Kedi ısırıkları genellikle küçük yaralanmalar olarak kabul edilmektedir ancak ciddi enfeksiyona neden olabilmektedir. Yaygın semptomlar, etkilenen bölgenin çevresinde ağrı ve şişliktir. Bazen, kedi ısırmasından kaynaklanan doğrudan doku hasarı hareketliliği bozabilmektedir.
Kedi ısırmasından sonra her zaman bir doktora danışın. Kedi ısırıkları genellikle derin olduğundan enfeksiyon riski taşırlar. Enfeksiyon olmasa bile, eğer yara yüz bölgesindeyse yara izine neden olabilir. Kedi ısırığı zararsız görünebilir, ancak bazı hastalıkları bulaştırma potansiyeline sahiptir.
Kuduz Hangi Hayvanlardan Bulaşır? Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur.
Kedi sizi tırmaladıysa ilk yapmanız gereken tırmalanan bölgeyi su ve sabun ile yıkamaktır. Bu bölgeyi sabunla yıkadıktan sonra kolonya veya batikon gibi antiseptik solüsyonlar ile temizlemeniz gerekir. Daha sonra ise acile giderek muayene olmalı ve gerekli görülür ise kuduz aşısı yaptırmalısınız.
Yüzeysel ısırıklar deri altıyangısına, daha derinler ise tendon veya kemik enfeksiyonuna sebep olabilir.Belirtileri arasında şişme, kızarıklık, irin, hareket yeteneğinde azalma, ağrı,kan dolaşımının azalmasıyla morarma yer alır. Ateş, titreme, his kaybı ciddibir enfeksiyona işaret eder.
İlgili 19 soru bulundu
-Birkaç dakika sıcak suyla yarayı hemen temizleyin. -Yara kanamıyorsa hafifçe sıkarak kanın akmasını sağlayın. -Eğer çok fazla kanıyorsa temiz bir pamuk ya da steril bezle baskı uygulayın. -Yarayı kuruttuktan sonra steril bir bezle sarın.
Keneler, kedinin derisine yapışan tehlikeli eklembacaklı bir parazit türüdür. Keneler sadece kedileri değil aynı zamanda insanları da etkileyen tehlikeli bir parazittir. Ayrıca ciddi hastalıkları bulaştırabilen ve ciddi kan kaybına neden olabilen bir türdür.
Kuduz Aşısı Ne Zaman Yapılır? Kuduz hastalığı olan bir hayvan tarafından ısırılan kişilere kuduz aşısının ilk dozu, ısırma ile aynı gün yapılır. İlk dozun verildiği günü takip eden 3. ve 7. günlerde birer doz, 14. ile 28. günler arasında bir doz daha aşı uygulanır.
Kuduzun en yaygın ilk bulguları arasında baş ağrısı, ateş, öksürük, ısırılan bölgede uyuşma-karıncalanma, ağızda köpürme, yutma güçlüğü, saldırganlık, anormal davranışlar ve bilinç bulanıklığı yer alır. Genel olarak kuduz belirtileri şunları içerir: Ateş Öksürük.
Kuduz kedi ve köpek başlarda ürkek ve korkak olur, yabancı cisimlere karşı ilgisi artar. Alışık olmadığı gıdaları yeme isteği olur. İştah azalır buna karşın su içme isteğinde belirgin bir artış görülür. Hasta hayvan sık sık idrar yapar, yara yerini kaşır.
Belirtiler. Kuduzun kuluçka süresi tipik olarak 1-3 aydır, ama 1 haftadan 1 yıla kadar da değişebilir. Başlangıç belirtileri genel halsizlik, huzursuzluk, ateş ve baş ağrısı şeklindeki grip semptomlarına çok benzer. Bu belirtiler günlerce sürebilir.
Kedi Isırması Sonucu Kuduz Hastalığı
Bazı kedi ısırmalarında, eğer belirtiler uzun sürerse kuduz hastalığı görülebilir. Kedi ısırması kuduz bulaşır mı konusunda ne kadar bilgili olursanız, bu hastalığa yakalanma oranınız da o kadar düşük olur.
Yıllar önce göbekten yapılan aşılar bulunduğu için halk arasında hala böyle gerçekleştiğine dair bir kanı vardır. Kuduz aşısı kuduz ya da kuduz şüphesi olan hayvan tarafından ısırıldıktan hemen sonra yapılmalıdır.
Kediler, ısırdıkları zaman eklemlere ve dokulara kadar ulaşabilen, ideal üreme ortamları yaratan bakterileri bulaştırırlar. Kedi ısırması, insanlarda eller için çok tehlikeli olabiliyor.
Birçok kedi, bir sevgi göstergesi olarak bir kişiyi nazikçe ısırır. Bu tür sevecen ısırma tipik olarak çok nazik olacaktır ve kedinizin rahatladığı bir zamanda olur çoğunlukla. Bununla birlikte, eğer yüz ısırıkları acı veriyorsa, kedinizin sizi bir şeyler yapmaktan vazgeçirmeye çalıştığının bir işareti olabilir.
Yetişkin Kedi Isırması
Dolayısıyla bir yetişkin kedi ısırıyorsa tamamen bilinçli hareket ediyor demektir. Ancak bu olumsuz bir şey değildir; tıpkı yavru dönemlerinde olduğu gibi yetişkinliklerinde de kediler oyun ya da sevgi göstergesi olarak ısırabilirler.
“Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Türkiye, kuduz açısından endemik bölge olarak değerlendiriliyor. Çünlü vaka oranı sürekli devam ediyor.
İnsanların çoğunda aynı zamanda göz bebeklerinin genişlemesi, ses ve ışığa alışılmadık duyarlılık, değişen vücut sıcaklığı, nöbetler, halüsinasyonlar ve hidrofobi (suyla temasta hatta su gördükten sonra spazmlar) görülür. Hem insanlarda hem de hayvanlarda kuduz felçten komaya, daha sonra ölüme neden olur.
Bütün memelilerde koruyucu tedbirler alınmazsa hemen daima öldürücüdür. 2016 itibarıyla belirtiler ortaya çıktıktan sonra kurtulan sadece on dört vaka rapor edilmiştir. Kurtulan hastanın bilinci kapatılmış ve 6 gün komada tutulmuştur.
Aşağıda detayları verilmiş, riskli hayvanlarla kategori III maruziyetlerde mutlaka kuduz aşısına ek olarak RIG uygulanmalıdır. Aşı+RIG, %100'e yakın koruma sağlar. Yanlış 5: Kuduz IG'i (RIG), her riskli maruziyette uygulanır.
Kuduz aşısının acillerde, sağlık ocaklarında ya da aile hekimlerinde yapılması mümkündür. Ayrıca devlet hastanelerinde de kuduz aşısının yapıldığı bilinir. Eğer kuduz hastalığı ihtimali taşıyan bir hayvan tarafından ısırıldıysanız bulunduğunuz yere en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.
Merkezi sinir sistemini etkileyen bu hastalık tedavi edilmediği takdirde felç ve ölümle sonuçlanır. Kuduz aşısı 1882 yılında, Fransız bilim adamı Louis Pasteur tarafından bulundu. 1900'lü yılların başından itibaren dünya genelinde yapılmaya başlanan kuduz aşısı, hastalığı hem önlemede hem de tedavi etmede kullanılıyor.
Kedi biti insana ya da köpeklere geçmez. Ancak insan kediye bit geçebilir. Kedi biti sadece kediden kediye bulaşır. Bu nedenle patili dostları düzenli olarak kontrol etmeli ve bit istilası önlemek için tedbirler almalıyız.
Tehlikeli Gerçekler: Köpek Kenesi İnsana Geçer
Evlerin bahçelerinde ya da doğrudan içinde yaşayan kedi ve köpek gibi evcil hayvanların insanlarla çok yakın temas halinde olmaları, kenelerin insanlara geçmelerini oldukça kolaylaştırır.
Ancak unutmayın ki pireler kısa süre de olsa ayakkabıların ya da giysilerin üzerinde de barınabilir. Bu nedenle kedi piresini siz anlamadan eşyalarınız üzerinde eve taşıyabilirsiniz de. Pire kedinize ulaştığı takdirde hızla çoğalıp vücudu üzerindeki nüfusunu artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri