Bunlardan bir tanesi sigorta şirketleri aracılığı ile şase numarası bilgileri verilerek. Bir diğer öğrenme olanağımız ise 5664 e mesaj atarak öğrenebiliriz. 5664 e atlın mesajlarda pert kaydı vardır diye yazmaz. Gelen mesajda araçta ağır hasar kaydı vardır diye bir ibare varsa o araçta pert kaydı olduğu anlamına gelir.
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, “Tramer Sorgulama” ekranı üzerinden, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin 5664 numaralı SMS hattına plakayı mesaj atarak, 11890 Alo Hasar Çağrı Merkezi'ni arayarak, şasi numarası ile tramer kaydı sorgulaması yapabilirsiniz.
Kaza neticesinde hasara uğrayan araç ilgili açılan hasar dosyasında işlemleri yürüten sigorta şirketi, aracın tam ya da ağır hasarlı oluğuna karar vererek araçta pert, pert total işlemini uygulamaya sokmaktadır.
Bir aracın kaza sonrasında ağır şekilde hasar alması ve değerini %70 ve üzeri oranda kaybetmesi nedeniyle oluşturulan belge, pert kaydı olarak adlandırılır. Bu kayıt aracın plakasına işlendiği için sigorta şirketleri araba kaskosu bulunan araçların maddi zararını karşılar.
Araçların ağır hasar kayıtlı olmasının en büyük sebebi, hava yastıklarının açılmasıdır. Hava yastıklarının patlamasıyla birlikte, araçlar ağır hasar kayıtlı araçlar listesine dahil olur. Hava yastıklarının açılması pert olarak da değerlendirilir. Pert terimi genellikle kişiler tarafından kullanılıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Araç Nasıl Perte Çıkar? Herhangi bir aracın ağır şekilde hasar alması ve değerini %70 ve üzeri oranda kaybetmesi nedeni ile oluşturulan belgeye “pert kaydı” adı verilmektedir. Herhangi bir olası kaza durumunda aracın ağır hasar alması durumunda, aracın trafiğe çıkması engellenmektedir.
Ağır hasarlı bir aracın tamamıyla kullanılamaz duruma gelmesi hâlinde ve tamiri rayiç bedelini aşacak kadar büyük masraflar gerektirmesi durumunda ise pert kaydı alınır. Bir araç, %70 oranında hasarlı durumdaysa ve %70'i de aşan seviyelerde hasarlı bulunursa pert araç olarak nitelendirilir.
Örneğin aldığınız ikinciel araç pert kayıtlı çıkmışsa, motoru arızalı çıkmışsa burada satıcı doğrudan sorumludur. Tüketici olarak yasal haklar en iyi şekliyle öğrenilmeli ve böyle bir mağduriyet yaşamışsanız gecikmeden profesyonel hukuki desteğinizi alarak yasal sürecin başlatılmasını önermekteyiz.
Pert araç sahibinde kalabilir mi? Aracın pert olması durumuna rağmen, araç sahibi aracın kendisinde kalmasını istiyorsa bunu belirterek aracı kendisi alabilir. Bu durumda araç için ödeme yapılacak sigorta miktarında da değişiklik gerçekleşir.
Eksper raporu sonucunda aracın perte çıktığı kesinleştiğinde sigorta şirketleri poliçede yer alan teminat tutarı kadar ödeme yapmakla yükümlüdür. Bu tutar, genellikle poliçede bulunan tutardan yüksek değildir. Ancak aracın piyasa değerini hemen hemen karşılar.
Sigorta şirketleri, sigortalı müşterilerinin araçlarının bedelinin altında ödeme yapmaları sonucunda aradaki farkın (pert farkı) araç sahibi tarafından sigorta şirketinden talep edilmesidir. Kaza yapan aracın %70 veya daha fazla oranda hasarlı olması durumunda o araç pert olarak kabul edilir.
Türkiye'de yürürlükte olan mevzuatlara göre, ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesini sağlayan 'çekme belgesi' düzenlenir. Trafikten çekme belgesi düzenlenen araç, gerekli onarımın yapılmasının ardından yeniden trafiğe çıkabilir.
Hurda yada pert olarak satılan araç için satın alan sigorta firmasına yada diğer alıcılara fatura kesilmesi gerekmektedir. Trafikten silinmiş ve hurda belgesi alınmış olan hurda araçların satışı KDV Kanunun 17/4-g maddesi kapsamında KDV'den istisnadır.
Pert kaydı olan aracı iki şekilde öğrenebiliriz. Bunlardan bir tanesi sigorta şirketleri aracılığı ile şase numarası bilgileri verilerek. Bir diğer öğrenme olanağımız ise 5664 e mesaj atarak öğrenebiliriz. 5664 e atlın mesajlarda pert kaydı vardır diye yazmaz.
TRAMER sorgusunu SMS ile yapmak için aracın öğrenmek istenilen detayının ve plakasının 5664'e kısa mesaj olarak yollanması gerekir. Sigorta Birliği ve Gözetim Merkezi tarafından kurulan 5664 SMS hattına yollanan mesajlar, tüm operatörler tarafından aynı şekilde fiyatlandırılır.
Kaskosuz araç pert olursa; karşı tarafın trafik sigortası belli limitler dâhilinde masrafları karşılar, eksik kalan kısım bulunması halinde kaskodan ihtiyari mali mesuliyet sigortası kapsamında karşılanacaktır. Hala eksik olursa karşı tarafa dava açıp, kalan kısım tazmin edilir.
Yüksek Mahkeme; piyasa değerinden ucuz alınan aracın 'pert olduğunun' bilindiği kanaatinin yanlış olduğuna, ağır hasarlı aracı herhangi bir bilgilendirme yapmadan vatandaşa satmanın yasal olmadığına hükmetti. Yargıtay hasarlı araç kararını açıkladı.
Ağır hasar ve pert aynı şey değildir. Ağır hasar, araçta meydana gelen büyük bir hasarı ifade ederken, pert ise aracın hasar oranına göre değer kaybederek tamir edilemeyecek durumda olmasıdır. Bir aracın pert olması, aracın tamamen kaybedilmesine ve sigorta şirketi tarafından tazminat ödenmesine neden olabilir.
Eğer bir araç için pert kararı verilmiş ve plakasına pert kaydı işlenmişse, araç sahibi araç değer kaybı talep edemeyecektir. Çünkü pert aracın kaskosunun bağlı olduğu sigorta şirketi, aracın o günkü rayiç değerini hesaplayarak, araç sahibine tazminat olarak ödeyecektir.
Araç Satışlarında Cayma Süresi
Sıfır Araçlarda iade edilebilmesi için bir cayma süresi belirlenmiştir. CAYMA SÜRESİ 30 GÜNDÜR. Bu sürede ihtarnamenin verilmiş olması gerekmektedir. Tabi bu sürede ihtarname yolu ile seçimlik hakkı tercih edilerek sorun kısa sürede çözülebilir.
Bu süre cayma süresi olarak da bilinmektedir. Teslim tarihinden itibaren otuz güm içerisinde satıcıya karşı ihtarname çekilmelidir. İlgili süre içerisinde ihtarnamenin verilmiş olması gerekmektedir. Eğer satıcı kusur kabul etmez veya alıcının isteklerini yerine getirmez ise dava yoluna gidilmesi gerekmektedir.
Alıcının kusurlu araç iadesini isteme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda alıcı ayıplı aracı iade etmeye hazır olduğunu satıcıya bildirerek sözleşmeden dönmelidir. Ayıp oranında bedelde indirim talep edebilir. Aracın satıcı tarafından ücretsiz onarılmasını isteyebilir.
Yalnızca araç plaka bilgisi ile aracın ağır hasar kayıtlı araç olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz. Satın almak istediğiniz araç için kaza bilgisi sorgulama yapmak istiyorsanız da işlem çok basit. KAZA yazıp boşluk bırakarak aracın plakasını yazıyorsunuz ve 5664'e kısa mesaj gönderiyorsunuz.
Sigorta şirketine şasi numarası bilgisi verilerek bilgilere ulaşmak mümkün olmaktadır. Ağır hasar kaydı bilgisi almak için bir diğer yol ise cep telefonlarından 5664'e sms göndermektir. Aracın plaka bilgisinin gönderildiği mesaj sonrasında cep telefonlarına araç ile ilgili bilgiler detaylı olarak gönderilmektedir.
Hasar Kaydı ile Tramer Kaydı Arasındaki Farklar
Hasar kaydı, aracın geçirdiği kazalar sonucunda meydana gelen tüm hasarlara ulaşmayı sağlıyor. Tramer kaydı üzerinden aracın kusur oranı ve sigorta işlem bilgisi gibi çok daha geniş kapsamlı belgelere ulaşılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri