Keçilerde gebelik süresi ortalama 144 ile 157 gün arasında değişir ve 5 ay olarak kabul edilir.
Ortalama gebelik süresi 153 gündür.
Keçilerin sağlıklı şekilde yılda iki kez doğum yapmaları mümkündür. Keçilerin bir doğumda ortalama 1-2 yavru dünyaya getirdiklerini belirtmiştik.
Koyunda gebelik ortalama 150 gün'dür. Bu 142-154 gün arasında değişebilir. Keçilerde gebelik süresi 144-157 gün arasındadır.
Dişiler 8-9 aylıkken tekeye gösterilebilir. Geç gelişen ırklarda 15-18 aylıkken tekeye verilmelidir.
İlgili 17 soru bulundu
Keçiler için yapılan çalışmada ilk başarılı çiftleşme yaşı ve canlı ağırlığı sırasıyla 17 kg ve 7,4 ay olarak bildirilmiştir (Abebe, 2008).
Saanen ırkı keçilerin süt verimleri oldukça yüksek. Bir kıl keçisinden yılda 300-400 litre süt verimi alınırken, Saanen keçiden 800 litre ila 1000 litreye kadar süt sağılıyor" dedi.
Keçiler 15-18 yıl kadar yaşarlar, ancak yaşam ömürleri stres gibi çeşitli faktörler yüzünden kısalabilir.
Koyun ve keçinin çiftleşmesi sonucu oluşan hayvan 2000 yılında Botsvana'da veterinerler tarafından belgelendi. Botsvana Türü isimli canlı dişi keçi ile erkek koyunun çiftleşmesi ile meydana geldi. Kıvır kıvır tüylerle kaplı derisinin üzerinde bir de sert tüylerden oluşan bir katman bulunuyor.
Gebelik süresi 7 ay olup, Ocak-Şubat aylarında 1-2, çok seyrek olarak daha fazla yavru yaparlar.
Kıl keçileri 180-200 gün sağılır ve keçi başına 70- 100 kg süt verirler. Canlı ağırlıkları dişilerde 40-45kg, tekelerde 55- 60 kg dolayındadır. Etteki verim oranı canlı ağırlığa göre %50 dir. Keçilerin beslenmesi: Teke katım dönemi beslemesi yaklaşık 4-6 haftalık bir süreyi kapsar.
Keçiler iyi bakım beslemeye hemen olumlu yanıt verirler. Sütle besleme süresi doğumdan başlayarak artık keçi yavrusu sütü daha fazla tüketemeyinceye kadar devam eder. Bu süre 3 haftalık kısa bir dönem olabileceği gibi üretim sistemine bağlı olarak 5-6 aylık bir dönemden de bahsedilmesi söz konusu olabilir.
Halep Keçisi 8 ayda bir doğum yapabilir.Yani 2 yılda 3 doğum yaptırılabilinir.
Gebe kalan koyun/keçi, ortalama 150 günlük süre sonunda herhangi bir sorun yaşanmadıysa doğurmaktadır. Gebe kalan koyun ve keçilerde birtakım fi- ziksel ve psikolojik değişiklikler gözlenir (Tab- lo 1). Örneğin gebeliğin ikinci yarısından son- ra karın bölgesinde genişleme söz konusudur.
Oğlaklar 3. hafta içerisinde yem tüketmeyede başlarlar.Otlukta iyi kaliteli kuru ot ,yemlikte ezilmiş kırılmış tane yem bulundurulur.Bir aylık oğlak artık yemİne iyice alışmıştır.Bu nedenle 2.aydan itibaren içtiği süt miktarı yavaş yavaş azaltılarak oğlak sütten kesilir.Bir aylık oğlağa günde 50 gr iyi kalitede kuru ot ...
Hamilelik süreleri 22 ay olan filler, doğumdan sonra yavrularına uzun süre bakım ve anne sütü (en az iki yıl) sağlamaları ile insanlara ve diğer insansı maymunlara benzerler.
Katır (Equus mulus) erkek eşek ile dişi atın (kısrak) çiftleşmesiyle meydana gelen ve çoğu kez kısır olan melez hayvan. Erkek at (aygır) ile dişi eşek çiftleşirse bardo veya ester denen, at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez ortaya çıkar.
Koyun ile keçi çiftleşirse de, lise genetik bilgisiyle bile görebileceğiniz üzere, 57 kromozomlu bir yavru doğar. Buna İngilizcede "sheep" ve "goat" sözcüklerinin birleşiminden doğan "shoat" veya "geep" deniyor, Türkçede de "keyun" veya "koçi" diyebiliriz sanırım.
Örneğin inek ve at çiftleşirse bunlardan döl elde edilmez. Bu durum hep böyle olsaydı evrim kuramının bir bölümü sekteye uğrardı. Ancak ara durumlar vardır. Canlılar akrabalık derecesine göre döl verebilir.
Keçilerin en sevdiği besinler, çalılar, kaba yoncalar, baklagiller, çimen, ağaçlar ve tahıllardır. Genellikle günümüzde keçiler kurutulmuş yonca, buğday ve soya ile beslenir. Fakat bazı toksik maddeler bazı bitkilerin yapraklarında yer alabilir.
Günlük süt verim ortalaması Alpin keçilerinde 2.23 litre ve Saanen keçilerinde 2.32 litre olarak bulunmuştur.
Nitter (1975), Alman Asil Alaca ırkı keçilerin optimum çevre koşulları altındaki günlük canlı ağırlık artışlarının ortalama 220 g. olduğunu belirlemiştir. Keçi eti koyun ve sığır etine benzer protein oranına sahiptir ancak yağ içeriği %50- 65 daha düşüktür.
1 LİTRE KEÇİ SÜTÜ (Sadece İstanbul içi) - 99.01 TL + KDV.
Denilebilir ki en iyi süt veren keçi türü Saanen keçi türüdür. Aynı zamanda Saanen keçi türü Türkiye'de de yetişmektedir. Bu keçi türünün ikiz veya üçüz doğum oranı da oldukça yüksektir. Yıllık olarak 700 kilo ile 1400 kilo arasında süt verebilmektedir.
Keçiler buğdaygil ve baklagiller dışında ağaç yapraklarını, çalı, çırpı gibi odunumsu yem bitkilerini severek yerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri