Bu nedenle şekerli, tatlı gıdalardan kişiler uzak durmalıdır. Şekersiz hurma olarak sugai hurma ve bağdat hurması en çok tercih edilenlerdir. Çünkü içerisinde şeker bulunmaz. Bu nedenle sugai hurma ve Bağdat hurması şekersiz hurma alternatifleri olarak bilinir ve diyabet hastaları tarafından sıklıkla talep görür.
Şeker hastaları için özel olarak yetiştirilen ve içerisinde çok daha az miktarda şeker bulunuyor olması ile rahatlıkla tüketilebilen Medine hurması için sitemizden online olarak sipariş verebilirsiniz. Hurma lezzetinden asla ödün vermeyecek şekilde yetiştirilen Medine hurması 7'den 70'e herkesin favorisi oluyor.
Diyabetikler için Hurmanın Yararları
Az miktarda tüketmek şartıyla diyabeti olanlar hurmandan yararlanabilirler.
Medine Hudri Hurması
Vücuttaki şeker oranını ayarlayan (regüle eden) tek meyve hurmadır. Hurmada insan vücuduna bol miktarda hareket ve ısı enerjisi kazandıran, vücutta parçalanıp kullanılması kolay olan bir şeker türü bulunmaktadır. Üstelik bu şeker kan şekerini hızla yükselten glikoz değil, meyve şekeri fruktozdur.
Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi'nden Diyetisyen Gizem Topuzlu, “İftar sofralarının gözdesi hurma, içeriğindeki potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, fosfor, çinko, ve bakır gibi mineraller ve B, A, C, D, K vitaminleriyle tam antioksidan deposu. Ancak sağlıklı bireyler günde üç taneyi geçmemeli.
İlgili 37 soru bulundu
Yaklaşık olarak bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması dünyanın en kaliteli hurma çeşidi olarak gösterilir. İçeriğinde potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir A, B1, B2 ve C vitraminleri ile magnezyum bol miktarda bulunur. Cennet hurması, bazı bölgelerde Trabzon hurması olarak bilinir.
Cennet hurması, diyabet hastalarının açlık isteğini gidermenin yanında kabuğundaki antidiyabetik ve antioksidan özelliklere sahip flavonoidler yardımıyla diyabet hastalarının kandaki şeker seviyesinin düzenlenmesine faydalı olabilir.
Canan Karatay, iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurmayla oruç açılmasına sert tepki gösterip, "Zeytinle açılacak oruç. Hurma İsrail'den geliyor. Aklınızı başınıza alın." dedi.
Kandaki şeker seviyesini yükseltir. Ancak içerisinde yüksek miktarda karbonhidrat da bulunduğu için diyabet hastasıysanız cennet hurmasını tüketirken günlük tüketim miktarına dikkat etmelisiniz. Trabzon hurmasının yanında bir porsiyon süt ve yoğurt tüketilmelidir.
Karbonhidrat içeriğinden dolayı, şeker hastaları 1 orta boy cennet hurmasının yarısını bir ara öğünde tüketmelidir. Fazla tüketildiğinde kan şekerini yükseltir.
Günlük hayatta tüketmiş olduğumuz birçok ürünün içinde olduğu gibi bazı hurma çeşitlerinde de glikoz maalesef kullanılmaktadır. Glikoz; yapısı gereği renksiz ve kokusuzdur. Kullanıldığı üründe tatlılık artışı ve bakteri oluşumunu önleyici bir etkiye sahiptir.
Şeker hastaları hangi meyveleri yiyebilir? Fazla miktarda meyve yemek kan şekerinde ciddi yükselmelere sebep olabilir. Bu sebeple meyve tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerekir. Bireyler; çilek, yaban mersini, karadut, portakal, mandalina gibi antioksidan kaynaklı meyveleri tüketebilir.
Kullanım Miktarı
Çay, kahve süt gibi gıdaları tatlandırmak için damak tadına bağlı 1-2 çay kaşığı yeterli olur. Sütlü tatlı, reçel, kek, kurabiye, ve ya şerbetli tatlıların yapımında; 1 su bardağı rafine şeker yerine 4/3 bardak hurma suyu tatlandırıcısı kullanmak yeterlidir.
Glisemik indeksi yüksek, yani kan şekeri değerlerini hızlı değiştirebilen üzüm, incir, muz, kavun, karpuz ve kuru meyvelerin tüketimi bazı kişiler için sakıncalı hale gelebilir. Diğer meyvelerin lif oranları yüksek olduğu için ara öğünlerde tüketilen meyveler kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
Posa içeriği yüksek olan nişastalı yiyecekler (kepekli ekmek, bulgur, kuru baklagiller gibi), düşük posalı nişastalı yiyeceklere göre (beyaz ekmek, patates, pirinç) kan şekerinizin daha geç ve daha yavaş yükselmesini sağlarlar.
Diyabet yani şeker hastalığına sahip olan bireylerde, şeker kontrolü yapılmasını sağlar. Yapılan araştırmalarda düzenli olarak günde 10 tane hurma tüketen kişilerin kan değerlerinde şeker seviyesinin yükselmediği gözlemlenmiştir.
Şeker hastalığı, damar sertliği ve damar tıkanıklığı gibi kalp hastalıklarına neden olan durumların ortaya çıkma riskini yükseltmektedir. Bu yüzden hastaların nelerle beslendiğine dikkat etmesi gerekmektedir. Şeker hastalarının yememesi gerekenler aşağıdaki gibidir: Bal, marmelat, dondurma, reçel, pekmez, kremşanti.
Efendimiz (sas) bir hadis-i şerifinde acve hurmasının şifasını şöyle ifade ediyor: "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.”
Oldukça besleyici olan hurmalar, lif, kalori ve doğal şeker bakımından zengindir. Sabah kahvaltıda, öğleden sonra atıştırmalık olarak ve gece acıktığınızda tüketebileceğiniz, sizi tok tutan ve enerji depolamanızı sağlayan mükemmel bir meyvedir.
ABD'li bilim insanlarının araştırmasına göre, hurma ve kan şekeri arasında dengede tutulması gereken bir nokta var. Hurmayı tek sayılar üzerinden yerseniz şekeri karbonhidrata çevriliyor ve vücuda enerji veriyor. Eğer çift olarak yerseniz ( 2-4-6) şeker potasyuma dönüşüyor ve böbrekleri olumsuz etkiliyor.
Örneğin bir elmayı tüketirken geçen süre zarfı 1 kuru inciri tüketirkenden uzun olduğu için elma kan şekerini daha yavaş yükseltmektedir.
Kan Şekeri: Glisemik endeksi 43 ile 53 arasında olan Siyah Kuru Üzüm, düşük glisemik endeksli besinlerden biridr. Düşük glisemik değeri nedeniyle kan şekerini düşürür. Yapılan araştırmalara göre tüketimi kan şekerini ve insülin seviyesindeki hassasiyeti dengeler, insülinin düzenli bir şekilde artışını sağlar.
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri