Uzman hemşirelik 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu'nun 8.maddesi ile düzenlenmiş olup kanunda, meslekleriyle ilgili yüksek lisans eğitimi alan hemşirelerin uzman hemşire olarak çalışacağı hükme bağlanmıştır.
Yüksek Hemşire Olmak İçin Gerekenler
Bunun yanı sıra yüksek hemşire olabilmek için ilk olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi hemşirelik lisans bölümünden başarı ile mezun olmak gerekir. Daha sonra hemşirelik alanında yüksek lisans yaparak yüksek hemşire unvanına sahip olabilirsiniz.
Öğrencilerimiz belirli bir ders ortalamasına sahip olduklarında toplam beş senede yüksek lisansı tamamlayıp uzman hemşire olarak mezun olmaktadır.
Hemşirelik eğitimini yüksek lisans ve doktora seviyesinde devam ettiren kişiler ise uzman hemşire unvanına sahip olur.
Hazine-Maliye Bakanlığı ve uzman hemşireliği ilgilendiren bakanlıklarda uzman hemşire kadro karşılığı bulunmamaktadır. Var olan durumun belirlenerek gerekli çözüm yollarının geliştirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Hemşire 2023 yılında ortalama 18.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Hemşire , Temmuz 2023 yılında ortalama 18.600 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 14.520 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Yüksek hemşire, yüksek lisans diplomasına sahip hemşiredir. Ülkemizdeki hemşireler arasında yüksek lisans diplomasına sahip hemşire oldukça düşük sayıdadır. Yüksek hemşire, hemşirelik lisans bölümünü tamamladıktan sonra, bu alanda yüksek lisans yapmış ve uzmanlaşmış kişidir.
Uzman hemşireler, temel hemşirelik rollerinin yanı sıra uzmanlığını yaptığı alana yönelik klinik bilgi, beceri, sağlık araştırmaları, danışmanlık hizmetleri, sağlık eğitim hizmetlerinin programlanması, uygulanması ve değerlendirilmesinde sorumluluk alır, uygular ve değerlendirir.” hükmü yer almaktadır.
Hemşirelik Doktora Programı Mezunlarının Çalışma Alanları Nelerdir? Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, hemşirelik alanında PhD derecesi almaya hak kazanmaktadır. Mezunlar kamu ve özel sektörde uzman hemşire ve akademisyen olarak çalışabilmektedir.
Hemşirelik bölümünden mezun olan kişiler lisans bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans sınavlarına girerek akademik kariyer yapabilir. Hemşireler, sağlık ocaklarında, devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, dispanser gibi kurum ve kuruluşlarda sağlık personeli olarak görev yapar.
Hemşirelikte tezli yüksek lisans programı, hemşirelikte lisans mezunlarına daha üst düzeyde bilgi ve beceri kazandırarak uzman hemşire yetiştirir. Bunun yanı sıra hemşireliğin bilimsel gelişimine katkıda bulunur. Lisans düzeyindeki okulların öğretim elemanı gereksinimine yanıt verecek akademisyenler yetiştirir.
Yapılan Ocak zammı ile 2023 Hemşire maaşı 13 bin 115 liraya yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir üniversite mezunu bir hemşirenin mevcut maaşı 13 bin 115 lira Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 26 bin 440 lira oldu. Ocak zammından sonra yeni başlayan Hemşire maaşları ortalama 26.440 lira bandındadır.
Bir hemşirenin üstleri kimdir ana şablonda görmüş olduk.Bir konuya da açıklık getirmek istiyorum.Bazen bana doktor hemşirenin amiri midir diye sorular geliyor arkadaşlar bizim amirimiz yine bizim meslektaşımızdır yani o da hemşiredir bu sebeple hekim bizim amirimiz değildir. Hekim tedaviden sorumludur.
Ameliyathane sorumlu hemşiresinin görev ve yetkileri şu şekilde sıralanabilir: Ameliyathane bölümünde çalışan hemşirelerin çalışma, nöbet ve izin çizelgelerini düzenleyip, çizelgeleri başhemşirenin onayına sunmak.
En az 7000 sigortalı iş gününü doldurma zorunluluğu vardır.
Hemşirelerin kep takması zorunluluğu hijyenik olmadığı gerekçesi ile kaldırıldı.
Stajyer Hemşire Ne Kadar Maaş Alır? Stajyer Hemşire olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Stajyer Hemşire maaşı 2023 verilerine göre ortalama 12.400 TL civarındadır.
İşsizlik oranının yüzde 11.3 olduğu Türkiye'de, hemşirelerin işsiz kalma derdi yok. Ama gençler tarafından yeterince bilinmiyor ve talep görmüyor. Bir hemşire çalıştığı lokasyona, deneyimine ve uzmanlığına göre brütte 2.000 TL'den 6.000 TL'ye kadar kazanabiliyor.
Hemşire ve Ebenin yanı sıra Hemşire Yardımcısı, Sağlık Teknikeri, Laborant, Diş Protez Teknisyeni, Sağlık Memuru ve Sağlık Teknisyeninin disiplin amiri de Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü, üst disiplin amiri Hastane Yöneticisidir.
Acil Servis Hemşiresi Olmak İçin Gerekenler
Sağlık meslek lisesinden acil tıp teknisyenliği bölümünü bitiren acil tıp teknisyenleri, sağlık meslek yüksek okulundan paramedik mezunu olanlar ve üniversitede hemşirelik bölümünü bitirenler kamu veya özel hastanelerde acil servis hemşiresi olarak çalışabilir.
Yüksek hemşire, hemşirelik alanında yüksek lisansını tamamlayarak uzmanlık alan kişiye denir. Yüksek hemşireler hastaların tedavisinde doktorlarla iş birliği içinde hareket etmektedir. Yüksek hemşireler hastanelerde saha hemşireliğinin yanında yönetici konumunda da görev yapabilirler.
eleman.net verilerine göre, Başhemşire 2023 yılında ortalama 28.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Başhemşire , Temmuz 2023 yılında ortalama 28.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 22.440 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Hemşire eğitimcileri ve klinik hemşire uzmanları gibi yüksek lisans gerektiren hemşirelik uzmanlıkları ve rolleri vardır. Sağlık kurumlarındaki ve hastanelerdeki bazı pozisyonlar da Yüksek lisans diplomasına sahip hemşireleri desteklemektedir.
Başhemşire olmak için 4 yıllık sağlık bölümlerinden mezun olmak gerekir. Ekstrem durumlarda liseden mezun hemşireler bu göreve getirilebilir. Başhemşireler yöneticilik ve liderlik özellikleriyle ön plana çıkmalıdır. İnsanlarla iyi anlaşan ve iletişim gücü kuvvetli olan kişiler bu görevi yerine getirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri