Kediler İçin Zararlı Meyveler
Limon, misket limonu, portakal ve genel anlamda tüm turunçgiller de kedilerin yememesi gereken meyveler arasında yer alır. Turunçgiller içerisindeki bileşikler kedilerin sindirim sisteminde tahrişe neden olabilir, aynı zamanda merkezi sinir sistemini de etkileyebilir.
Buna rağmen karpuz, kedilerin cilt ve göz sağlığını koruyan en lezzetli meyvelerden bir tanesidir. Bu yüzden karpuzu da çekirdeklerini ayıklamak kaydıyla kedinize verebilirsiniz. Bunun yanı sıra elma, kayısı, kızılcık, portakal ve armut da kedilerin tüketebileceği meyve çeşitleri arasında yer almakta.
Yeşil fasulye, ıspanak, bezelye, kabak, karnabahar, havuç, kuşkonmaz; muz, yaban mersini, kavun gibi meyve ve sebzeler hem severek tüketecekleri hem de besin değeri yüksek yiyeceklerdir. Kediler etobur hayvanlar olmakla birlikte tahıl ürünleri de tüketmektedirler.
Normal evcil hayvan mamalarından ayrı olarak verilmelidir. Kediniz meyveyi rahatça sindiremiyorsa kusma, ishal veya kabızlık gibi sindirim bozukluğu (mide rahatsızlığı) belirtileri görebilirsiniz. Meyvelerin şeker içeriğinin yüksek olması nedeniyle şeker hastası kedilere meyve verilmemelidir.
İlgili 27 soru bulundu
Peki kediler yoğurt yiyebilir mi? Cevap ise: Evet. Yaygın bir kedi maması olmasa da, sade yoğurt, yağsız genellikle güvenlidir ve hatta patili dostunuz için sağlıklı olabilir. Yunan yoğurdu, kedinizi besleyebileceğiniz en iyi yoğurtların kremasıdır.
Yeşil fasulye, ıspanak, bezelye, kabak, karnabahar, havuç, kuşkonmaz; muz, yaban mersini, kavun gibi meyve ve sebzeler hem severek tüketecekleri hem de besin değeri yüksek yiyeceklerdir. Kediler etobur hayvanlar olmakla birlikte tahıl ürünleri de tüketmektedirler.
Süt Ürünleri
Yavru kedinin anne sütü hariç süt ile beslenmesi uygun değildir. Kediler yoğurt ve peyniri de oldukça sevmektedirler. Fakat süt ürünlerini içerdiği laktoz kedilerde sindirim problemlerine neden olmaktadır. Bu sebeple kedilere yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri vermekte süt vermek kadar sakıncalıdır.
Kedilerin salatalık tüketmesi güvenli olabilir, lakin her canlının bireysel ihtiyaçları ve tepkileri değişkenlik gösterebilir. Kediler, etobur canlılar olduğu için temel besin kaynağı et ağırlıklı olmalıdır.
Ceviz, kedi dostunuz için ciddi bir yan etkiye sebep olmazken, bu cevizleri en başta kedinize vermemeniz daha sağlıklı olur. Bunun başlıca sebebi ise, kedilerin sindirim sisteminin bitki maddesini işlemek için tasarlanmamasıdır. Bu nedenle ceviz, kedinizin mide ve bağırsak sistemine zarar vermeye devam edebilir.
Genel anlamda zeytinler, kediler için tehlike yiyecekler değildir; çok az miktarlarda tüketildiğinde güvenli oldukları düşünülür. Haftada birkaç kez küçük, yani bir bütün zeytinden daha az bir atıştırmalık zeytin yemek, geçmişte hiçbir yan etki yaşamadan zeytin yemiş olan kediniz için sorun yaratmamalıdır.
Tüylü dostunuza, uygun şekilde hazırladığınız ve çok fazla havuç vermediğiniz sürece havuç tüketebilmelerinde sakınca yoktur.
Sağlık açısından bakıldığında kedilere süt verilmemesi gerekiyor. Sütün içerisinde bulunan laktoz, kedilerin bağırsaklarını doğrudan etkileyebiliyor. Olumsuz durumlar ortaya çıkararak, kedilerin bağırsaklarında sorunlara yol açıyor. Kedilere her zaman mama verilmesi tercih ediliyor.
Kediler, ana besin kaynağı olan proteinleri etten alırlar. Etçil olan bu canlılara kırmızı etin yanı sıra tavuk, hindi ve balık eti verebilirsiniz. Ama kedinize az miktarda yedireceğiniz etlerin yağlı olmaması ve pişirilmesi önem arz eder.
Acı biber ve sirke kokusu kedilerin sevmediği kokular arasında yer alır. Kedilerin koku hassasiyetleri de yüksektir, bahsettiğimiz belirli kokuların yanı sıra genel olarak kötü kokulardan da hoşlanmazlar. Örneğin kediler kum kabından gelen kötü kokudan rahatsız olurlar.
Baş, Omuzlar, Yanaklar ve Burun. Peki kediler vücutlarının hangi bölgelerini okşanmasından hoşlanır? Baş, çene ve boyun genelde en sevdikleri yerlerdir. Bazı kediler kuyruklarına dokunulmasından hoşlansa da bazıları kuyruklarına dokunulduğunda ürker ve hatta canı yanabilir.
Kedilerde anemi gözlendiğinde kedilerin enerjileri düşük olur, oyunlara ilgi göstermezler ve her zamankinden çok uyumaya başlarlar. Kedilerin diş etlerinde kırmızı kan hücrelerinin yıkımına bağlı olarak beyazlaşma ve sararma olabilir.
Kedilere yumurta verilebilir ancak kediye yumurta sarısı vermek risklidir. Bunun temel nedeni de yumurta sarısı içerisindeki yağ miktarıdır. Bütün yumurtadaki yağ miktarı kedinin sağlığı için tehlike oluşturabilir. Kedilerin fazla yağ tüketmesi obezite riskinin artmasına neden olabilir.
Sıkça Sorulan Sorular. Kediniz patates yiyebilir mi? -Evet, kediniz az miktarda patates yiyebilir, ancak yalnızca yağ, tereyağı, tuz veya biber gibi ek malzemeler kullanılmadan pişirilip servis edilirse.
Kedi Mamalarında Domates Kullanılır mı? Bazı kedi mamalarının domates içerdiğini görünce şaşırmanız mümkündür. Lakin, olgun domateslerin, solanin içermedikleri için kedinizin sağlığı için hiçbir risk oluşturmadığını bilmelisiniz.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez.
Yaşamı paylaştığınız sevimli dostlarınızın doğru beslenme için ihtiyaç duyduğu birçok besin takviyesi bulunur. Bunlar arasındaki suda çözünenler; C ve B vitamini ile folik asit şeklindedir. Dostlarınızın sağlıklı olması için ihtiyaç duyduğu yağda çözünenler ise A, D, E ve K vitaminleridir.
Kedilere kesinlikle ev yemeği verilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri