İkili tarama testi bebekte genetik bir hastalık riskinin olup olmadığını saptamak için yapılan bir kan testidir. Bebeğin cinsiyeti ikili tarama testi ile öğrenilmez. Fakat aynı haftalarda yapılan detaylı ultrason muayenesi ile cinsiyet öğrenilebilir.
İlk 3 aylık dönemde yaptırılabilen bu test basit bir kan alma işlemi ile gerçekleştirilir ve hamilelik ile ilgili herhangi bir yan etki veya risk içermez. Anneden alınan kan örneğinin laboratuvar ortamında incelenir.
İkili tarama testi sonuçları genellikle 1-2 gün içerisinde alınır. Testin uygulandığı sağlık merkezi ve kan numunesinin incelendiği laboratuvarın yoğunluk durumuna göre bu sürede değişiklikler olabilir.
Ultrason, radyoloji uzmanı tarafından yapılır ve 20 ila 40 dakika sürer. Sonuçlar, testten sonraki bir hafta içinde değerlendirilir.
İlgili 38 soru bulundu
Laboratuvarımızda Ultrason ( NT ölçümü Ense Kalınlığı) Çekimi Dahil SGK'lılara İndirimli Olarak Nakit 1000 TL +KDV dir.
Bu kapsamda, ikili testte aşağıdaki değerler incelenir: Anneden alınan kan örneğinde, gebelikle ilişkili plazma protein-A (PAPP-A) ve beta-hCG (insan koryonik gonadotropin) düzeylerine bakılır. Ultrasonografi yardımıyla bebeğin ense kalınlığı ölçülür ve diğer bulgular açısından bebeğin değerlendirilmesi yapılır.
Ense kalınlığı ölçümü, gebeliğin 11.-13. haftalarında baş-popo mesafesi 45 mm ile 84 mm arasındayken yapılır.
Ancak her hastanede perinatoloji bölümü olmadığı için genel şehir hastanesi gibi büyük hastanelerde ikili tarama testi yapılabilmektedir. Devlet hastanesinde yapılan ikili tarama testinde test için ödenmesi gereken ücret SGK kapsamında değerlendirilir.
Bu dönemde yapılan incelemede yapılan cinsiyet tahminin doğruluk oranı %75 civarındadır.
Burun kemiği ultrasonografik olarak varlığı veya yokluğu açısından değerlendirilir. Down sendromlu bebeklerin yaklaşık %70'inde nasal(burun) kemik görülmemektedir. İkili tarama sonucu düşük riskli olan hastaların sonuçları normal olarak değerlendirilir.
Gebeliğin 6. ayı olan bu muaynede diyabet taraması yapılır. Diyabet taraması şeker yükleme testi, tokluk kan şekerleri takibi gibi yöntemlerle yapılabir. Yine bu muaynede hemogram ve idrar kültürü testleri de yapılır.
Aile'nin istemine ya da doktorun önerisine göre 'ikili test' ya da 'serbest fetal DNA' testleri 11-14 hafta arasında yapılır. (Bu testlerin detaylı anlatımı yazının devamında mevcuttur).
İkili testin pozitif çıkması mutlaka bebekte kromozom bozukluğu olduğu anlamına gelmez. Pozitif test sadece o bebekte riskin yüksek olduğunu ve tanıya yönelik ileri tetkikler yapılması gerektiğini belirtir. İleri tetkikler ile kastedilen detaylı ultrasonografi, koriyon villus örneklemesi ve amniyosentezdir.
İkili Tarama Testi Riskli Çıkanlar Ne Yapmalıdır? Yüksek riskli bir sonuç alındığında doktorlar genellikle daha kesin sonuçlar elde etmek için ileri tetkikler önerirler. Bu ileri tetkikler arasında amniyosentez ve koryon villus biyopsisi gibi kesin tanı sağlayabilecek yöntemler bulunur.
Normal olarak bebeğin ense kalınlığı gebelik ilerledikçe artar, 11-14 hafta aralığında ense kalınlığının 3 mm.
İkili test bir tarama testidir. Kesin bir tanı testi değildir. Bu test tarama yapmak ve olasılık vermek için kullanılır. Normal rutin gebelik takibinde son derece faydalı bilgiler sunan bu test Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebeliklerde uygulanmaktadır.
Ayrıca ultrasonla ense kalınlığı (Nuchal Translucency, NT) ölçülür (Yandaki resim). Ense kalınlığının uygun ölçümün yapılabilmesi için fetus uygun pozisyonda olmalı, yine son adet tarihine göre 11 ile 13 hafta 6 gün arasında ve baş-popo mesafesi 45-84 mm arasında olmalıdır.
İkili testte sınır değer 1/250'dir...
Risk oranının 1/250'nin üzerinde olması durumunda test pozitiftir, yani down sendromu açısından riskli gruba giren hastanın ileri tetkiki gerektirir.
Burdaki önemli diğer bir nokta, her ense kalınlığı artmış vakada, Down sendromu vb olmayacağı gibi, her ense kalınlığı normal fetus için de 'Kesinlikle, Down sendromu yoktur!
11 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir? İlk kez gebelik yaşayanlar 11 haftalık bebek nerede durur, gibi soruların cevaplarını merak eder. Anne karnındaki 11 haftalık bebek, rahimdeki gebelik kesesi içinde durur. Aslında bebek, doğacağı güne kadar burada bekler ve gelişimini tamamlar.
Down sendromu gebelik sırasında yapılan amniyosentez, kordosentez, koryonik villus örneklemesi, ultrason ve kan testleri ile anlaşılabilir. Anne karnında down sendromu bebek hareketleri, anne adayı tarafından fark edilecek boyutta değildir.
İkili Tarama Testi Sonucu
Sonuçlara göre 1:10 ila 1: 250 oran, pozitif ve yüksek riskli anlamına gelir. 1: 1000 ve daha yüksek çıkan oran ise negatif ve düşük riski ifade eder. Nukal saydamlık değeri bu testle birleştirildiğinde doğruluğu ifade eden oran %80'e kadar yükselir.
Dörtlü tarama testi hamileliğin 15. ve 22. haftaları arasında bir kan testi ile gerçekleştiriliyor. Dörtlü tarama testi ile 35 yaşın altındaki kadınlarda Down sendromu vakalarının yaklaşık yüzde 75'i ve 35 yaş ve üstü kadınlarda Down sendromu vakalarının yüzde 85- 90'ı tespit edilebiliyor.
Üçlü tarama testi, down sendromu (trizomi 21), nöral tüp defekti ve trizomi 18 adı verilen genetik hastalığın anne karnındaki bebekte olma olasılığını saptayan bir kan incelemesidir. Ayrıca üçlü test yardımı ile diğer bazı anomalileri de saptamak olasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri