Keçi sütü, inek sütüne göre ısıya daha az dayanıklıdır. Ancak tampon özelliği daha fazladır. Keçi sütünün yağında karoten bulunmadığından daha beyaz bir renge sahiptir. İçindeki yağ küreciklerinin çapı inek sütüne göre çok küçüktür.
Ayrıca keçi sütü, yağında karoten bulundurmadığından çok beyaz bir renge sahiptir. Keçi sütündeki yağ küreciklerinin çapı çok küçüktür. Böylelikle; süt ışığı daha iyi yayar ve daha beyaz görünür.
Keçi sütünde A vitamini miktarı fazladır. Bundan dolayı keçi sütleri ve keçi tereyağı inek sütlerinkine gö- re daha beyazdır.
Keçi sütü diğer sütlere göre A vitamini açısından daha zengindir. Ayrıca yağ yapısı daha az olduğu için kaymak bağlanması da inek sütüne göre daha geç olmaktadır. Keçi sütü kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterollerin seviyesini arttırmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca keçi sütü ciltteki sorunlarla savaşmaya yarar.
Keçi sütü kokar diyorlar, kokar, çünkü keçileri koyarsınız bir ağıla, o keçiler yere yapar, yere yaptıklarında memelerine pislik bulaşır; sonra elle sağım yaptığınızda, o keçi pisliklerinin kokusu da süte siner. Yani keçi sütünün kokusu aslında keçi dışkısının kokusudur. Bu kadar net ve açık.
İlgili 20 soru bulundu
Bozulan sütün kokusu değişir ve kötü kokar. Koku ekşi bir kokudur. Beyaz renkte olan süt, bozulmaya başlamasıyla birlikte sarılaşmaya başlar. Bozulma sürecinde bekleme süresi uzadıkça süt mavimsi ve kırmızımsı renge dönüşmeye başlar.
Çiğ süt oda sıcaklığında 4-6 saat kadar bozulmadan bekleyebilir. Buzdolabında bu süre 2 güne kadar çıkmaktadır.
Hem keçi sütü hem de inek sütü, besin maddeleri ile sayısız fayda sunar. Ancak, sindirim açısından keçi sütüdaha iyi bir seçimdir. Çünkü, sindirimi zorlaştıran laktoz seviyeleri keçi sütünde daha düşüktür. Keçi sütünün yağ molekülleri de daha küçüktür.
" Anne sütünden sonra en faydalı süt, keçi sütü. Demir içeriği inek sütünden daha iyidir. Özellikle de akciğer kanseri yönünden koruyucu bir maddedir. Kalsiyum oranı anne sütünde bulunan kalsiyum miktarından 4 kat daha fazladır.
Elde edilen keçi sütleri peynir, yoğurt, tereyağı gibi değişik süt ürünlerine işlenerek, yüksek fiyatlarla satılmaktadır. Söz konusu ürünlerin pahalı olmasının nedeni, keçi sütünün beslenme ve özellikle sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden kaynaklanmaktadır (Kılıç ve ark., 2002).
Bunu yapmamızdaki amaç çiğ sütte bulunan zararlı mikroorganizmaları ve patojenleri etkisiz hale getirmektir. Zaten pastörizasyon işlemini uygulayıp yüksek sıcaklığa çıkarılan sütü tekrar kaynatmak, sütün yapısını bozacağından, yanlış bir işlemdir. Sütümüzü sıcak tüketmek isteyenler, biraz ısıtıp içebilirler.”
Keçi sütünde bulunan başlıca vitaminler: Vitamin A: Keçi sütü, göz sağlığı için önemli olan A vitamini içerir. A vitamini aynı zamanda bağışıklık sistemi, cilt sağlığı ve hücre büyümesi için de önemlidir. Vitamin D: Keçi sütü, kemik sağlığı ve kalsiyum emilimi için önemli olan D vitamini içerir.
Çiğ sütü satın aldıktan sonra tüketmek için kaynatma işleminden geçirmek gereklidir. Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır.
Süt normal durumlarda porselen beyazı renge sahiptir. Bu rengin meydana gelmesinde kolloidal durumdaki kalsiyum kazeinat ve ışığı geçiren süt yağ globüllerinin etkisi vardır. Kazein pıhtılaştırmak suretiyle sütten ayrılırsa kalan kısım sarı-yeşil bir renk alır.
Keçi sütü proteinlerinin %75'i kazeinden oluşur ve bundan dolayı "Kazeinli Sütler" grubundadır. Karoten oranı düşük olduğu için inek sütünden daha beyazdır. Karoten süte Vitamin-A olarak geçmektedir. Keçi sütünün, kalsiyum içeriği inek sütünden daha yüksektir.
Vitamin Deposu: Keçi sütü iyi bir A vitamini kaynağıdır ve yapılan araştırmalar A vitamini yönünden zengin bir beslenmenin, katarakt ve bazı kanser türleri riskini azaltabileceğini belirtmiştir. Keçi sütü ayrıca B kompleks vitaminler, protein, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum gibi vitamin ve mineralleri içerir.
Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir. hayvansal sütlerin aksine, minimal düzeyde doymuş yağ içerir ve kolesterol içermez.
Mersin'in Erdemli ilçesinde dünyanın en pahalı sütü olarak bilinen ve besin değeri çok yüksek olan arı sütü hasadı devam ediyor. Tüketicileri uyaran 60 yıllık arı sütü üreticisi Şahbaz Çay, "Kilosu 10 bin liranın altında olan arı sütü sahte arı sütüdür" dedi.
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Keçi sütü; vitamin A, fosfor, magnezyum ve selenyum miktarı açısından anne sütüne en yakın süttür. Keçilerin diğer süt veren hayvanlardan daha az süt vermesinden dolayı oldukça zor bulunan, laktoz oranı bakımından yüksek proteine sahip, değerli besin öğeleri içeren keçi sütümüzü şubelerimizden temin edebilirsiniz.
İnek sütünde alerji riski fazladır. Erken dönemde inek sütü içen bebeklerde saman nezlesi, astım gibi alerjik hastalıklar görülebilir. İnek sütünün hazmı bebekler için oldukça zordur. İlk bir yıl içerisinde inek sütü ile beslenen bebeklerde alerji ve solunum yolu hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıklar görülebilir.
Koyun sütü; keçi ve inek sütünden daha yüksek kuru madde oranına sahiptir. Kazein ve yağ oranı yüksek olduğundan, içme sütünden ziyade, peynir, yoğurt ve tereyağ üretiminde tercih edilmektedir.
Öncelikle sütümüzü tencereye koyup kaynatıyoruz. Kesinlikle başından ayrılmıyoruz ki taşmasın. Kaynama başlayınca altını kısıyoruz ve 10 dakika kadar kaynatıyoruz. Altını kapatıp sütü ılımaya bırakıyoruz.
Doğal alındığında mutlaka iki taşım kaynatılmalıdır. Keçi sütü kullanacakların keçi sütüne alerjisi olup olmadığına dikkat etmesi gerekir.
Süt ve süt ürünleri buzdolabı koşullarında 0-4 C de muhafaza edilmelidir. Buzdolabında muhafaza ederken kapalı bir kapta veya orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri