İnekler ve atlar ahırda, koyun ve keçiler ağılda, ayılar inlerinde, tavuklar, hindiler ve kazlar kümeste, arılar kovanda yaşarlar.
Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve özellikle Afrika'da yayılmışlardır. Güney Amerika'ya ve Avustralya'ya insan eliyle ulaşmışlardır. Farklı biyotoplarda, özellikle steplerde, dağlık kesimlerde, az da olsa ormanlarda bulunurlar. Bitkisel besinlerle beslenirler, sürü oluşturma eğilimleri çok yüksektir.
Ağıl, koyun ve keçi sürülerinin geceleyin barındığı, üstü açık, çevresi çit ya da duvarla çevrili yer.
Küçükbaş hayvancılık genellikle keçicilik ve koyunculuk olarak adlandırılan Türkiye'de genellikle Orta Anadolu Bölgesi'nde, kurak iklim sebebiyle yetiştirilen hayvan türleri küçükbaş hayvanlar arasında yer almaktadır.
Bu hayvancılık dalı genellikle Karadeniz ve iç Anadolu bölgelerinde yapılır. Bu bölgelerin bitki örtüsü küçükbaş havya yetiştiriciliği için oldukça uygundur. Ülkemizde farklı bölgelerde örneğin Karadeniz'de yetiştirilen koyun tipleri birbirinden genellikle farklılık gösterir.
İlgili 24 soru bulundu
Üstün uyum yeteneğiyle Dünya'da çok geniş bir alanda yaşayabilen Yaban keçisi, Türkiye'de Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde deniz seviyesinin 4000-4500 m yüksekliklerine ulaşan sarp dağlarda rastlamak mümkündür.
İnek ve atlar genelde ahırda yaşarlar. Koyun ve keçiler ise ağılda yaşarlar. Tavuk, hindi ve kaz gibi evcil hayvanlar kümeste yaşar. Kedi ve köpekler kulübede yaşarken, kuşlar ise yuva içinde yaşarlar.
Van ilk sırada
TÜİK verilerine göre Van 2 milyon 703 bin 581 baş küçükbaş hayvan sayısıyla ilk sırada yer alırken, Van'ı 2 milyon 117 bin 190 ile Konya, bir milyon 749 bin 453 ile Şanlıurfa takip etti.
İnekler ve atlar ahırda, koyun ve keçiler ağılda, ayılar inlerinde, tavuklar, hindiler ve kazlar kümeste, arılar kovanda yaşarlar. Bazı canlılar ormanda, bazıları denizlerde ve göllerde yaşar. Tavuk, hindi, kaz gibi hayvanlar yemle beslenir. Koyun, keçi İnek, at, eşek gibi hayvanlar gibi otla beslenir.
Koyun ırkı en fazla olan il Konya (2.566.610 baş) iken en düşük il Nevşehir'dir (208.452 baş). İller bazında koyun varlığına ait güncel verilerin analiz edilerek durumun ortaya konulması, bölgesel koyun ıslah çalışmalarına önemli bir katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Yaylada da köyde de hayvanlar akşamları “ağıl”, “kuzluk” adını verdiğimiz yerlere katılır. Genelde oğlakların, kuzuların katıldığı yere kuzluk; keçilerin koyunların katıldığı yere “ağıl” adı verilir.
Ayrıca Sibel Çağlar gibi bir destekçileri var. Türkiye'nin ilk ve tek kurtarılmış çiftlik hayvanları barınağında, at, eşek, inek, koyun, keçi, tavşan, domuz, kedi, köpek, ördek, kaz, tavuk, horoz gibi hayvanlar bir arada yaşıyor. Toplam sayıları 700'ü buluyor.
Kurulan barınağın temiz hava alması, havalandırmanın yeterli olması ve tavan yüksekliğinin idrar yoğunlaşmasını engelleyecek yükseklikte olması. Keçilerinin ayak bastıkları, dinlendikleri yerlerin kuru ve temiz olması. Yemlik ve sulukların sağlam, keçi dışkılarının giremeyecek yükseklikte inşa edilmiş olması.
Küçükbaş hayvanların hem barınması hem de soğuktan korunması için yapılan barınaklara ağıl denir.
Ağıl genişliği, küçük sürüler için 6-7 m, büyük sürüler için 7-14 m olabilir. Yan duvar yüksekliğinin ise en az 3 m olması gerekir. Açık ağıllarda, açık olan cephenin ön kısmında genellikle bir gezinme alanı bırakılır. Gezinme alnının büyüklüğü dinlenme alanının genellikle iki katı kadar olmalıdır.
TÜİK verilerine göre Türkiye'de 2019 yılında 45,1 milyon baş küçükbaş hayvan varken bunun %75'ini koyun, %25'ini ise keçi varlığı oluşturmaktadır. Küçükbaş hayvan sayısı en fazla olan ilk 5 il sırasıyla Van, Konya, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Ankara illeridir.
Bir büyükbaş veya küçükbaş hayvanın günlük mera yem ihtiyacı: Canlı ağırlığının 1/10'u olarak kabul edilir. Örneğin 50 kg civarında bir koyunun günlük yem ihtiyacı 5 kg'dır. 300 kg bir sığırın günlük yem ihtiyacı 30 kg'dır.
gereken bazı önemli tedbirler vardır. *Kışın koyunlara kaba yem olarak kuru ot, kuru yonca, yulaf, arpa ve buğday hasılı verilebilir.
Koyunlar toprak yüzeyindeki yumuşak bitkileri (mera) otlamayı tercih ederler. Mera terimi çok çeşitli bitki türleri içerir: çimen, yonca, kabayonca (Medicago sativa), hindiba, baklagiller, bazı çalıya benzer çalılıklar vs.
Ülkemizde keçi yetiştiriciliğinin en yoğun bir şekilde yapıldığı bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Bu bölgeyi sırasıyla Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi takip eder. Keçi varlığımızın yaklaşık %30'u Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir ve en önemli iller Mersin ve Antalya'dır.
Doğu Anadolu bölgesinde en fazla yerli koyun yetiştiren il Van (3.035.405 baş) olup bunu sırasıyla; Ağrı (1.384.089 baş), Iğdır (1.227.944 baş) ve Muş (1.056.823 baş) illeri izlemektedir. Doğu Anadolu Bölgesinde en fazla koyun ırkına sahip iller sırasıyla; 15 ırk ile Erzurum ve 14 ırk ile Ağrı'dır.
Marmara ve Ege Bölgesi, ahır hayvancılığının en çok yapıldığı iki bölgedir. Mera hayvancılığı ise İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygındır. Türkiye'de en fazla sığırın yetiştirildiği şehir Konya'dır. Konya'da 600 binden fazla sığır beslenmektedir.
Kuru otlar ve saman kaba yemdir.
Küçükbaş hayvanların coğrafi bölgelerimi ze dağılımını incelediğimizde, ilk üç sırada Doğu Anadolu (% 28), İç Anadolu (% 20) ve Güneydoğu Anadolu (% 15) bölgelerinin yer aldığı görülmektedir (Grafik: 3).
Keçilerin (Capra cinsi) en yakın akrabaları koyun (Ovis), türleridir. Dağ yaşamına adapte olanlar keçileri oluşturacak soya neden olurken dağ eteklerinde yaşayanlar koyunlara evrimleşmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri