Bu bölgeyi sabunla yıkadıktan sonra kolonya veya batikon gibi antiseptik solüsyonlar ile temizlemeniz gerekir. Daha sonra ise acile giderek muayene olmalı ve gerekli görülür ise kuduz aşısı yaptırmalısınız. Kuduz aşısı gerekli görülmez ise ve yaranız da büyükse mutlaka tetanoz aşısı gerekli gerekli görülebilir.
Bu nedenle sokak kedisi tırmalarsa kuduza yakalanma ihtimaliniz ev kedilerine nazaran daha yüksektir. Peki, sokak kedileri sizi tırmaladığında ne yapmalısınız? Bu durumda yapacağınız en mantıklı hal tarzı derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat etmektir.
Kuduz salya yoluyla bulaşır ancak kuduz olduğundan emin bir kedi söz konusuysa patisine ve tırnaklarına salya bulaştırması mümkündür, bu durumda tırmalama sonrası çok düşük bir ihtimal olsa da kuduz bulaşı söz konusu olabilir.
Kuduz kedi ve köpek başlarda ürkek ve korkak olur, yabancı cisimlere karşı ilgisi artar. Alışık olmadığı gıdaları yeme isteği olur.İştah azalır buna karşın su içme isteğinde belirgin bir artış görülür.Hasta hayvan sık sık idrar yapar, yara yerini kaşır. Gözlerde irileşme ve kızarıklık olur.
Sokak Kedisinin Isırığı
Sokak kedileri genellikle aşılanmamış veya sağlık durumu belirsiz olabilir, bu nedenle ısırık durumu ciddiye alınmalıdır. Eğer ısırık ciddi görünüyorsa veya enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa (kızarıklık, şişme, ağrı, ateş vb.), derhal bir sağlık profesyoneline başvurun.
İlgili 33 soru bulundu
Kedi Tırmalaması Uyuz Yapar Mı? Kuduz, salya yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Bu sebeple ısırılma sonucu görülür ancak bulaşma olasılığı daha fazladır. Hayvan pençesini yaladıktan sonra tırmaladıysa kedi tırmalaması ile kuduz bulaşma olasılığı oldukça yüksektir.
Kediler, ısırdıkları zaman eklemlere ve dokulara kadar ulaşabilen, ideal üreme ortamları yaratan bakterileri bulaştırırlar. Kedi ısırması, insanlarda eller için çok tehlikeli olabiliyor.
Eğer çevremizde bildiğimiz ve tanıdığımız bir kedi ise aşılarının özellikle kuduz aşısı düzenli yapılmış ise tırmalaması yönünde herhangi bir risk söz konusu değildir. Fakat tırmalayan bir sokak kedisi ise hastalık taşıma riski bir ev kedisine göre daha fazla olacaktır.
Kedilerde Gözlenen Kuduz İnsana Bulaşır mı? Kedilerde kuduz hastalığı dünyadaki tüm memeli türlerinde gözlenebilir. Bu yüzden ufak dostlarınızda gözlenen kuduz hastalığı eğer kuduz bir kedi tarafından ısırılma durumu söz konusuysa insanlarda da gözlenebilir.
Kedi tırmalaması ya da ısırması gibi durumların ihmal edilmemesi gerekir: Kedinin tırnaklarından bulaşabilecek virüsler çok ciddi sağlık problemlerine ve rahatsızlıklara yol açabilir. Kedisi olan ya da kedilerle çok vakit geçiren kişilerin mutlaka kuduz aşısı olmaları tavsiye edilmektedir.
Kuduz Aşısı Ne Zaman Yapılır? Kuduz hastalığı olan bir hayvan tarafından ısırılan kişilere kuduz aşısının ilk dozu, ısırma ile aynı gün yapılır. İlk dozun verildiği günü takip eden 3. ve 7. günlerde birer doz, 14. ile 28. günler arasında bir doz daha aşı uygulanır. Bu aşılar toplam 4 dozdan oluşur.
Kuduz, evcil ve vahşi hayvanlarda görülen, zoonoz viral bir hastalıktır. Bu viral hastalık, insanlar da dâhil olmak üzere tüm memelilerin merkezi sinir sistemini etkiler. Hastalığın belirtileri ortaya çıktığında kuduz hemen hemen her zaman, hem hayvanlar hem insanlar için ölümcüldür.
Kuduz bulaşıcı bir hastalık mıdır? Kuduz virüsü enfekte bir hayvanın başka bir hayvanı ya da insanı ısırması, tırmalaması ile yayılan bulaşıcı bir hastalıktır.
Kedi tırmalaması sonucunda kedi tırmığı ateşi denilen kedi tırmığı hastalığına yakalanabilirsiniz. Çizik cilde bulaşmışsa, hemen bir veterinere gitmelisiniz. Kedi tırmığı ateşi hayati tehlike oluşturmaz, ancak emin değilseniz bir doktor çağırmalısınız.
Kedi Tırmalaması Durumunda Yapılması Gerekenler
Tırmalanan bölgeyi bol su ve sabunla yıkayın. Antiseptik bir solüsyonla temizleyin. Yara derin ise ve enfeksiyon riski varsa, tetanoz aşısı yaptırın. Tırmalayan kedinin aşıları tam değilse veya tırmalama derin ise, kuduz aşısı yaptırın.
Tanım. Kedi tırmığı hastalığı, bazı kaynaklarda kedi tırmığı ateşi olarak da görebilirsiniz, ( KTH ), subakut bölgesel lenfadenopati ile karakterize ateşli bir hastalıktır. Enfeksiyon ajanı Bartonella henselae'dır. Genellikle hastalık 2-4 haftalık tedavi sonrası geriler.
Kuluçka devrinin süresi ısırılma yerinin beyine olan uzaklığına yaranın durumuna ve yaranın türüne yaranın tedavi ediliş şekline ve hayvanın türüne göre değişir. Kesin olmamakla beraber bu süre insanlarda 2764 gün köpeklerde 20-60 gün kedilerde 14-30 gün sığırlarda 30-60 gün arasındadır.
Kuduz aşısı belirli dozlarla deri altından bireye enjeksiyon yardımı ile yapılır. Korunma yılı ise genellikle 3 sene sürer. Tek bir doz gerekli korumayı sağlamayacağı için yapılması gereken bütün dozların aksatmadan yaptırılması gerekir.
Kuduz aşıları hangi durumda uygulanmalıdır? Aşı, kuduz riskli teması olan kişilerde, evcil hayvanların aşısız ya da aşı süresini geçtiği ve hayvanın gözlenemediği durumlarda, yabani hayvan ısırıklarında veya kuduz riskli temas tipinde uygulanır.
Kedi Tırmığı Hastalığı Öldürür mü? Kedi tırmığı hastalığı çok nadir de olsa özellikle immun sistemin daha zayıf olduğu yaşlardaki çocuklarda ve immun sistemi zayıflatan hastalığa sahip insanlarda ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.
Kuduz aşısı kaç yıl korur sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir: Riskli temas sonrası yapılan aşıların 3 yıl koruma süresi vardır.
SONUÇ: Sınırlı sayıda olguyla yapılan bu çalışmada; eş zamanlı uygulanan tetanoz aşısı, kuduz antikor yanıtını olumsuz yönde etkilediği saptandı.
Kedinin kuduz olduğundan şüpheleniliyorsa, ısırılan kişi hemen kuduz aşısı ile tedaviye başlayacaktır.
Eğer hayvanınız aşılıysa ve yukarıdaki sıralanan şeylerden herhangi birisi gerçekleşmediyse size kuduz bulaşması imkansızdır. Hiçbir evcil hayvan kuduz virüsünü bu hastalığa yakalanmadan taşıma yoluyla insana bulaştıramaz.
Yaşanan olaydaki hayvan ev kedisi – köpeği ve ısırma sırasında hayvanın dişi geçmediyse, ısırma sonrasında kanama yoksa bölge ortalama 5 dakika sabun ve soğuk su ile yıkanıp üzeri temiz bir bezle örtülerek problem çözülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri