Genel olarak konuşursak, yetişkin bir pire sadece 2 veya 3 ay yaşar. Kan emebilecek bir konakçı olmadan, bir pirenin ömrü biraz daha kısalabilir. İdeal sıcaklık, besin kaynağı ve nem koşulları altında yetişkin pireler bir buçuk yıla kadar yaşayabilir.
sorusuna verilecek en doğru cevap evet yaşarlar olacaktır. Ancak 18-26 oC sıcaklık ve %75-85 nem oranının sağlandığı durumlarda kedinizin kanını emerek yaşamlarına devam ederler. Bu durum ise evde,iş yerinde veya kapalı herhangi bir noktada sağlanabilmektedir.
Pirelere karşı savaşma konusunda en etkili çözüm hiç kuşkusuz ki evi günde 2-3 kez süpürüp silmektir. Ayrıca temizlik yaptığınız suyun içerisine sirke, çay ağacı yağı, lavanta esansı ya da limon suyu ekleyerek pirelerin evinizden uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Pireler bu kokuları sevmezler.
Dişi pire, yumurtalarını konakçının yüzey tüylerine ya da derisine bırakırlar. Sonra, bu yumurtalar konakçıdan yere düşüp halılara, yatak örtülerine ve mobilyalara yerleşebilirler ve 12 gün içerisinde bu yumurtalardan larvalar çıkar.
1 ölçü sirke ve 1 ölçü su karışımıyla bir sprey şişesi hazırlayarak evinize ve evcil hayvanlarınıza püskürtebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise limon kullanmaktır. Limon karışımını evcil hayvanınızı temizlemek için kullanabilirsiniz. Doğal pire ilacı sayılabilecek ürünler arasında diatom toprağı yer alır.
İlgili 16 soru bulundu
Pireler kilim, halı, yatak gibi ev eşyaları üzerinde de yaşamlarını devam ettirebilir. Bu bakımdan pire ısırığından şüphelenildiğinde pire kaynağının iyi tespit edilmesi oldukça önemlidir.
Pireler yatak takımlarında, battaniyelerde ve diğer kumaş eşyalarda saklanabilir. Bu nedenle bunları pire veya yumurtaları öldürmek için sıcak suda yıkamak ve yüksek ısıda kurutmak önemlidir. Buharlı temizlik; halı, mobilya ve diğer kumaşlardaki pireleri ve pire yumurtalarını öldürmenin etkili bir yoludur.
Sadece bir dişi pireden 21 günden az bir sürede 1.000 pire oluşabilir.
Bilimsel olarak kedi pirelerinin insan vücudunda yaşama imkânı yoktur. Vücudunuzda yaşamak için kalamazlar, çok düşük bir olasılıkla çok çok kısa bir an için sizi ısırabilirler. İnsan vücudunda yaşayamaz ve üreyemezler. Kedi pireleri sadece tüylü konakçılarda yaşayabilirler.
Dişi pire yumurtalarını konakçının yüzey tüylerine ya da derisine bırakır.Pire yumurtaları, konakçı üzerinde değil yerde, halılarda, kilimlerde, yatak örtülerinde, döşemelerde ya da yerdeki çatlaklarda kuluçka evresini geçirirler ve çoğu pire iki gün içinde yumurtadan çıkar, 12 gün içerisinde bu yumurtalardan larvalar ...
Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce ”sprey şişesine” sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir.
Evdeki pireye doğal çözüm arıyorsanız kolaylıkla hazırlayacağınız sirkeli sudan ya da narenciye solüsyonlarından yardım alabilirsiniz. Bir litre suyun içerisine 1,5 su bardağı sirke ekledikten ya da yarım litre suya bir limonu ekleyip kaynattıktan sonra hazırladığınız karışımı bir fısfısın içine koyabilirsiniz.
Pireden kurtulmanın en etkili yolu veteriner kontrolünde etkili pire damlası kullanmaktır. Pire tasması da pireleri uzak tutar. Pire tarağı ile kedi dostumuzu taramak da pirelerden kurtulmaya yardımcı olur. Elma sirkesini pamukla tüylere uygulamak da doğal yöntemlerden biridir.
Veteriner hekiminizin önerdiği pire şampuanı ile kedinizi yıkadıktan sonra hemen taramalısınız. Böylece pirelerden kolayca kurtulabilirsiniz. Ancak kedileri yıkamak onlar için stresli olabileceğinden bu tür şampuanları uygulamak yerine düzenli olarak pire damlasının uygulanması önerilmektedir.
Kediye kuluçlanmış olan bir pire kediyi ısırmaya başlar, kanını emer ve mümkün olduğunca kısa sürede doğurmaya başlar. Kedilere pire bulaştığında bir haftada üreyerek sayıları 2000'e kadar çıkabilir. Müdahele edilmediği takdirde kedinizde ciddi sağlık sorunları görülebilir.
Kedi pireleri kediler arasında sıkça görülen bir türdür. Kediniz dışarıya çıkıp eve geri dönüyorsa pire kapma ihtimali daha yüksektir. Ama kediniz evden çıkmıyor ya da yüksek katlarda oturuyor olsanız bile kedinize pire bulaşabilir.
Tırnaklarıyla hayvanın kürküne tutunur, ağızlarındaki iğne benzeri bir yapıyla kan emmek için deriyi ısırırlar. Dişi bir kedi piresi günde kendi ağırlığının 15 katına kadar kan emebilir.
Tamamen gelişmiş yetişkin pireler, pupalarından çıkmadıkları sürece yemek yemeden birkaç ay yaşayabilirler. Pire kaç günde ölür ? Bir kaç günde değilde bir kaç ay yemek yemezse ölür. Pirenin yaşam döngüsü için optimum sıcaklıklar 21 °C ila 30 °C (70 °F ila 85 °F) ve optimum nem %70'dir.
Evlerdeki çatlaklarda, yatak altlarında, dolap içlerinde, duvar diplerinde, elbise dikişleri ve koltuklar gibi en kuytu yerlerde yaşayabilen pireler süpürülmüş olsalar dahi pire yumurtalarını yok etme noktasında pire ile mücadele başarısızlık ile sonuçlanabilir.
Temiz bir bezi soğuk su ile ıslattıktan sonra ısırılan bölgelerin üzerinde bekletirseniz kaşıntı rahatlayabilir. Kaşınan bölgelerinize bal sürerek kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Papatya çayında bulunan maddeler de kaşıntıyı gidermede etkili olabilir. Aloe vera bitkisinde bulunan jelimsi sıvı kaşıntıyı rahatlatabilir.
Çarşafları ve yatak takımlarını 60 derece veya daha sıcak suda yıkamak, kumaşlara ve döşemelere girmiş pire yumurtalarının çoğunu yok etmede etkili olacaktır. Halıları süpürdükten sonra buharla temizleme işlemi pire yumurtalarını öldürmeye yardımcı olur.
Başlıca pire ilacı markaları arasında Draker, Sipertoks ve Bayer gibi isimler yer alır.
Kediler için pire ve kene önleme ürünlerinde yaygın olarak kullanılan diğer aktif bileşenler arasında imidacloprid, selamectin ve permethrin bulunur. Kedilerde pire damlası kullanırken ürün etiketindeki talimatları dikkatle takip etmek önemlidir.
Kedi piresi sıcak ortamları sevdiği için sık sık kedileri konakçı olarak tercih eder. Pirelerin yumurtaları ve lavraları insanlar aracılığı ile de kedilere taşınabilir. Pireler ele bulaştığı zaman kedi ile temas edildiğinde rahatlıkla kedilere bulaşırlar.
Tuz, pireyi uzak tutacaktır. Tuzu çocukların ve evcil hayvanınızın ulaşamayacağı yerlere koymayı ihmal etmeyin. Lavanta: Lavantayı kaynatarak elde ettiğiniz lavanta suyunu yine evinizin dip köşe yerlerine koyarak oluşturduğu kokuyla pireleri uzaklaştırmanız mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri