Kedi Çiftleşmesi Ne Kadar Sürer? Az önce de belirtildiği gibi kedilerin çiftleşmesi saniyeler içerisinde sona ermekte ancak birden çok defa tekrarlanabilmektedir. Dişi, yaşam koşullarına bağlı olarak, birden fazla erkekle de çiftleşebilir.
Kedilerin çiftleşmesi nasıl anlaşılır gibi sorulara cevap olarak en net cevap aslında erkek kedinin dişi kedinin ensesini ısırmasıdır. Çiftleşme sona erdiğinde ise erkek kediler genellikle dişi kedileri hemen bırakmazlar. Bunun nedeni ise dişi kedilerin onlara karşı bir hamle yapmasından korkmalarıdır.
Dişi bir kedinin hamile kalabilmesi için kızgınlık dönemindeyken 24 saatlik süreçte 3-4 kere çiftleşmesi gerekir. Bu sürecin sonunda kedinin kızgınlık belirtilerinin azalmaya başladığı gözlemlenir. Bu nedenle 24 saatlik bir süreçte çiftleşme tamamlanabilir.
Erkek kedi çiftleşmesi için dişi kedinin gönlünü yapmak için epey uğraşması gerekebilir. Dişi kedi beğendiği erkek kedinin kendisine yaklaşmasına izin verir ve cilveleşmeye adım atar. Bu cilveler aşk oyunları ısırmalar, kavgalar, kovalamaca bir süre devam eder.
İlgili 22 soru bulundu
Hayır!.. Kediler kızgınlık dönmelerinde acı çekmezler.
Kızgınlık döneminde kediniz daha sevecen olabilir; mobilyalara, duvarlara ve sevdiği insanlara sürünebilir. Muhtemelen özellikle arka ayaklarıyla sürünecektir ve arka ayakları ile kuyruğunu kaldırarak sık sık çiftleşme durumu sergileyebilir.
Birleşme sonrasında dişi kedi bağırabilir, tıslayabilir, tükürebilir, ısırabilir ve erkek kediye tepki verebilir. Böyle bir an yaşandığında da çiftleşmenin sona erdiği anlaşılır. Dişi kedi birden fazla erkek kedi ile çiftleşir mi?
Dişi kedi çiftleşmek istemezse; bu durum kedinin çiftleşme için hazır olmadığını gösterir. Çiftleşmeye hazır olmayan bir kediyi erkekle aynı ortamda bırakmak ve çiftleşmeye zorlamak dişinin psikolojisinin bozulmasına neden olacaktır.
Her 2-3 kızgınlıkta bir çiftleşmesi en doğrusu olsa da maalesef ömrü boyunca da bu mümkün değildir. Bu sebeple bu hastalıkların çoğuna sebep olan rahim ve yumurtalık daha hiç kızgınlığa girmeden kısırlaştırma operasyonu ile alınır. Bu sayede ileri yaşlarda böyle problemleri yaşama ihtimali %5 altına düşmüş olur.
Yavru kedilerde genital organlar tam gelişmediği için cinsiyet tayini biraz zordur çünkü 8. haftadan sonra yavru kedilerde genital farklılıklar belirgin hale gelmeye başlar.
Kızgınlık dönemine giren dişi kediler bu süreçte huzursuz ve gergin olabilirler. Dişi kedinizi sakinleştirmek adına oyuncak ve aktivitelerle dikkatini dağıtabilirsiniz. Bu dönemde ekstra sevgi ve ilgi göstererek rahatlamasını sağlayabilir, onunla daha fazla zaman geçirerek sevginizi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Kediler kızgınlık dönemine bahar ve sonbahar mevsimlerinde girerler. Kediler 6 aylıkken cinsel olgunluğa erişir, ancak bazı ırklar 4 aylıkken kızgınlık dönemine girebilirler.
Bunun için kedinize sevgi göstermeyi sıklaştırmalı, onunla daha çok konuşmalı ve oyun oynayarak onu yormalısınız. Kediniz yüksek sesle miyavlama, dışarı çıkma, agresif davranma gibi davranışlarda bulunduğu anda onun dikkatini oyun, ilgi ve kedi ödül mamaları ile dikkatini başka yöne çekebilirsiniz.
İlk gösterge, kızgınlık döngüsünün sona ermesi olabilir. Bir diğer erken belirti, kedinizin meme uçlarının şişerek daha koyu, kırmızı bir renk alması olacaktır. Gebe bir kedi aynı zamanda daha fazla yiyecek ve muhtemelen 'sabah rahatsızlığı' belirtileri gösterecektir.
Özellikle kızgınlık dönemine gelmemiş kedilerin çiftleşme için zorlanmaması gerekmektedir. Kızgınlık dönemine giren kediler genelde kıç bölgesine dokunduğunuz zaman poposunu kaldırarak tepki vermeye çalışırlar ve yumuşak ses tonlarıyla belli etme isteklerini gösterirler.
İsteniyorsa, çiftleşme mevsiminin bitiminde kedi kısırlaştırılabilir. Kızgınlığı hormon tedavileri ile de önlemek mümkündür. Bir başka çare olarak hayvana doğum kontrol hapı verilebilir. Hormon ilaçları ile kızgınlık dönemi tümüyle önlenebildiği gibi ertelenebilir de örneğin, kedi bir yarışmaya katılacak ise.
Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler. Bu dönem çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür. Kızgınlık süresi birkaç gün ile birkaç hafta kadar sürebilir. Kızgınlık dönemi üreme ve çiftleşme isteğinin olduğu dönemdir.
Hamile olan bazı kediler bu dönemde kızgınlığa girebilmektedir ve bu durum sonucu tekrar erkek kediyle çiftleşebilmektedir. Kediniz için bu durum pek sağlık olmadığından, kedinizin hamilelik döneminde tekrardan çiftleşmesini engellemeniz sağlıklı olacaktır.
Bu östrus denilen kızgınlık süreci 10-12 gün kadar sürer ve 3-4 ayda bir tekrar eder. Östrus döneminde kediler istedikleri günde çiftleşebilirler. Çiftleştikten hemen sonra dişi kedi hemen hamile kalabilir. Kedilerde hamilelik süresi 58-62 gün kadardır.
Kedi çiftleşmesi konusunda dişi kedilere yöneldiğimizde hareketliliğin artması, eşyalara sürtünmeler, kuyruk kaldırma ve acı çekiyor gibi miyavlamalar görülebilir. Çiftleşme istediklerinde erkek kediler idrar kokusu ile etkileme yaparken dişi kedilerde bizim fark etmediğimiz kokular yayar etrafa.
Günün belli saatlerinde, kısıtlı bir zaman aralığında birbirleriyle görüştürün ve bu zamanı giderek arttırın. Birlikte olacakları bu zamanda eğer birbirleriyle iletişim kurmak istemezlerse onları zorlamayın. Aynı zamanda kedilerinizin kokularını birbirleriyle takas etmeniz de alışma sürecini hızlandırabilir.
· Kızgınlık döneminde kediler sık sık sürtünme ihtiyacı hisseder. · Erkek ve dişi kediler de geçerli olmak kaydıyla idrar püskürtme gibi özel davranışlar sergilerler. · Sürekli olarak bağırma, farklı sesler çıkarma ya da uluma gibi durumlar gözlemlenebilir. · Kediler bu dönemde sık sık kalça kemiğini yukarı kaldırır.
Bir kedinin hamile olduğunu ilk birkaç haftada anlamak zordur. Eğer kedinizin çiftleştiği tarihi biliyorsanız hamilelik ve doğum zamanını da tahmin edebilirsiniz. Çünkü kediler, çiftleşmenin ardından 24 saat içinde gebe kalırlar.
Kedilerin hamilelik süresi 63 - 65 gün aralığında değişiklik sürebilir. Bu süreç kedilerin genel sağlık durumları, ırkları ve yaşları gibi çeşitli değişkenler doğrultusunda farklılaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri