Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından belirlenen pet pasaportu ücreti 2.389,66 TL'dir (2023).
Şunu bilmekte fayda var. Evcil hayvanınız hamile ise ya da 4 aydan küçük ise maalesef seyahat pasaportu hazırlanamaz. Ayrıca veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün güncel verilerine göre pet pasaportu ücreti 2.389,66 TL'dir.
Pet pasaportunu çıkarma süresi değişiklik göstermektedir. Veteriner hekimler tarafından hazırlanan hayvan pasaportu ortalama 2 hafta içerisinde tamamlanmakta ve teslim edilmektedir.
Avrupa Birliği yasalarıyla uyum amacıyla evcil hayvan pasaportu çıkarılabilmesi için pasaportun çıkarılacağı evcil hayvana mikroçip takılmalıdır. Bu işlemi özel veteriner kliniklerinde ya da il ve ilçe tarım müdürlüklerinde gerçekleştirebilirsiniz.
Mikroçip fiyatları, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Türkiye Veteriner Odası ile imzaladığı protokol desteği sayesinde makul fiyatlar üzerinden gerçekleştirilir. 2023 yılındaki kedi mikroçip aşılama fiyatları ise Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlüklerinde 75 TL iken özel veteriner kliniklerinde bu fiyat ...
İlgili 38 soru bulundu
Ülkemizde de evcil hayvanlar için mikroçip kullanılması, 5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu ile Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik'e göre zorunlu hale getirildi. Evcil hayvanına mikroçip taktırmayanlara 3.642 TL para cezası uygulanacağını da söyleyelim.
Çipsiz hayvanlar tedavi edilebilecek
Kimliklendirilmeyen hayvanların veterinerler tarafından tedavilerinde de kısıtlama olmayacak. Bu hayvanlar, veteriner kliniklerinde kısıtlamaya tabi olmadan tedavi edilecek. Mikroçip takılmayan hayvanların tespiti, el terminalleri (mikroçip okuyucular) ile yapılacak.
Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından belirlenen pet pasaportu ücreti 2.389,66 TL'dir (2023).
👉 *https://tekpencere.tarbil.gov.tr/ *adresine E- Devlet şifresiyle giriş yapılır. Üst kısımda bulunan “ *BELGE AL* “ tıklanarak, Hayvan Pasaportunu almak istediğiniz hayvanlar seçilip ödeme yapılarak doğrulanabilir Hayvan Pasaportu alınır.
1. Hayvanlar, “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” hükümlerine göre kimliklendirilmiş, içerisinde hayvana ve sahibine ait bilgileri içeren ev hayvanı pasaportuna sahip olmak zorundadır.
Hayvan, ISO mikroçip (15 haneli) ile tanımlanmalıdır. Mikroçip kuduz aşısından önce implante edilmelidir. Hayvanın mevcut bir kuduz aşısı olması gerekir. Eğer önce kuduza karşı aşılanır ve ardından mikroçip uygulanırsa, hayvanın kimliği güvence altına alınmadığından kuduz asısı ülke'ye girişte tanınamaz.
Evcil Hayvan Pasaportunun asıl amacı, evcil dostlarınızın yurtdışına ya da yurtdışından ülkeye girişlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesi için bir aracı sağlamaktır. Evcil pasaportu içeriğinde ise, dostunuzun kimlik bilgileri, sahiplik bilgileri, aşı kayıtları ve sağlık kontrolleri yer almaktadır.
Kedilere çip fiyatları ile köpeklere çip fiyatları arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Özel kliniklerde gelincik, köpek ve kedi çip ücreti 150 - 250 TL arasında değişmektedir. Mikroçip implantasyonu ücreti ise 75 TL olarak belirlenmiştir.
Köpeğinizin veya Kedinizin aşılarını yaptırdığınız veteriner klinik kedinizin veya köpeğinizin kimliğini yani aşı karnesini sizin için hazırlar. Bu belge için yapılan aşılara ek olarak bir ücret talep edilmez. Yani Kedi ve Köpeğinize kimlik çıkartmak için ekstra bir ücret ödemenize gerek yoktur.
SORU: Hayvanın pasaportu kaybolur ya da çalınırsa ne yapılacak? CEVAP: Pasaportların kaybolması, çalınması veya imhası halinde en geç 60 gün içinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir. Bu durumda yeniden pasaport düzenlenebilmektedir.
Kedi, köpek ve gelinciklere, içinde 15 karakterli kod numarası bulunan mikroçip hayvanın iki kürek kemiği arasına veya sol tarafta boynun kulağa yakın kısmına deri altına enjektör vasıtasıyla uygulanıyor. Deri altı uygulanan mikroçip, pasif radyo dalgalarıyla çalışıyor ve sürekli aktif olmuyor.
Buna göre, ev hayvanı sahibi; kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesini sağlamak, doğum, ölüm, kayıp, sahip değişikliğiyle ilgili bilgileri Bakanlığın il veya ilçe müdürlüğüne bildirmekle yükümlü tutuldu.
TÜRKVET Hayvan Kayıt sisteminde; hayvanların bulunduğu işletme, işletme sahibi, işletmenin bulunduğu adres, tür, ırk, cinsiyet bilgileri ile doğum, hareket ve ölüm tarihi bilgileri tutulmaktadır.
Evcil hayvan ücreti, her bir kafes başına alınır. Seyahat edecek bir yolcunun beraberinde bir kafes içinde iki adet kedi varsa, her bir kedi için değil, yalnızca kafes başına ücret alınır.
-Tercih ettiğiniz veterinerde ilk muayenesi sonrasında size bir kimlik belgesi/pasaport çıkartılır. Uygulanan aşı ve tedaviler tarihleri ve kullanılan malzemelerle birlikte burada yer alır. -Mikroçip için ise bu kimlik belgeleri ile birlikte ilçe gıda, tarım ve hayvan müdürlüklerine başvurabilir.
26 Şubat 2018 tarihli ve 30344 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik”le evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi. Çip taktırmak için verilen son tarih ise 31 Aralık 2022.
Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde ev hayvanı sahibi, durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildirecek. Terk edilmiş hayvanı bulan kişiler, bu hayvanları sahiplenmek isterse başvurularını il/ilçe müdürlüklerine yapacak.
Gelincik, köpek ve kedilere çip taktırma uygulamasını bazı belediyeler ücretsiz olarak yapmaktır. Bazıları ise cüzi miktarlar karşılığında bu işlemi gerçekleştirmektedir. Özel veteriner kliniklerinde ise köpek ve kedi çip fiyatları, işlemin yapıldığı kliniğe göre değişir.
Hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira ceza uygulanacak. 31 Aralık 2022 tarihi itibari ile toplam 1 milyon 429 bin 370 ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı. Hem yoğunluk hem de çip ve pasaport sıkıntısı nedeniyle başvurmasına rağmen çip takılmayan hayvan sahiplerine beyanname verildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri