Kedi aşı takviminde temel ve mutlaka yapılması gereken 3 aşı bulunmaktadır. Karma, kuduz ve lösemi aşısı bu 3 temel aşılardır. Kedi aşılarına baktığımız zaman bunun yanında mantar aşısı da mevcuttur. Kedi aşı takviminde mutlaka olmazsa olmaz parazit uygulamalarıdır.
Mantar sağlıklı deriyi enfekte eder. Ancak eğer deri üzerinde kaşıntılardan dolayı oluşan çizik ve yaralanma varsa, bu yüzeyleri daha çabuk enfekte ederler. Kedilerin tüylerine bulaştığında öncelikle tüy kökünü zayıflatır ve dökülmelere neden olur. İlerleyen zamanlarda geniş alopesik (tüysüz) alanlar oluşur.
Kedilerde Microsporum canis dermatofitinin neden olduğu dermal mikozların önlenmesi ve tedavisi için. Hayvanlar 2 aylık ve üzerinde iken aşılanmalıdır. Bağışıklık yeniden aşılamadan sonra 1 ay içerisinde başlar ve en az 1 yıl sürer.
Köpeklerde mantar özellikle de yavru köpeklerde, risk taşıdığından ihmal edilmemelidir. Yavru köpek 135 günlük olduğunda bu aşının yaptırılmasında fayda olacaktır.
Kedi aşı fiyatları klinikten kliniğe farklılık gösterir. Ama genel olarak Karma aşı için ortalama 400TL, kuduz için 250TL, mantar için 500 TL, lösemi için ise 450 TL verilebilir. Bu fiyatlar yıllık olarak değişebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Kediler Hangi Aşıları Olmalı? Kedilerin mutlaka olması gereken üç ana aşı bulunmaktadır. Bunlar karma aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısıdır. Bu aşı uygulamalarından önce kedilere iç ve dış parazit uygulaması yaptırmak gerekmektedir.
Kedi iç dış parazit aşısı uygulamak için farklı süreler belirlenmiştir. 1 yaşını doldurmuş kediler için her 3 ayda bir defa iç ve dış parazit aşısının yapılması gerekir.
Kedilerde mantar enfeksiyonunun tedavisi genellikle veteriner hekim tarafından reçete edilen antifungal ilaçlarla yapılır. Bu ilaçlar genellikle oral olarak kullanılır. Ancak bazı durumlarda, veteriner hekim mantar enfeksiyonunun yerel olarak tedavi edilmesi için kedi mantar spreyi veya losyonu önerebilir.
Kedilere Mantar Enfeksiyonu Nasıl Bulaşır? Kedilerde mantar enfeksiyonu mantar sporlarının yutulması, solunması ya da deri tarafından emilmesiyle gerçekleşir. Kedilerde deride meydana gelen mantar enfeksiyonları diğer enfeksiyonlardan daha yaygın görülmektedir.
Kedilerde bulaşma kontak yolla olur. Battaniye, fırça, kafesler bulaşmada önemli rol oynar. Özellikle sonbahar, kış gibi nemli havalar mantarın en çok görüldüğü zamanlardır. Bulaşmada diğer kedi ve insanlar açısından önemi, aynı evde veya ortamlarda, canlı mantar sporları enfekte hayvanın yakın çevresine saçılır.
Sağlıklı kedilerde mantar hastalığı 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçebilir.
Mantar enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkan tüy dökülmesi ile birlikte kedilerde egzama durumları da baş gösterebilir.
Ücretsiz aşı yaptırma sorunuza gelecek olursak evet kedi aşılarınızı güvenli ve uygun bir biçimde belediyelerin veteriner hekimlerine devlet kliniklerinde yaptırabilirsiniz. Büyük şehirlerde daha çok devlet kliniği bulunsa da her şehirde bir adet devlet kliniği bulunmaktadır.
Kedilere yapılması gereken 3 tane temel aşı bulunmaktadır. Bunlar; karma (Hibrit) aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısıdır. Bu aşıların haricinde bütün kedilerde 3 ayda bir uygulanması gereken iç parazit aşısı da bulunmaktadır. Aynı zamanda kedi parazit aşısı, kedilerin hayatı boyunca uygulanması gereken aşılardandır.
Hastanemizde Minnaklara yapılan ilk doz uygulamayı takiben 15 gün ara ile 2 dozun daha uygulanmasını (riskli ve şüpheli durumlarda tekrar sayısı 4-5 olabilir) ve 3 ayda 1 kez tekrarını önermekteyiz. Ayrıca tüm yaş guruplarından kedilere de her 3 ayda 1 kez, ömür boyu tekrarlanmasını önemle tavsiye etmekteyiz.
Kedi tüy dökme aşısı, genellikle yılda bir kez olmak üzere veteriner hekim tarafından uygulanır. Aşının uygulama sıklığı, kedinin yaşına, sağlık durumuna ve tüy dökme düzenine göre değişebilir.
Mantar Aşısı: Mevsimsel değişiklikler sonucu sıcak ve nemli bölgelerde yaşayan köpeklere tavsiye edilir genellikle 15 gün arayla iki doz şeklinde uygulanır.
Köpek İç Parazit İlaç Uygulaması (Oral): 150TL (kiloya göre artış gösterebilmektedir.) Köpek İç Parazit İlaç Uygulaması (Enjektabl): 250 TL (kiloya göre artış gösterebilmektedir.)
Eczanelerde 3 lira civarında. lütfen veterinerinize danışın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri