Kurbanlık hayvan deve için beş; sığır ve manda için iki; koyun ve keçi için bir yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındaki- lerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Şafi mezhebine göre ise keçi de iki yaşını doldurmalıdır.
Kurbanlık küçükbaş hayvanlar da (koyun ve keçi) 1 yaşını doldurmuş olmalıdır (ancak altı ayını doldurmuş olan kuzu, annesinden ayırt edilemeyecek kadar gelişmiş ve semiz ise kurban edilebilir. Oğlak için bu istisna geçerli değildir, yani keçi türü hayvanların 1 yaşını doldurması gereklidir).
Büyükbaştan kurban olacağı gibi küçükbaş hayvanlardan da kurban kesilir. Koyun ve keçinin kurban olması için bir yaşını doldurmuş olması gerekir.
Kurbanlık hayvanların yaş sınırı, Hz. Peygamber'in (s.a.s.) sünneti ile tespit ve tayin edilmiştir (Müslim, Edâhî, 13, 15-16 [1963, 1965]). Buna göre kamerî yıl esasına uygun olarak, devede 5; sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır.
Dinen kurban olarak kesilmesi kabul edilmiş hayvan türleri şunlardır: Koyun, keçi, sığır, manda ve deve. Dolayısıyla ancak bu hayvanlardan (veya türdeşleri) kurban kesilebilir. Tavuk, kaz, ördek, deve kuşu, ceylan gibi hayvanların kurban olarak kesilmesi geçerli değildir.
İlgili 35 soru bulundu
Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir. Diğer kurban ve adaklar için özel bir vakit söz konusu değildir. Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir, sığır ve man- danın iki, devenin ise beş yaşını dol- durmuş olması gerekir.
Arefe günü kurban kesilmiyor. Kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir.
Oğlaklar 3. hafta içerisinde yem tüketmeyede başlarlar.Otlukta iyi kaliteli kuru ot ,yemlikte ezilmiş kırılmış tane yem bulundurulur.Bir aylık oğlak artık yemİne iyice alışmıştır.Bu nedenle 2.aydan itibaren içtiği süt miktarı yavaş yavaş azaltılarak oğlak sütten kesilir.Bir aylık oğlağa günde 50 gr iyi kalitede kuru ot ...
Sığırlarda olduğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin alması esasına dayanmaktadır. Keçilerde ilk kesici ön süt dişlerinin değişimi 15 - 18 aylıkken gerçekleşmektedir” dedi.
Erken < 90 gün yaş Süt koyunculuğunda kuzular 30-35 günlük yaşta. sütten kesilmektedir. Süt ikame yemi ile büyütülen kuzular ise 6-8 haftalık.
Peygamberin sünneti ile tespit ve tayin edilmiştir. Buna göre kameri yıl esasına uygun olarak devede 5; sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır. Bunun yanında 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması hâlinde kurban edilebilir.
Bu aşamada hayvanın sağ ayağı serbest kalması şartı ile diğer bütün ayakları bağlanır. Kurbanlık koyun kesim için hazırlandıktan sonra ise tekbir ve tehlil getirilir. Hemen arkasından ise “Bismillâhi Allâhü ekber” denilerek hayvanın boynuna bıçak vurulur ve kesim işlemi gerçekleştirilir.
Hayvanın sağ arka tarafta yer alan ayağı serbest kalmak koşulu ile diğer ayakları bağlanır. Bu durumdan sonra tekbir ve tehlîl getirilir. Ardından“Bismillâhi Allâhü ekber” denilir ve hayvanın boyun kısmına bıçak vurulur.
Kurbanlık hayvan deve için beş; sığır ve manda için iki; koyun ve keçi için bir yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındaki- lerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir.
Kurbanlık hayvanda aranan nitelikler, adak kurbanında da aranır. Kurbanlık hayvanda aranan şartlar ise şunlardır: a) Belirli yaşları tamamlamaları gerekir. Buna göre 5 yaşını dolduran deve, 2 yaşını dolduran sığır ve manda, 1 yaşını dolduran koyun ve keçi kurban edilebilir.
Oğlak Keçi yavrusudur. Hem Adak hemde Kurban olarak kesilebilir. Kurban olarak kabul olmasi icin belirli şartları taşımalıdır.
Keçiler 15-18 yıl kadar yaşarlar, ancak yaşam ömürleri stres gibi çeşitli faktörler yüzünden kısalabilir.
İsteklerini (yem, sosyal ilgi, vs) sahiplerine veya diğer bireylere bildirmek için yönelir, göz teması kurar ve sesler çıkarırlar. Koyunlar sosyal hayvanlardır. Aynı ortamı paylaştıkları diğer canlıları (insan, koyun, keçi, kedi köpek, vs.) tanırlar.
Dişiler 8-9 aylıkken tekeye gösterilebilir. Geç gelişen ırklarda 15-18 aylıkken tekeye verilmelidir.
Oğlakların her biri kesilip temizlendikten sonra 6-8 kilo civarında geliyor.
Oğlaklar 2,5 aylık yaşa ulaştıklarında verilen süt ikame yemi yarı yarıya azaltılır ve bundan 2–4 hafta sonra oğlak sütten tamamen kesilir.
Çünkü yılın her ayında, her mevsimde tüketilebilir. Ancak oğlak eti genellikle mart ve haziran ayları arasında yenir. Keçi eti oldukça besleyici bir ettir. Kalorisi diğer et türlerinden daha düşüktür. 100 gram keçi eti sadece 109 kcal kaloridir.
İslam Dinine Göre Deve Nasıl Kesilir? Devenin kurban olarak kesilmesi diğer kurbanlık hayvan kesimlerinden farklıdır. Devenin boyunun uzun olması yemek borusunun ön ayaklarına yakın bir bölümde olmasına neden olmuştur.
Kurban kesilirken üç defa “Bismillahi Allahü ekber” denilir ve şu âyetler okunabilir: قُلْ إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ لَا شَرِيكَ لَهُ وَبِذَلِكَ أُمِرْتُ وَأَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِينَ.
Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, kesileceği yere gidemeyecek derecede topal, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri