Topaklaşan kedi kumunu tercih ediyorsak, temizliğini de oldukça kolay yapabiliriz. Kumu temizlemek için gereken şey küçük bir kum küreği olacaktır. Topaklaşan kumların yapısı gereği kedi idrarını yaptığında kum sıvıyı emer ve topaklaşır. Islak topakları ve kedi kakasını elekle bir poşete toplayabiliriz.
Kakasını yaptıktan sonra kedinizin anüsünde kalıntılar olabilir. Hem etrafına bulaştırmaması hem de kedinizin sağlığı için bu bölümü de temizlemeniz gerekecektir.
Kedilerin Dışkı Yaptığı Yerin Temizlenmesi
Kedinizin algılayabileceği kokuyu yok etmeniz gerekmektedir ve o bölgeye ulaşımını engellemek için mobilyaların yerini değiştirebilirsiniz. O bölgeyi %10 biyolojik solüsyon veya enzimatik toz deterjanla yıkayabilirsiniz. Sonrasında soğuk su ile durulayın ve kurumaya bırakın.
Kedinizin kumunu günde en az iki kere temizlemeniz gerekmektedir.
Karbonatın üzerine biraz sirke dökün ve birkaç saniye köpürmesini bekleyip temiz bir bezle sıvının üzerine bastırın. Alan temiz göründüğünde kokuyu giderme vakti gelmiştir. Birkaç yemek kaşığı hidrojen peroksit ve birkaç damla bulaşık deterjanı kullanarak kendiniz evde bir evcil hayvan koku giderici hazırlayın.
İlgili 41 soru bulundu
Kabın içine ılık su koyun ve 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin. 10 dk bekledikten sonra durulama işlemine geçin. Karbonatın kötü kokuları uzaklaştırdığı bilinen bir ip ucudur. Kabın içini arap sabunu ile yıkayın.
Dilerseniz çay yaprağını kumların arasına koyarak, kedinizin tuvaletini yapması durumunda kokunun büyük ölçüde azalmasını sağlayabilirsiniz. Kokulu Kumlar; Hem kumun daha uzun süre kullanılması hem de kediniz tuvaletini yaptıktan sonra kötü kokunun oluşmasının önlenmesi, kokulu kedi kumu ile mümkün olacak.
Tuvalet kabını en az ayda bir defa tamamen döküp, kabı da çamaşır suyuyla yıkamalıyız. İyice duruladıktan sonra tamamen kurumasını beklemeliyiz. Yıkama sıklığını azaltmak için tuvaletlerde özel, ipli poşetlerden de kullanabiliriz.
Kum kabını koymak için en ideal yer
Kum kabını koymak için en iyi yer, gözden uzak, yol üstünde ya da ayakaltında olmayan; buna karşın hem kediniz hem de sizin için erişimi kolay olan bir yerdir. Kediniz, tuvalet zamanı geldiğinde kum kabına rahatça ulaşabilmeli ve siz de kum kabını kolayca temizleyebilmelisiniz.
Turunçgil kullan.
Çoğu kedi turunçgil kokusundan hoşlanmaz. Bahçeye turunçgil kabuğu serpiştirmek kolay bir yöntemdir ama kabukları sürekli yenilemen gerekir. Kabuklar yerine turunçgil kokulu spreyler de kullanabilirsin.
Birden fazla kedinin yaşadığı evlerde risk daha fazla olacağı için tuvaletlerin en az günde bir kez temizlenmesi gerekir. Ancak evde tek bir kedi dahi olsa her gün en az bir kez kumun temizlenmesi ve 2 - 3 haftada bir değiştirilmesi tavsiye edilir.
Sirkeli Kedi Kovucu Hazırlamak
Sprey için beyaz sirke kullan. Kovucu için musluk suyu, süzülmüş su, damıtılmış su ya da şişe suyu kullan. Kovucu için plastik ya da cam şişe kullanabilirsin.
Bu nedenle çiş ve kaka kalıntıları poposunda kalır. Yaşlı kediler temizlik için sahiplerine ihtiyaç duyar. Bebekler için kullanılan ıslak mendil ile kedinizin poposunu her tuvaletinden sonra temizleyin. Her gün sadece 1-2 dakikanızı ayırıp kedinizi tarayarak kötü kokuların önüne geçebilirsiniz.
Yenidoğan ıslak mendili olmadığı sürece sürmeyin kedinizin cildine. Bunların içindeki parfümler zarar verebiliyor kedilere. Yenidoğan ıslak mendilleri sadece saf su içerdiğinden daha zararsız. Onun dışında yara olmuşsa asla hiçbir şey sürmeyin.
Kumun değişim zamanı için topaklanmayan kumlarda haftada 1 ve topaklanan kumlarda 30 günde 1 önerisini verilir. Eğer tuvalette ağır bir koku varsa ya da tuvaletin tabanından idrar birikimi gerçekleşiyorsa kumun tamamen boşaltılması, tuvaletin temizlenmesi ve yen, kum eklenmesi gerekir.
Kedi kumu yerine ne konulabilir? Evde kedi kumu yoksa yerine konulabilecek en uygun malzeme gazetelerdir. Gazeteleri şeritler hâlinde kesmeli, mürekkeplerini akıtmalı ve kurutmalısınız. Bunun için organik bulaşık deterjanı ve karbonat kullanmalısınız.
Karbonat ile Koku Sorununa Çözüm
Eğer kedi kumunun kokuyu istediğiniz kadar absorbe etmediğini düşünüyorsanız kedi tuvaletinin yakınlarında ağzı açık bir kapta karbonat bulundurabilir ya da kedi kumuna düzenli olarak karbonat serpebilirsiniz.
Çamaşır Suyu
Siz temizlik yaparken kedinizin merakla gelip çamaşır suyunu kokladığını görmüşsünüzdür. Nedeni tam olarak bilinmese de kediler çamaşır suyu kokusuna ilgi duyarlar. Belki de çamaşır suyu içindeki klor kedilere çekici geliyordur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise çamaşır suyunun zehirli olduğudur.
Kediniz kötü alışkanlığından vazgeçene kadar gerekli temizliği yaptıktan sonra evinizi havalandırabilirsiniz. Evinize oda parfümü sıkabilir veya oda kokusu yayan çubuklar yerleştirebilirsiniz. Temizlemenize rağmen kokunun çıkmadığını düşünüyorsanız halılarınızı yıkayabilirsiniz.
Kedileriniz evinizin duvarlarına ve zeminlerine idrarını yapmış olabilir. Bu bölgelerden, idrar kokusunu gidermek için su ve sirkeyi karıştırarak, duvarlarda ve zeminlerde kullanabilirsiniz.
Genel olarak bu durum mesane enfeksiyonları, sistit ile ilişkilendirlebileceği gibi bu durum tümörler ve hormonal bozukluklarda da görülebilir. Eğer kedinizin tuvalet kabından şiddetli bir kötü koku geliyorsa, mutlaka veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz.
Sağlıklı dışkı genelde yumuşaktır (oyun hamuru gibi: ne çok yumuşak ne çok sert). Bu altın standart kabul edilir ve kedinizin tuvaletini normal şekilde yaptığının göstergesidir. Sağlıklı dışkı rengi koyu kahverengidir ancak çok koyu olmamalıdır; siyaha yakın olması dışkıda kan olduğu anlamına gelebilir.
Kedi tuvaleti asla banyoya konmaz. Çünkü kedilerin tuvalet veya banyo gibi yerlere girmesi sakıncalıdır. Tuvalete erişimi olduğu taktirde tuvalet suyunu içme ihtimali vardır ve bunu yaptığı zaman hasta olma ihtimali çok yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri