Evde yaşayan kedinizi rutin bir şekilde açık havada gezintiye çıkarmanız, onun sağlığı açısından faydalı olabilmektedir. Ayrıca kedinizde oluşabilecek can sıkıntısından ve stresten kaynaklı davranış bozuklukları da bir hayli azalma eğilimi gösterecektir.
Bir ev kedisinin dışarı çıkması için tüm aşılarının tamamlanmış olması gerekir. Yani yavru kedilerin dışarı çıkarılması uygun değildir. Aşıları eksiksiz olan yetişkin kedinizi dışarı çıkarırken ise mutlaka tasma kullanmalısınız. Tasma kedinizin güvenliğini sağlar ve kaybolmasının önüne geçer.
Kedinizi dışarıda gezdirmek için bir göğüs tasmasına ihtiyacınız olsa da özellikle daha önce hiç tasma takmamış bir kediyi tasmaya alıştırmak için boyun tasmaları iyi bir başlangıçtır. Kediniz boyun tasmasına alıştığında göğüs tasmasına geçerek eğitime devam edebilirsiniz.
Genel olarak, yetişkin kediler 8-12 saat boyunca evde yalnız kalmak konusunda problem yaşamıyor. Ancak bu süre içinde tek başlarına kısa sürede sıkılabilir, kafasını dağıtıp meşgul olabileceği bir şey bulamazlarsa yalnız hissedebilirler.
Tüm evcil hayvanlar yaşadıkları evin yolunu bulma konusunda inşalara taş çıkartacak kadar becerikli. Hepsinin bu konuda olağanüstü yetenekleri var. Aslında, bu şaşırtıcı durum sadece kedilerde geçerli değil; tüm evcil hayvanlar yaşadıkları evin yolunu bulma konusunda inşalara taş çıkartacak kadar becerikli.
İlgili 30 soru bulundu
Kediler, kısa süreli hafızaya sahip olsalar da eski sahiplerini unutmazlar. Elbette bu kedinize gösterdiğiniz ilgi ve kediniz ile geçirdiğiniz süreye de bağlıdır.
Kediler insanlardan çok daha keskin bir koku duyusuna sahiptir. Bu sayede kokuları algılayarak evin yolunu bulabilirler. Kedilerin, insanlardan 40 kat daha güçlü bir koku duyusu bulunur. Ağızlarında yer alan ve koku seçmeye yarayan organları sayesinde sadece belirli kokuları takip ederek evin yolunu bulabilirler.
Acı biber ve sirke kokusu kedilerin sevmediği kokular arasında yer alır. Kedilerin koku hassasiyetleri de yüksektir, bahsettiğimiz belirli kokuların yanı sıra genel olarak kötü kokulardan da hoşlanmazlar. Örneğin kediler kum kabından gelen kötü kokudan rahatsız olurlar.
Diğer bir deyişle "kediler sahiplerini özler mi?" sorusunun yanıtının evet olduğu düşünülebilir, sadece kurdukları bağ ve sahipleri döndükleri gösterdikleri özlem belirtileri onlara özgüdür! Dahası, kediler de tıpkı köpekler gibi ayrılık kaygısı yaşayabilen canlılardır.
Uzmanların görüşlerine göre, yetişkin kediler günde 8 saat sorunsuz bir şekilde tek başlarına yalnız kalabilirler.
Evde yaşayan kedinizi rutin bir şekilde açık havada gezintiye çıkarmanız, onun sağlığı açısından faydalı olabilmektedir. Ayrıca kedinizde oluşabilecek can sıkıntısından ve stresten kaynaklı davranış bozuklukları da bir hayli azalma eğilimi gösterecektir.
Araştırmalar sokak kedilerinin ev ortamına adapte olabildiklerini, ihtiyaçları karşılandığında mutlu olduklarını gösteriyor.
Eğer kedinizi hiç dışarı çıkarmıyorsanız, risk biraz daha düşüktür ancak imkânsız değildir. Eğer eviniz zemin kat ya da pirelerin ulaşabileceği yükseklikteki giriş katta ise kedide pire tehdidinden bahsetmek mümkün. Ancak unutmayın ki pireler kısa süre de olsa ayakkabıların ya da giysilerin üzerinde de barınabilir.
Bilindiği üzere kediler meraklı hayvanlardır. Kapalı kapıları onların ilgisini çeker ve içeride neler olduğunu merak ederler, görmek isterler. Banyodaki kokular sahiplerinin kokusunun daha yoğun olduğu yerler olduğundan kendilerini rahat hissetmelerini sağlar.
Ev ortamına alışmış bir kedi sokakta yaşayamaz. Evde yaşayan kedilerin hareket kabiliyetleri, sokaktaki kedilerle göre daha düşüktür. Bu nedenle tehlikelere karşı kendilerini koruyamayabilirler. Ev rahatlığına alışmış bir kedi dışarıda korkar, çabuk hastalanır ve savunmasız kalır.
Hareketli kedilerle güvenli bir seyahat kimi zaman kediniz ve sizin için yorucu olabilir. Bu konuda size kolaylık sağlaması için kedi taşıma çantalarını kullanabilirsiniz. Bu çantaları sadece arabanızda değil, otobüs, dolmuş gibi diğer seyahat araçlarında da rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
Lincoln Üniversitesi'nde 2015'te yapılan araştırma, kedilerin sahiplerini köpekler gibi özlemediğini, çünkü sahiplerine köpekler gibi bağlanmadıklarını söylüyor. Başka bir araştırmaysa kedilerin onları yalnız bıraktığımızda sinirlendiklerini ve bunu pasif-agresif davranışlarla gösterdiklerini söylüyor.
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Kediniz size sürtünerek mırıldanıyorsa bilin ki sizi sevdiğinizi söylüyordur. Bununla birlikte sevimli sevimli mırıldanırken ön patileriyle adeta hamur yoğurur gibi hareketlerde bulunuyorsa sizi “çok çok” sevdiğini anlatmaya çalışıyordur.
Kedilerin konuşmalarını anlayıp taleplerini yerine getirdiğiniz zaman, sevildiklerini ve önemli olduklarını net bir şekilde anlarlar.
Kedilerin sevilmekten hoşlanmadığı birçok bölge bulunuyor. Kedilerin kuyruk bölgesi, dokunulmasına izin vermediği bölgelerdir. Kedi severken kuyruk bölgesine yaklaşmamak gerekir. Kedilerin her ne kadar çok fazla cinsi olsa da, sırt bölgesi de sevmedikleri bölgeler arasında yer alan bir bölgedir.
Kedi araştırmalarında uzun süredir eksikliği hissedilen bir çalışma, kedilerin sahiplerinin seslerini yabancıların seslerinden ayırabildiğini gösterdi.
Kediler sahibinin kokusunu, koku hafızasına kaydeder ve nasıl biz bir kişiyi veya yiyeceği düşündüğümüzde otomatik olarak aklımıza o kişi veya yiyeceğin kokusu geliyorsa, kedilerde aynı şekilde sahibinin kokusunu hatırlar.
Araştırmada, önce kedilerin tanımadığı 3 kişi, daha sonra da sahipleri hayvanları isimleriyle çağırdı. Bu sırada kedilerin baş, kulak, pati, kuyruk ve göz hareketleri kaydedildi. Araştırma sonunda kedilerin sahiplerinin sesini tanıdığı ancak onlara yönelmemeyi, hatta yerinden kalkmamayı bile seçtiği görüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri