Otomobillerin yakıt ile çalışabilmesi için ise aküden elektrik gelmesi gerekmektedir. Arabaların çalışması için aküdeki elektrik olmaması akünün bitmesi sonucunda ise motor çalışmamaktadır. Bu durumlarda kullanılabilen araba vurdurularak çalıştırma yöntemi arabanın iterek çalıştırılması anlamına gelmektedir.
Bir çoğunda çok fazla elektrikle çalışan parça olduğundan (örneğin elektrikli yakıt pompası) iterek çalıştırdığınızda alternatör yeterli elektrik üretemeyecek ve araç çalışmayacaktır. Bu durumda aracı bir kaç kez daha vurdurmaya çalışmak aracın elektrik ve elektronik aksamına zarar verebilir.
Akü takviyesi için araç veya kablo yok ise araba nasıl vurdurulur bilmeniz gerekmektedir. Aracı vurdurmak için; Kontak yarım çevrilir. Araba ikinci vitese alınır.
Arabanın arkasında bulunan kişiler arabayı ittirmeye başlarlar. İtme işlemi devam ederken debriyaj sonuna kadar basılır ve ikinci vitese geçilir. İtme işlemi devam ederken debriyaj sonuna kadar basılı kalır. Arabanın hızı en az 20 km'ye ulaştığında debriyaj bırakılarak gaza basılır.
Seyir halindeyken elektrik bağlantıları, akü vb. sorunlar nedeniyle araç durabilir, kontak çalışmayabilir. Böyle bir durumda uygulanacak en etkili ve en bilinen yöntem arabayı vurdurmaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Aracınızı vurdurarak çalıştırdığınızda, kayışlar ve diğer motor parçaları için bir anda sert ve ağır bir yük bindiği için yıpranmayı artıracaktır. O sebeple sadece zorunda kaldığınızda yapın. Akü takviyesi yapamayacak durumdaysanız, ya da marş motoru arızalandıysa vurdurmak tek çare oluyor.
Arabayı vurdurmak araca ciddi hasarlar verebilecek bir işlemdir. Aracınız dizel kullanıyorsa motorun ve aracın zarar görme riski de iyice artmaktadır. Vurdurma işlemi sırasında dizel pompaları ciddi hasar alabilir.
Arabanın elektronik aksamının motor kapalıyken çalıştırılması ile ortaya çıkan akü bitmesi ve akünün kendini şarj edememesi halinde araba vurdurularak çalıştırılabilmektedir. Arabanın vurdurularak çalıştırılabilmesi için iki kişinin uğraşması gerekmektedir.
4:Araçların ikinci viteste vurdurulmasının önerilme sebebi Güç/devir optimizasyonunun en iyi devir olmasından dolayıdır.
Düz vitesli olan otomobillerin yollarda durdurulması için öncelikle gazdan ayağın çekilmesi gerekir. Daha sonra ise fren pedalına basılarak aracın hızı düşürülür. Debriyaj frenine en sonuna kadar basılır ve aracın durdurulması sağlanır. En son olarak ise el frenini çekilir ve araç bütünüyle durdurulur.
Vitesler aracın gücünü, motorun devrini ve hızını ayarlar:
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir. 2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir.
Eğer 3. Vitesle çıkılması gereken bir yokuşu, manuel araba hızını almadan 5.viteste çıkmaya kalkarsanız bu motoru strese sokar ve arabanın şanzımanının yıpranmasına neden olur.
Ayrıca, işlevi nedeniyle daha basit parçalarla üretilen marş motorunun ömrünün çabuk bitmesine de sebep olur. Dolayısıyla aracı vitesteyken çalıştırmak aküye ve marş motoruna zarar verebilmektedir. Vitesin boşta olduğu durumlarda ise şanzımanın rölanti devri çalışarak yine fazladan güç tüketilmesine neden olacaktır.
Motorun uzun süre rölantide kullanılması, yağı motor silindirlerinden ve pistonlardan uzaklaştırdığı için motor parçalarının ömrünün kısalmasına sebep oluyor. Bu sebeple aracınızı soğuk havada sürüşe hazırlamak için yapılacak en iyi şey, onu hareket ettirmek oluyor.
Mümkünse, arabanızı haftada bir veya iki haftada bir çalıştırmak iyi bir fikirdir. Bu sadece aküyü şarj etmek ve motorun yağlanmasını sağlamak için yağın dolaşımını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda lastiklerinizi de korur.
Uzun süre çalıştırılmayan araçların aküleri boşalabilir ve bu durum acil durumlarda büyük sorun yaratabilir. Bunun dışında uzun süre hareketsiz kalan araçların lastikleri hareketsizlikten kaynaklı olarak deforme olabilir veya balans sorunları doğurabilir.
2-Park halinde aracın meyiline göre viteste bırakmanız gerekir Yokuş yukarı duruyorsa 1. vites, yokuş aşağı duruyorsa geri vitese takılması gerekir. Bunun nedeni ise aracın frenlerinde herhangi bir sorun olması halinde vitesin arabayı tutacak olmasıdır.
Vurdurma, aracınızın aküsü bittiğinde ve ya marş dinamosu arızalandığında aracınızı çalıştırmanın yollarından biridir. Araç ikinci vitese atılır ve ayak debriyajda basılı tutulur, kontak açık konumdadır. Araç itilerek hızlandırılır ve bu esnada ayak debriyajdan çekilerek motora ilk hareket verilir.
Motosikleti ikinci veya üçüncü vitese alın. (Üçüncü vitese almak, kontrollü çalışma ve gaz tepkisi sağlar.) Motosikletiniz vitesteyken yokuş aşağı ittirmeye çalışın ve debriyajı çekin. Motosiklet belirli bir hıza geldikten sonra pedlere basın ve ayağa kalkıp, hızlı ve sertçe koltuğa geri oturun.
Aracınızda Kısa Devre(elektrik kaçağı) Var İse Akünüz Bitecektir: Otomobillerdeki elektrik tesisatı otomobil sağlığı açısından çok önemlidir. Mevsimlerin değişmesi otomobillerin eskimesi, kablo demetinden oluşan elektrik tesisatının yıpranmasına sebep oluyor.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Aracınızı örneğin 2 ay boyunca hiç kullanmayacaksanız bile elektrik kullanımı devam eder. Bu nedenle akü azalır veya biter. Aracı hiç kullanmayacaksanız; akünün negatif bağlantısını keserek akünün daha yavaş deşarj olması mümkün kılınabilir.
Kesinlikle güncel bir araçta; ister benzinli, ister dizel olsun, bırakın vurdurarak çalıştırmayı, takviye ile çalıştırmak bile tehlikeli olabilir.
ancak vurdurma tabi ki aracın mekaniğini zorlayan bir harekettir.herşeye hazırlıklı olmak lazım.ayrıca bujilerinde sorun olursa vurdurarak çalıştırma pek işe yaramayacak çünkü ateşleme yapmayan bir buji aracın stabil çalışmasını önleyecek ve uzun yolda başına iş açacaktır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri