Tıraş olmak için narkoz alan kediler ortalama olarak iki saat içerisinde uyanır. Ancak daha önce belirttiğimiz gibi tıpkı biz insanlardaki gibi narkoz etkileri sürer. Bu etkilerin tamamen sona ermesi 12 saati bulabilir. 12 saat sonra narkoz etkisi geçer ve kedinize mama verebilirsiniz.
Kedilerin bu durumu atlatmaları, köpeklere göre biraz daha uzundur. Köpekler genelde 24 saatin sonunda normal hayatlarına dönseler de; kedilerde bu süre çoğu zaman 48 saate kadar uzamaktadır. Hastanın süreci daha rahat atlatması için, kendini güvende hissetmesi gerekir.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Anestezinin etkisinin de geçmesi ile birlikte kedinize az miktarda su ve mama vermeye başlayabilirsiniz.
Ameliyat bitimini takiben kullanılan anestezi ilaçları sonlandırılarak anestezi uzmanı gözetiminde hasta uyandırılır ve uyanma odasına alınır. Hasta burada ısıtılır, ağrısı dindirilir, bulantı ve kusmaya karşı önlemler alınarak, konforlu bir şekilde odasına gönderilir.
İlgili 29 soru bulundu
Hasta ve hasta yakınlarınca sık sorulan sorulardan birisi genel anestezinin ciddi bir risk taşıyıp taşımadığıdır. Bu soruya verilecek tek bir cevap vardır: Evet, genel anestezide ölüm riski vardır.
Deneyimli ellerde anestezi sırasında uyanmak ya da işlem sonrasında uyanamamak gibi bir durum yaşanmaz. Ancak hem hastanın genel durumunun düzeyi, hem de geçirilen cerrahi işlemin büyüklüğü tıpta her alanda olduğu gibi komplikasyon olasılıklarını belirler.
Bu reaksiyonlar enjeksiyon bölgesinde şişlik gibi hafif etkilerden kalbin durması, anaflaktik şok ya da ani ölüm gibi ciddi etkilere kadar değişiklik gösterebilmektedir. Ancak yapılan araştırmalara göre bir kedinin arabayla veterinere giderken araba kazasında ölme riski, anesteziden ölme riskinden çok daha yüksektir.
Kısır Kedi Beslenmesi Nasıl Olmalıdır
Kısırlaştırma operasyonu geçiren kedilere ilk beslenmeleri için mamanın anesteziden yaklaşık 6 ile 8 saat sonra verilmesi uygun olur. Anestezinin etkisini tam atamamış olan kedi bir süre mama yemek istemeyebilir.
Ameliyattan 6 ile 8 saat sonra kediniz mama yiyebilir duruma gelebilir. Fakat bazı kediler 8 saat sonrasında bile iştahsız olabilir.
Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer. Ancak uyuşukluğun kendiliğinden geçeceği unutulmamalı ve geçmesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
Ancak, genellikle narkozun etkisi ameliyat sona erdikten hemen sonra hızla azalmaya başlar. Hastaların ameliyat sonrasında bir süre boyunca uyanma odasında izlenmeleri gerekir. Bu süreçte anestezi etkileri takip edilir ve hastanın bilincinin ve vücut fonksiyonlarının normale dönmesi sağlanır.
Genel olarak, kediler anestezi sonrası biraz uykulu olacaktır. Ancak, hiçbir acı belirtisi olmadan yemek yemeli ve rahat olmalıdırlar. Tam iyileşmesi biraz zaman alabilir, ancak bir şeylerin yanlış olduğunu düşünüyorsanız hemen veteriner hekiminize başvurun.
Ameliyat sonrasında yiyeceği mama miktarında azalmaya gidilecek olmasından dolayı yavru kedi maması ve yetişkin kedi mamaları protein bakımından yeterli olması kedileriniz için oldukça iyi olacaktır. Böylece daha az miktarda mama yerken, yeteri kadar enerji sağlayacak besin tüketmiş olacaktır.
Anestezinin etkisinin geçmesi ile beraber kediye az miktarda olacak şekilde su ve mama vermek gerekir. Ameliyatın ardından ilk bir hafta 10 günlük süre boyunca normal beslenme düzeninde, her zaman kullanılan mamalarla beslemek önem taşır.
Yakalık strese sokabilir bu süreçler normaldir ama yara hattının enfeksiyon kapmaması daha önemlidir. 14- 10-14 gün dikiş ve yakalık kalabilir. Bu süreçten sonra dikişler alınır.
Kısırlaştırma sonrası ağrısı olur mu? CEVAP: Şükran hanım sizin sıpa dua etsin böyle onu düşünen sahipleri var :) Dişi kedilerin operasyon bölgeleri anatomik yapı geriği karın boşluğundadır. Bu sebeple operasyon sonrası kas ve deri dokusunda dikiş hattında ağrı yaşaması muhtemeldir.
Anesteziden 12 saat önce hayvanınız hiçbirşey yememelidir. Bazı durumlarda anestezi saatine kadar su verilebilir. EVCİL HAYVANIM İÇİN ANESTEZİ ZARARLI MIDIR? Anestezi sağlıklı hayvanlarda uygun izleme ve doğru yapıldığında çok az risk taşır.
Kedilerde anestezi işlemi, doğal karşılanması gereken bir işlem. Öncelikle bunu belirterek söze girelim. Anestezi olması gereken bir kedi için narkozun bir zararı bulunmuyor. Yani kedi ameliyat olurken anestezi işlemi sırasında ve sonrasında gönül rahatlığı ile operasyonun tamamlanmasını bekleyebilirsiniz.
Bunlardan baş dönmesi, bulantı, titreme, boğaz yanması, vücut bazı bölgelerinde hamlık ve uyuşukluk hissi, ağrı sayılabilir. Bu semptomların çoğu anestezistiniz tarafından sırasıyla yeterli sıvı alımınızın tamamlanması, yapılan narkotik ilaçların kararlı düzeyleri ile baş dönmesi ve bulantı etkisi düşürülür.
Ameliyattan kaç saat sonrasında kedinizin kendine geleceği, sağlık durumu ve bünyesine bağlıdır. İlk gün eve geldiğinizde kedi maması yenildiğinde kusma gerçekleşirse, mamayı kaldırın ve bir sonraki sabah az miktar olarak yeniden deneyin. Kediniz yeniden kusarsa ya da ishal olmuşsa, direkt veteriner hekiminize ulaşın.
Obstrüktif uyku apnesi, nöbet geçirmek, mevcut kalp, böbrek, akciğer rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, alkolizm, sigara içmek, anestezide kullanılan maddelere alerji, şeker hastalığı, anesteziye reaksiyon öyküsü, aşırı kilolu olmak gibi bazı durumlar risk arttırıcı unsurlar olarak ifade edilebilirler.
Derlenme (Uyanma) Odası
Ameliyat sonrası hastanın yeterli bir süre daha takip edildiği yerdir. Hastanın nabız, tansiyon, solunum değerleri takip edilir. Gerekiyorsa ısıtılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri