.lu KDV beyannamesindeki sonraki döneme devreden KDV tutarından mahsup edilmesine imkan bulunmamaktadır.
tevkifata tabi tutulan KDV'yi, ilgili dönemde iade konusu yapmama tercihinde bulunduktan sonra, izleyen dönemlerde bu tercihlerinden vazgeçerek iade talep etmeleri mümkündür. Ancak, tevkifatlı işlemin gerçekleştiği dönem için düzeltme beyannamesi verilecektir.
Katma Değer Vergisi iade uygulamasının usul ve esasları, iade hakkı doğuran işlemin türüne göre ilgili KDV Genel Tebliğlerinde düzenlenmiştir. Katma değer vergisi alacakları mükelleflerin isteğine bağlı olarak nakden veya mahsuben iade edilebilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Mahsup edilecek tevkifat tutarı satırı ile ödenmesi gereken geçici vergi satırındaki farkı ifade etmektedir.
Mükelleflerin yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden, ilk önce ilgili yıl içinde tevkif suretiyle ödemiş oldukları vergiler mahsup edilir, sonrasında ise mükelleflerin ödemiş oldukları geçici vergiler mahsup edilmektedir.
Tevkifat uygulamasından doğan KDV alacaklarının mükellefe iade edilebilmesi için, satıcının tevkifat uygulanmayan KDV tutarını 1 No.lı KDV Beyannamesi ile beyan etmiş olması, alıcının yaptığı tevkifatla ilgili 2 No.lı KDV Beyannamesini vergi dairesine vermiş olması ve tahakkuk eden KDV'ni ödemiş olması şarttır.
Alıcının tevkifat yapmamasına rağmen satıcı tarafından tamamı beyan edilen KDV ödenmezse veya satıcının indirilecek ya da devreden KDV'leri nedeniyle ödenecek vergi çıkmazsa “ÖDENMEYEN VERGİ” ile birlikte ceza, faiz ve zamlar ALICIDAN aranacaktır.
KDV tevkifatı da satıcıya ödenen tutara ek olarak belirlenmiş, KDV'nin belli oranda düşürülmesi ve vergi dairesine ödenmesidir. Yani, satıcıya ödenen KDV değerinin bir kısmı veya tamamı ana tutardan düşürülür ve vergi dairesine ödeme yapılır.
Tevkifatlı Faturada KDV'yi Kimler Öder? Tevkifatlı kesilen faturalarda, tevkifat oranına göre kısmı olarak ya da KDV tutarının tamamı alıcılar tarafından ödenir. Buradaki tevkifat oranı alıcı tarafından ödenecek KDV oranını temsil eder.
Yapılan düzenleme ile kısmi tevkifat uygulanan işlemlerden kaynaklanan KDV iade talep süresi tevkifata tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen yıl başından itibaren 2 yıl olarak belirlenmiştir.
Netice itibariyle bu düzenlemeden sonra, - tam veya kısmi tevkifat ile ilgili 2 no.lu KDV beyannamesinin yasal süresi içinde verilmesi durumunda bu beyanla yüklenilen KDV fiilen ödenmemiş bile olsa, aynı aya ait 1 no.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabiliyor.
Belge üzerinde tevkifat oranı, alıcının tevkif edeceği KDV, tevkifat hariç ve tevkifat dahil toplam tutarlar ayrı satırlarda gösterilerek belirtilmelidir. Alıcı açısından : Tevkif edilen KDV tutarı işlemin gerçekleştiği döneme ilişkin 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilerek ödenecektir.
Evet, Danıştay, Maliye'nin KDV tevkifat iadelerine 2021 yılında getirdiği “ödeme şartı”na ilişkin düzenlemesini, bu defa da esastan iptal etti! Daha önce verdiği kararlarla, söz konusu düzenlemenin yürütmesini durdurmuştu.
KDV tevkifatında ise, adına makbuz düzenlenen KDV tevkifat yükümlüleri, hesaplanan KDV'nin bir kısmını (ilgili tevkifat oranına göre hesaplanan kısmını) keserek vergi dairesine beyan edip ödemekte, kalan kısmını da avukata ödemektedirler.
Sektöre göre değişiklik gösterir. Bazı sektörler için 2022'deki 2000 TL sınırı değiştirilmeden 2023'te de aynı bırakılmıştır. Buna göre satılan mal/hizmetin satış fiyatı KDV dahil 2000 TL'yi geçmiyorsa söz konusu KDV tevkifatı uygulama zorunluluğu yoktur, tevkifatsız kesilirse herhangi bir cezai işlem uygulanmaz.
Buna göre, alıcının, belirlenmiş alıcılar arasında yer almaması veya KDV mükelleflerine yapılan yapım işi bedelinin 5 milyon TL'nin altında olması halinde, ilk yüklenicinin ve alt yüklenicilerin bu kapsamdaki hizmetleri tevkifata tabi tutulmayacaktır.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.
KDV İadesini Kimler Alabilir? KDV iadesi talebinde bulunabilecek kişiler, Türkiye'de KDV mükellefi olan işletmelerdir. Bu kapsamda ticari faaliyetlerini gerçekleştiren şirketler, işletmeler, dernekler ve vakıflar KDV iadesi için başvurabilirler.
Tercihini bu yönde kullanan mükellefler tarafından iade hakkı doğuran işlem bedelleri KDV Beyannamesinin “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” ve “Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” tablolarında beyan edilir; ancak tabloların “Yüklenilen KDV” veya “İadeye Konu Olan KDV” sütunlarına “0” (sıfır) yazılır.”
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
KDV İade alacağı olan mükellefler, bu iade alacaklarını öncelikler kendi vergi borçlarına mahsup edebilirler. Arta kalan bir iade alacakları olması halinde ise kendilerine mal ya da hizmet satan alt firmaların vergi borçlarına yönelik olarak ta mahsup talebinde bulunabilirler.
Mahsup edilen: Satırdaki işlem için ödenen vergi tutarıdır. Ödenecek olan: Ödenecek olan vergi tutarıdır. Vadesi: Satırdaki işleme ait ödemenin yapılması gerekli son tarihtir. Durum: Satırdaki işleme ait tutarın ödenip ödenmediğini gösterir.
Mahsup için kişi hürriyetinin kısıtlanmış olması yeterlidir. Başka suç (ilk suç) nedeniyle tutukluluğun mahsup edilebilmesi için ikinci suç nedeniyle mahkumiyetin kesinleşmesi şarttır. Mahsup, hapis cezasının cezaevinde infaz edilecek süresi üzerinden yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri