Karanlık bir yer olmamalıdır. Temiz havadar olmasına dikkat edilmeli. Kedi kum kabı direk güneş ışığı almamalı. Kedinizin kolay ulaşabileceği bir yere konulmalı.
Yavru kedi tuvalet eğitimine başlamadan önce kum kabının yerini stratejik olarak belirlemelisiniz. Yavrunuz için aldığınız mama ve su kabının çok yakınına tuvalet konulmamalıdır. Tuvaletin konulduğu yer kolay ulaşılabilir olmalı ve kedinin güzergahında yer almalıdır.
Genelde yemek kaseleri ve su kabı yan yana konulur. Ancak su kabının yemek kasesinden ayrı tutulması, kedinizi daha fazla su içmeye sevk edecektir.
Kedi, idrarını yapmak için çömelir ve idrar hacmini yatay bir yüzeye bırakır. Daha sonra idrarın etrafındaki bölgeyi eşeleyebilir; ancak bu her zaman geçerli değildir. Uygun olmayan idrar yapmanın en sık gerçekleştiği herler halı, kanepe, yorgan, küvet ya da lavabodur.
Kum kabını koymak için en iyi yer, gözden uzak, yol üstünde ya da ayakaltında olmayan; buna karşın hem kediniz hem de sizin için erişimi kolay olan bir yerdir. Kediniz, tuvalet zamanı geldiğinde kum kabına rahatça ulaşabilmeli ve siz de kum kabını kolayca temizleyebilmelisiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Kedi kumunun mümkünse haftada bir olmazsa 10 günde bir mutlaka düzenli olarak değiştirilmesi gerekir. Kumu değiştirirken kum kabını da mutlaka temizlemelisiniz. Unutmayın kediler çok titiz ve temiz evcil dostlardır.
Kediler, evde olsa da dışarıda olsa da en sıcak noktaları bularak orada uyumaktadırlar. Yani kediler sıcak ortamları sevmektedir. Bu nedenle kedi yatakları en sıcak bölgelere koyulmalıdır. Yatağın koyulduğu yerin cereyan almayan ve korunaklı bir bölge olması gerekmektedir.
Kedilerde Tuvalet Eğitimi
Kedilerin tuvaletinin geldiği anlaşılırsa hayvanı alarak kum kabına yerleştirmek işe yarar. Sabah erken saatlerde ise kedinin yemekten sonra tuvalete götürülmesi gerekir. Aynı şey gece yatmadan önce de yapılmalıdır. Bu sayede kedinin alışması sağlanarak tuvalet eğitimi verilmiş olur.
Kedi kumunu koyacağınız kabın gözeneksiz düz ve kolay temizlenebilir bir malzemeden yapılmış olması tercih edilmelidir. Örneğin plastik, paslanmaz çelik metal ve emaye kaplar en uygun çeşitlerdir. Kolay temizlenebilir ve çeşitli boyutlardaki kapları kumuyla birlikte Online petshop'unda bulabilirsiniz.
Kumun değişim zamanı için topaklanmayan kumlarda haftada 1 ve topaklanan kumlarda 30 günde 1 önerisini verilir. Eğer tuvalette ağır bir koku varsa ya da tuvaletin tabanından idrar birikimi gerçekleşiyorsa kumun tamamen boşaltılması, tuvaletin temizlenmesi ve yen, kum eklenmesi gerekir.
Kedinizin kumunu günde en az iki kere temizlemeniz gerekmektedir.
Su Kabındaki Suyu Her Gün Değiştirin
Evcil hayvanlar, özellikle de köpekler, kirlenmiş su içmeyi reddedebilirler ve bu da temiz suya ulaşamadıkları için susuz kalmalarına neden olabilir1. Suyu her gün değiştirmeye artı olarak, evcil hayvan su kaplarını da her gün temizlemeyi ihmal etmemelisiniz.
Yavru kedinizi eve ilk getirdiğinizde, evde mümkün olduğunca sessizliğin hakim olmasını sağlayın ve biraz ürkek davranırsa şaşırmayın. Yavru kedinize odasını gösterin ve kendi başına keşfetmesine müsaade edin. Kapıyı hafif aralık bırakın ki, yavru kediniz canı istediğinde girip çıkabilsin.
Yavru kedilerde tuvalet eğitimi 1.aydan sonra başlar ve kedi sahiplerinin bu konuda dikkat etmesi gerekenler vardır. Yavru kedinizin stres altına girmeden, sağlıklı bir şekilde tuvalet eğitimi alabilmesi için, küçük kazalar yaşandığında yavru kediye bağırmamak ve cezalandırmamak gerekir.
Kedi tuvaletleri en az günde iki defa temizlemek koku oluşumunu büyük ölçüde yok eder. Günlük olarak temizlediğimiz kedi kumuna yeni kum eklemek kötü koku oluşumunu azaltır. 10 ya da 15 günde bir kedi tuvaletindeki tüm kumu değiştirip tuvaleti yıkayıp tuvalete yeni kum eklersek gerekli hijyeni sağlamış oluruz.
Kedi kumunu kedi tuvaletine yaklaşık 3-4 parmak yüksekliğinde koymanız gerekir. Eğer az miktarlarda kum koyup kirlendikçe ve azaldıkça üzerine eklemeler yaparsanız normalde harcayacağınız kumdan çok daha fazla kum harcamış olursunuz ve kediler az kumdan hiç hoşlanmazlar.
Kapalı kedi tuvalet kabinleri en fazla tercih edilen ürünlerdir. Kapalı tuvaletler, kumun dağılması, etrafa tozun saçılması gibi olumsuzlukları en aza indirdiği gibi kokunun da hapsolmasında oldukça başarılıdır. Kum kabı kapalı olsa da kabin kolay açılarak içerisinin kontrolü her gün yapılmalıdır.
Eğer kum sık sık değiştirilmezse, kedi tuvaleti kötü kokmaya başlayabilir ve bu da evde hoş olmayan bir ortam oluşmasına sebep olabilir. Ayrıca, kumun sık sık değiştirilmemesi durumunda kediler, temiz kum bulmakta zorlanabilir ve tuvaletlerini başka yerlere yapmaya başlayabilirler.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Kedilerin tuvaleti olduğunu anlayabilmek için kedilerin gözlemlenmesi gerekir. Tuvaleti gelmiş olan bir kedi eğer daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise bu bölgenin kokusunu alarak oraya yönelecektir. Etrafta kuytu bir köşe aramaya başlaması da mümkündür.
Yavru kediler normal şartlarda günde en az 1 – 2 kez kaka yapmalıdır. İdrar ise her beslenmeden sonra atılmalıdır. Bu da kedinizi her beslenmeden sonra idrarını yapabilmesi için yumuşak ve emici bir bez ile ovalamanız gerektiği anlamına gelir.
Kedilerle aynı yatakta uyumanın en önemli sakıncası parazitler ve mikroplardır. Kedilerin kumlarına gittiklerinde tuvalet ihtiyaçlarını giderirken idrar ya da dışkıları tüylerine ya da patilerine bulaştırmaları kaçınılmazdır.
Kediler çoğunlukla battaniye, yatak, yorgan, yastık veya kendilerine ait yataklarında uyumayı severler. Aynı zamanda kedi kulesi gibi yüksek alanlar da kedilerin uyumayı sevdiği yerlerden biridir. Ancak genel olarak kedilerin yumuşak alanları sevdiği ve bu alanlarda uyumayı tercih ettikleri bilinir.
Ana kural yavru kedi yatağa kendisi çıkabilecek boyuta gelene kadar beklemektir. Bu da yaklaşık 6 ay civarını bulabilir. Kediler yüksek yerlerde uyumayı severler. Yatakta oldukları zaman, bunun anlamı başınızın üstü olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri