Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez.
Eğer kedinize fazla yemek vermeye çalışırsanız, bu kedinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir. 1 haftalığa kadar yavru kediler 2 – 3 saatte bir beslenmeli, 2 haftalık yavru kediler 4 – 6 saatte beslenmeli, 3 haftalık ve daha büyük yaştaki kediler ortalama 6 – 8 saatte bir beslenmelidir.
Kediler ne kadar süre aç kalabilir? Su ihtiyacını karşılayabilen kediler bir ve iki hafta gibi uzun süre aç kalabilir. Bunun yanı sıra protein almadan ya da et ürünleri yemeden üç dört gün dayanabilirler. Ancak hem susuz hem de aç kalan patili dostlarımız üç gün sonucunda ölebilir.
Bir kedi yiyeceksiz 1-2 hafta hayatta kalabilir ancak 3-4 gün yemek yemeden ciddi, hayati tehlike arz eden sonuçlar geliştirebilir. Ancak, bir kedinin bu kadar uzun süre yiyecek olmadan kalmaması gerekmektedir. Eğer kediniz 24 saat boyunca yemek yemediyse, onları veteriner hekimine götürün.
Cornell'in bildirdiğine göre "kediler yetişkin olduklarında, sağlıklı oldukları ve farklı şekilde beslemeyi gerektirecek bir sağlık sorunu olmadığı sürece günde bir kez beslemek uygundur".
İlgili 24 soru bulundu
Kediler az miktarda ve sık beslenen canlılar oldukları için gece saatlerinde acıkıp mama yerler. Eğer kedinizin maması bitmişse mutlaka sizi uyandıracaktır. Bunun önüne geçmek için kedinizin mama kaplarına yatmadan önce mutlaka kedi maması koymanız gerekir.
Kediler genellikle yemek yedikten sonra uyumayı tercih ederler. Gündüz saatlerinde daha az miktarda mama vermek kedinin aynı zamanda daha az uyuması anlamına gelir.
Açlık, kediyi sahibini yemeye itebilir.
Aşırı miyavlama, mama kabının çevresinde dolanıp miyavlama, ağzını her zamankinden sık yalama ve agresifleşme de kedi kısa sürede acıkıyorsa gözlemlenebilecek davranışlar arasında sıralanabilir. Kediler çok acıktıklarında her zamankinden hızlı bir şekilde mama yiyebilir.
Kediler genel olarak bağımsız canlılardır ve kısa süreli yalnız kalabilmeleri için doğal bir yetenekleri bulunur. Birçok yetişkin kedi ırkı, 24 ila 48 saat boyunca evde yalnız kalabilmektedir.
Yavru kedilerin davranışları gerçekten acıktıkları zaman radikal ölçüde değişiklik gösterebilir. Aşırı miyavlama, huzursuzluk, hareketliliklerinde artış yaygın görülen belirtiler arasında sıralanabilir. Kedi uzun süre aç kaldığında mama tüketebilmek için dikkat çekme davranışlarını sergilemeye başlayabilir.
Uzmanların görüşlerine göre, yetişkin kediler günde 8 saat sorunsuz bir şekilde tek başlarına yalnız kalabilirler.
Eğer ki uzun bir süre aç ve susuz kalan bir kedi gördüyseniz en kısa sürede uzman veteriner hekime götürmeniz gerekir. Bu durumda direkt gıdaların dışında takviye vitamin ve sıvı alması gerekebilir.
Köpek – kediler insanlar gibi doyduklarını anlayamadıkları için ne verilse yerler. 3 – 12 ay arası günde 3 -4 kez mama verilebilir. 1 yaşını doldurduktan sonra günde yalnızca 2 kez mama vermek yeterli olacaktır.
Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
Yavru kedilerden yetişkin kedilere porsiyonlar
Yavru kedi 6 aylık olana kadar günde 3-4 öğünle beslenmelidir. Bundan sonra günde 2-4 öğün tavsiye edilir. 12 aylık olduklarında, yavru kediler günde iki öğün şeklinde yetişkin mamaları için hazırdır.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
Bir kedinin karnındaki ve kuyruğundaki kıl kökleri dokunmaya karşı çok hassastır. National Geographic uzmanları, bu nedenle, kedilerin karınlarını sevmenizi genellikle aşırı uyarıcı ve onları rahatsız edici olarak aktarıyor. Kediler içgüdüleriyle yaşarlar.
Bir iş günü boyunca kedinizi evde bir başına bırakmada herhangi bir sorun yok. 24 saatte bir gözüne görünseniz, sevgi gösterseniz yeterliymiş. Animalpath.org'daki araştırmaya göre, yetişkin kedileri 24-48 saat kadar süre yalnız bırakabilirsiniz, bu süreyi aşarsanız da ona göz kulak olacak birini bulmanız gerekiyor.
Özellikle uyurken kediler güvende hissetmek ve kendilerini sıcak tutmak isterler. Bu nedenle çoğu sahiplerinin yanlarında, kucaklarında ve üstlerinde uyurlar. Kediler için güvende olmak en önemli şeylerden biridir. Bu nedenle uyurken sahiplerine yakın yerlerde olmayı tercih ederler.
Kediler garip bir koku aldıklarında, ağızlarını uzun bir süre boyunca açık tutabilir. Bu duruma flehmen tepkisi denir. Jacobson organı olarak da adlandırılan vomeronazal organ; memelilerin, amfibilerin ve sürüngenlerin koku alma sistemindeki duyu hücrelerinin bir bölgesidir.
Kediler, İnsanlarla Birlikte Uyurken Güvende Hissederler
Dolayısıyla sahiplerini anneleri gibi benimser ve onlara güvenirler. Sizin uyanık olduğunuz ya da evde olmadığınız gündüz vakitlerinde eşyalarınız üzerinde uyumaları da kokunuzu alarak güvende olduklarını bilmek istemelerinden kaynaklıdır.
Mutlu Olduklarında Patileriyle Gösterirler
Bu hareketin bir diğer nedeni de patilerindeki kokuyu sizi üzerinize bırakarak sizi işaretlemesi. Eğer kediniz sizi yoğurmaya başladıysa şanslısınız demektir.
Kedinizin, kapı önünde yatması ya da sizi kapıda karşılaması aslında son derece anlamlı bir davranıştır. Kedilerin kapı önünde yatması, sizi ve yaşam alanınızı korumaya çalıştıklarını gösterir. Kendilerini bir koruyucu olarak gören kedi, sizi güvenli bir alana alır ve size olan sevgisini bu şekilde gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri