Kısacası kediler salam yer ama salamlar genellikle tavuk, sığır ve hindi gibi et ürünleri ile yapılır ve salamların içinde yüksek miktarda baharat ve sodyum bulunur. Bu nedenle de kedilerin beslenme diyetine aslında hiç uygun değildir.
Bu soruya vereceğimiz cevap kesinlikle evettir. Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri içerdikleri fazla miktarda yağ, tuz ve koruyucu maddeler ile kedilerin sindirimi için çok zararlıdır.
Yetişkin kedilerin ise gün içerisinde 2 - 3 öğün yemesi yeterlidir. Bu öğünlerin aralıklarının düzenli olması gerekir. Günde 3 öğün yemek yiyen kedilerin öğünlerinin arasında 8 saat olması bu düzeni oluşturmak için idealdir.
Öncelikle işlenmiş etlerin ne yavru ne yetişkin ne de yaşlı kedilere verilmesi uygundur. Sucuk, sosis ve salam gibi işlenmiş etlerin içeriğinde yüksek oranda tuz bulunur. Tuza ek olarak koruyucu ve katkı maddeleri de içerdiği bilinen şarküteri ürünleri, yavru kedilerin sağlığına zarar verebilir.
Bu soruya basit bir cevap, kedilerin suya erişimleri olduğu sürece yiyeceksiz 1-2 hafta hayatta kalabilecekleri yönündedir. Kediler su içmeden yaklaşık 3 gün hayatta kalabilirler. Ancak, bu her zaman böyle olmayabilir ve kediler bu kadar uzun süre yiyecek ve su olmadan hayatta kalmayabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Aşırı miyavlama, mama kabının çevresinde dolanıp miyavlama, ağzını her zamankinden sık yalama ve agresifleşme de kedi kısa sürede acıkıyorsa gözlemlenebilecek davranışlar arasında sıralanabilir. Kediler çok acıktıklarında her zamankinden hızlı bir şekilde mama yiyebilir.
Cilt elastikliğinden kedinin vücudunun suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için oldukça basit bir test yapabilirsiniz. Kedinin kürek kemikleri arasındaki deriyi nazikçe çekip bıraktıktan sonra deri eski haline hemen dönmüyorsa bu, susuzluk yaşadığı anlamına gelebilir5.
Yavru kediniz dört aylık oluncaya kadar, gün boyunca uzun süre yalnız bırakılmamalıdır. Saat başı beş dakikalığına yanından ayrılarak ve bu süreyi yavaş yavaş uzatarak onu yalnız kalmaya alıştırın.
Yavru kedilerde durum biraz karmaşık. 4 aylıktan küçük bir kediniz varsa 2-4 saat arası yalnız bırakabilirsiniz (zaten öyle bir sevgi yumağının yanından kim ayrılabilir ki). 4-5 aylık kedileri 5 saate kadar, 6 aylıktan itibaren de mesainiz süresince evde tek bırakabilirsiniz.
Kediler genel olarak bağımsız canlılardır ve kısa süreli yalnız kalabilmeleri için doğal bir yetenekleri bulunur. Birçok yetişkin kedi ırkı, 24 ila 48 saat boyunca evde yalnız kalabilmektedir.
Karnı doyduğunda göbeği hafifçe şişkin yuvarlak bir şekil alacak ve emmeyi bırakacaktır. Anne kedi yavrularını emzirdikten sonra onların karnını ve genital bölgelerini yalayarak tuvaletlerini yaptırır.
Maksimum süre ise 24 saat kabul edilir. Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır.
Kediler az miktarda ve sık beslenen canlılar oldukları için gece saatlerinde acıkıp mama yerler. Eğer kedinizin maması bitmişse mutlaka sizi uyandıracaktır. Bunun önüne geçmek için kedinizin mama kaplarına yatmadan önce mutlaka kedi maması koymanız gerekir.
Yavru kediler doğumlarından itibaren en az 4 hafta anne sütüyle beslenir. Bu süreç içerisinde kedinize ek gıda vermemeniz gerekir. 4 haftası bittikten sonra ufak ufak takviye gıdalara geçiş yapabilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey yavru kediler için özel üretim kuru mamaları tercih etmenizdir.
2 aylık yavru kedi ne kadar mama yer? 2 aya kadar yavru kedilerin anne sütü ile beslenmeleri gerekir. Anne sütünden ayrılmak durumunda kalan yavru kediler için anne sütüne benzer olan kedi sütü tozu sağlıklı bir seçim olacaktır.
Hali hazırda bir kedinin ya da köpeğin yaşadığı eve yeni bir kedi getirileceğinde alışma sürecinde kediyi odaya kapatmak önerilebilir. Bu öneri hem evin kıdemli evcilinin huzuru hem de eve yeni gelenin adaptasyonunun desteklenmesi adına önemlidir.
Özellikle uyurken kediler güvende hissetmek ve kendilerini sıcak tutmak isterler. Bu nedenle çoğu sahiplerinin yanlarında, kucaklarında ve üstlerinde uyurlar. Kediler için güvende olmak en önemli şeylerden biridir. Bu nedenle uyurken sahiplerine yakın yerlerde olmayı tercih ederler.
Araştırmalar sokak kedilerinin ev ortamına adapte olabildiklerini, ihtiyaçları karşılandığında mutlu olduklarını gösteriyor. Ama kedilerin günün 19-20 saati uyuduklarını ve kalan vakti aktif geçirdiklerini düşünerek evde buna uygun düzenlemeler yapılmalı.
Kediniz kum kutusunun yerini ve kokusunu iyi tanır. Bu nedenle gece karanlığında bile kum kutusunu bulabilirler.
Kediler sıcak yerde uyumayı çok severler. Bu nedenden ötürü kedinizi yanınıza almak ya da onların üzerini örtmeniz gerekebilir. Kedilerinizi çok sarsmadan dikkatli bir şekilde üzerini örterseniz sıcaklıklarını korumuş, onları rahat ettirmiş olursunuz.
Diğer bir deyişle "kediler sahiplerini özler mi?" sorusunun yanıtının evet olduğu düşünülebilir, sadece kurdukları bağ ve sahipleri döndükleri gösterdikleri özlem belirtileri onlara özgüdür! Dahası, kediler de tıpkı köpekler gibi ayrılık kaygısı yaşayabilen canlılardır.
Su Kabındaki Suyu Her Gün Değiştirin
Evcil hayvanlar, özellikle de köpekler, kirlenmiş su içmeyi reddedebilirler ve bu da temiz suya ulaşamadıkları için susuz kalmalarına neden olabilir1. Suyu her gün değiştirmeye artı olarak, evcil hayvan su kaplarını da her gün temizlemeyi ihmal etmemelisiniz.
Kedilerin ilk Haftalarda Su İçmesine Gerek Yok
Ama kedilerin gözü açılıp yürümeye başladıktan sonra mutlaka temiz bir kapla su verip suyla tanışmasını sağlamalısınız. Yavru kediniz anne sütü ya da formül sütü azaltıp ayına uygun mamaya geçtiğinde ise kesinlikle su vermeye başlamalısınız.
Hatta suyla oynamaktan hoşlanan ve hatta yüzmekten zevk alan kedi ırkları da mevcuttur. Bunların başında Van kedileri, Maine Coon kedileri, Sibirya Orman kedisi, Norveç Orman kedisi, Amerikan Shorthair kedileri ve Manx kedileri gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri