Kedi aşı fiyatları klinikten kliniğe farklılık gösterir. Ama genel olarak Karma aşı için ortalama 400TL, kuduz için 250TL, mantar için 500 TL, lösemi için ise 450 TL verilebilir.
Kedilerin mutlaka olması gereken üç ana aşı bulunmaktadır. Bunlar karma aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısıdır. Bu aşı uygulamalarından önce kedilere iç ve dış parazit uygulaması yaptırmak gerekmektedir.
Evcil kedilerin kuduz aşısı olmaları hem gerekli hem de zorunludur. Kuduz olma riskleri ne kadar düşük olursa olsun, olası virüslere karşı korunmaları için aşılarının tam zamanında yapılması gereklidir. Salgınların ne zaman başlayacağı ya da çoğalacağı belli olmaz.
İç ve dış parazit aşıları yapılmaması durumunda kedi veya köpeğinizle birlikte sizde parazitlere karşı savunmasız kalırsınız. İç parazitler özellikle mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlarda tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
İç Parazit uygulaması yaptırmazsanız: kedinizin ve sizin iç parazitlerden korunmamanız anlamına gelir. İç parazitler bağırsak ve mide başta olmak üzere karaciğer, akciğer gibi hayati organlarda yaşar ve sayıca artması halinde hem sizde hem de kedinizde ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.
Kedilere yapılması gereken 3 tane temel aşı bulunmaktadır. Bunlar; karma (Hibrit) aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısıdır. Bu aşıların haricinde bütün kedilerde 3 ayda bir uygulanması gereken iç parazit aşısı da bulunmaktadır. Aynı zamanda kedi parazit aşısı, kedilerin hayatı boyunca uygulanması gereken aşılardandır.
Veteriner hekimi muayene ücretleri
Kedi Genel Muayene: 320 TL. Köpek Genel Muayene: 320 TL. Kedi Kontrol Muayenesi: 140 TL.
İlk serinin son dozundan bir yıl sonra, daha sonra her 3 yılda bir doz verilebilir. 8 haftadan önce, 3-4 hafta arayla. 3-4 hafta arayla 2 doz. Her yavru kedi yılda 1 kez aşı olmalıdır.
Ücretsiz aşı yaptırma sorunuza gelecek olursak evet kedi aşılarınızı güvenli ve uygun bir biçimde belediyelerin veteriner hekimlerine devlet kliniklerinde yaptırabilirsiniz. Büyük şehirlerde daha çok devlet kliniği bulunsa da her şehirde bir adet devlet kliniği bulunmaktadır.
Kuduz aşısı 3 aylık olan yavru kedilerde yapılır. 3 ay öncesinde yapılan kuduz aşısı anneden gelen savunma hücreleri tarafından yok edilir. Lösemi aşısı da aşı takviminde her yıl tekrarlanması gereken bir aşıdır. Lösemi aşısı FelV virüsüne karşı koruyuculuk gösterir.
Kedinize kuduz aşısı yaptırmanız için son neden ise yasalardır. “3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu Uygulama Yönetmeliğine göre sahipli kedi ve köpeklerin kuduz hastalığına karşı her sene aşılanması mecburidir. ” Kuduz aşısı yapılması için minnakların 3 aylık olmaları beklenmelidir.
2. ayını dolduran tüm yavru kedilere uygulanması gereken karma aşı kedilerde sık görülen viral enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Feline Parvos, Herpes Virüs ve Felin Calici gibi virüs etkenleri içeren karma aşı 8-10 haftalık dönemde uygulanır ve yaklaşık 2 hafta sonra tekrarlanır.
Tüm bu genel bilgiler dahilinde kedi bakmanın aylık maliyetinin minimum 200 - 250 TL olduğu bilinmektedir. Kedilerin masrafı az önce de altı çizildiği gibi temel ihtiyaçlar için yapılan tercihlere göre değişiklik gösterebilir. Kimi zaman bu masraflar azalabilir kimi zaman ek masraflarla karşılaşılabilir.
Yapılmasını tavsiye ettiğimiz kedi aşıları: İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Kedilerin evde beslenmesi durumunda genel olarak pek çok kişi kuduz mikrobunun bulaşmayacağını düşünür. Fakat bu durumda kedinin evde olması hiçbir şey değiştirmiyor. Memeli hayvanların Kuduz mikrobu bulaştırma olasılığı oldukça yüksektir.
sorusunun yanıtı evet olarak verilebilir. Kancalı kurtlar, bazı tenya türleri, toksoplazma gibi parazitler kedilerden insanlara geçebilir.
Eğer kedinizi hiç dışarı çıkarmıyorsanız, risk biraz daha düşüktür ancak imkânsız değildir. Eğer eviniz zemin kat ya da pirelerin ulaşabileceği yükseklikteki giriş katta ise kedide pire tehdidinden bahsetmek mümkün. Ancak unutmayın ki pireler kısa süre de olsa ayakkabıların ya da giysilerin üzerinde de barınabilir.
Evde yaşayan kedilerin izole bir hayatı ve günlük rutini olduğu düşünülse de aslında evde olmak demek kediler için sağlık sorunlarına neden olabilen dış parazitlerin yanı sıra kuduz, iç parazit, kedi lösemisi gibi sağlık sorunlarına karşı savunmasız kalabilme ihtimallerinin bulunduğunu unutmamak gerekir.
Yavru Kedi Aşı Takvimi
30 - 45 gün: iç ve dış parazit aşıları 60 - 75 gün: karma 1-2 aşıları 90 gün: kuduz aşısı 105 - 110 gün: lösemi aşısı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri