Yara iyileşmesinde yaranın enfekte olmasını önler. Kişiler arasında genel bir bilgi olarak bilinen kedi ve köpeklerin yaralarını yalayarak iyileştirdiği ve yalamanın yara iyileşmesine katkıda bulunduğu yönünde bilinmektedir.
Kediler yaralarını genellikle iyileştirmek için ya da oluşan rahatsızlık hissini gidermek için yalarlar. Bazı durumlarda bu davranış hassas olan yara bölgesi için olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Aslında tükürük salgısının antiseptik etkisi vardır. Yara iyileşmesinde yaranın enfekte olmasını önler. Bu sebepten PET sahipleri arasında; hastaların yaralarını yalayarak iyileştirdiği ve yalamanın yara iyileşmesine katkıda bulunduğu yönünde bir inanış vardır.
Kedi Yalaması Cilde İyi Gelir mi? Çok merak edilen bir konu olsa da hemen belirtelim ki cilt sağlığına kedi yalamasının herhangi bir katkısı ya da etkisi yoktur. Yani bu olaydan cildinize hiçbir fayda sağlamazsınız.
Yalama ya da tımar etme kedilerin doğasında olan bir eylem olduğu için endişe duyulacak bir durum değildir. Fakat can acıtan dikenli dilleri ile devamlı olarak sizi yalaması hoş olmayabilir. Önlemek için ilgilerini farklı bir yöne çekmektir. Eğer kediniz sarılmaktan hoşlanıyorsa, onu kucaklayın ve sarılarak sevin.
İlgili 32 soru bulundu
Kedilerin tükürüğünde aynı zamanda doğal bir anti bakteriyel ajan olarak görev yapan peroksidaz bulunur. Kedilerin tükürüğü, bakteriler de içerir. Bu nedenle kedilerin dilinin ya da tükürüklerinin tam anlamıyla antibakteriyel özellik taşıdığını söylemek mümkün değildir.
Bu davranışın size zarar vermekle alakası yoktur. Yalaması ve ısırması sadece oyun amaçlıdır. Eğer ısırmada aşırıya kaçmaya başladıysa ona ısırmamaya alıştırmanız gereklidir. Tüyleri de dikleşmeye başlıyorsa bunu dikkat etmeniz gerekir.
Birçok hayvan gibi evcil kediler de hastalık taşıyabiliyor ve bunu zaman zaman sahiplerine bulaştırabiliyor. Hayvanlardan insanlara bulaşan bu hastalıklara zoonotik hastalık ismi veriliyor.
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) özellikle tavsiye etmiştir. Nice evliya zatların, çoğunun etrafında kedilerin olduğu düşünülürse bu bir rastlantı olmasa gerek… Kedi beslemek sünnettir.
Ancak yara hattından kan gelmesi, ilerleyen günlerde aşırı şişlik, ağrı ve akıntı normal kabul edilmemektedir. Yaranın sürekli kuru olması beklenmekte ve istenmektedir. Birçok hasta anesteziden uyandıktan sonra içgüdüsel olarak yarayı yalamak ve yara ile oynamak isteyecektir.
Batikon solüsyon hayvanlarda ve insanlarda oluşan iltihap ve açık yara durumlarında, cilt yüzeyinin temizlenmesi ve gerekli tedavilerin yapılabilmesi adına kullanımı yapılan solüsyondur. Batikon solüsyon medikal alanlarda deri antiseptiği olarak anılmaktadır.
Yaranın tedavisi amacıyla antiseptik özellikli solüsyonlar ile tedavi işlemi gerçekleştirilmeli ve yaranın durumuna göre lokal antibiyotik kremlerin kullanımı sağlanabilmektedir. Hayvanlarda yara bakımı ve pansuman işleminde ayrıca dren kullanımı da gerçekleştirilebilmektedir.
Sirke ile Kedi Piresi Temizliği Yapmak
Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce ”sprey şişesine” sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir.
BATTICON küçük kesikler ve sıyrıklarda, küçük cerrahi işlemlerde ve küçük yanıklarda enfeksiyonunun yerel tedavisi veya önlenmesinde kullanılan geniş etki alanına sahip bir antiseptiktir mikroptan arındırıcı maddedir.
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
Kediler, sahiplerini sadece yiyecek makinesi olarak görmezler. Bizi aslında ebeveyn olarak görüyorlar. 2019'da yapılan bir araştırma, kedilerin sahiplerine, bebeklerin ebeveynlerine gösterdiği bağın aynısına sahip olduğunu ortaya koydu.
Kedi tüyü alerjiye neden olmadığı gibi astımı da tetiklemez. Burada da rahatsızlık yaratan neden; muhtemelen kedi tüyünde, tükürüğünde ve derisinde bulunan proteinlerdir. Bu proteinler, astımı olan kişilerin aşırı reaksiyon göstermesine ve hatta astım krizi yaşamasına yol açan birer alerjen olarak değerlendirilebilir.
Kedinin açlık, üşüme gibi fiziksel durumlarını ve korku, endişe, sıkılma gibi psikolojik durumlarını anlamayı öğrenecek; ona karşılaştığı olumsuz durumlar karşısında yardımcı olmaya çalışacaktır. Kedilerin sorumluluğunu almak, çocuklara sorumluluk bilinci aşılamak için de faydalıdır.
Aişe (r.a.) tarafından yapılan rivayete göre Hz. Muhammed şöyle demiştir: Resûlüllah (a.s.) Efendimiz: "Şüphesiz ki kedi necis (pis) değildir, o da ev halkından bazısı gibidir" buyurdu. İmam Şafii'ye göre, kedi su içtikten sonra arta kalanı temizdir. İmam Mâlik'e göre, kedinin artığı temizdir.
Müezza (Arapça: معزة), söylenene göre İslam peygamberi Muhammed'in kedisidir. Muhammed, Uhud seferinde önlerine yavrusunu emziren siyah-beyaz bir Habeş kedisi çıkınca askerin güzergâhını değiştirmiş; dönüşte de bu kediyi sahiplenerek Müezza adını vermişti.
Kediler, İnsanlarla Birlikte Uyurken Güvende Hissederler
Her canlı gibi kediler de içgüdüsel olarak uyurken savunmasız olduklarını bilirler. Yavruyken annelerine sokularak tehlikelere karşı güvende olduklarını hissedip uyuyan kediler, büyüdüklerinde eğer bir insanla yaşıyorlarsa bu alışkanlığı devam ettirirler.
Sizin onu öpmenizle, onun size göz kırpması aynı aşk. Siz onu öpücüklere boğarken, o size bakıp gözünü kırpabilir. Sakince kırptığı gözleri, size öpücük gönderdiğinin işaretidir. Kedileri dudaklarından öpmeyin!
*Stres, sinir veya korku kedinizin sizi ısırmasına sebep olabilir. *Oyun oynama amacıyla ısırıyor olabilir. *Isırmak kedilerde kur yapmanın bir yoludur. *Eğer 1 dakika önce güzel güzel oynarken sonrasında sizi ısırıyorsa size limiti aştığınızı söylemeye çalışıyor olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri