"Kedim su içmiyor, ne yapmalıyım?" diye endişe duyuyorsanız ilk olarak kedinizin her zaman su kabında taze suyu olduğundan emin olmalısınız. Kedinizin su içmek istememesinin nedeni, su kabını yeterince temiz bulmaması ya da suyun yeterince taze olmaması olabilir.
Özellikle kediler bildiğiniz üzere musluktan akan sulara karşı aşırı bir ilgi duyuyorlar. Bunun sebebi ise kedilerin akan suyun daha temiz olduğunu düşünmeleri ve bu yüzden musluktan su içmek istemeleridir.
Kedinizin Su İhtiyacını Karşılamak İçin Konserve Mama Deneyin. Kedim su içmiyor, ne yaptıysam su içeremedim. Eğer böyle bir durum söz konusuysa kedinizin beslenme şeklini değiştirebilirsiniz. Su tüketimine teşvik etmek için bir süre konserve kedi maması ile beslemeniz.
* Kedinizin su zevkini öğrenmek için eve farklı şekil, boyut ve malzemelerden kaseler yerleştirin. En çok hangilerini tercih ettiğini gözlemleyin. * Su kasesine buz küpleri veya oyuncak eklemek, kedinizin su içmeye olan ilgisini artırabilir. Kedinizin her zaman ulaşabileceği bir yerde, taze suyu olduğundan emin olun.
Cilt elastikliğinden kedinin vücudunun suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için oldukça basit bir test yapabilirsiniz. Kedinin kürek kemikleri arasındaki deriyi nazikçe çekip bıraktıktan sonra deri eski haline hemen dönmüyorsa bu, susuzluk yaşadığı anlamına gelebilir5.
İlgili 21 soru bulundu
Kedinin yediği artıktan yenir, içtiğinden içilir" buyurduğunu dile getiren Efe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Peygamber Efendimiz abdest alırken kedinin biri geliyor su içmek için. Peygamber Efendimiz abdest alacağı o tastaki suyu kediye ikram ediyor.
Kediler su içmezse dehidrasyon riskiyle karşıya kalırlar. Dehidrasyon ise hayati tehlikeye neden olan bir problemdir. Kediler susuz kaldıklarında yalnızca 48 ile 72 saat arasında yaşayabilirler. Bu noktaya gelene kadarsa hayati organlarında işlev kaybı görülmeye başlar.
Bu dönemler için sıcaklığı biraz daha düşürülmüş sular ya da su kaplarına atılmış 1 küçük buz kalıbı rahatlamalarını ve su isteklerini arttırabilir. Kediler için serin su ılık suya nazaran daha caziptir. Suyun sıcaklığını 15-20 derece civarında tutmak kedimizin su tüketimini arttırabilir.
Taze ve temiz olmayan suyu içmediklerini fark etmiş olabilirsiniz. Yeterli su içmemek tüm canlılarda olduğu gibi kedinizde de sağlık problemlerinin baş göstermesine neden olabilir. Yetersiz su içmek kedinizin böbrek hastalığı, idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklarla boğuşmasına yol açabilir.
Maine Coon, Türk Ankara kedisi, Türk Van kedisi, Bengal, Japon Bobtail ve Manks gibi kediler suyu seven kedi ırklarından yalnızca birkaçıdır.
Kediler ne kadar süre aç kalabilir? Su ihtiyacını karşılayabilen kediler bir ve iki hafta gibi uzun süre aç kalabilir. Bunun yanı sıra protein almadan ya da et ürünleri yemeden üç dört gün dayanabilirler. Ancak hem susuz hem de aç kalan patili dostlarımız üç gün sonucunda ölebilir.
Kediler her gıda tüketiminin sonrasında su kabına yönelirler, günde 12-20 kez mama yiyen bir kedi aynı sayıda su içme teşebbüsünde bulunacaktır. Her su içişinde 6-10 ml su içeceklerdir.
Yeterince susamış olması halinde, kediniz herhangi bir kaynaktan su içebilir; ancak bazen ödül olarak ona musluktan su içirmeyi tercih edebilirsiniz.
Islanan Tüyler Ağırlaşır
Kedilerin tüyleri oldukça sık yapıdadır ve ıslanan tüyler ister istemez ağırlaşır. Bu ağırlaşma kedilerin hareketlerini kısıtlayıcı özelliğe sahiptir. Tüm tüyleri ıslandığında kediler her zamanki hızlarında hareket edemedikleri için doğadaki avcılara karşı savunmasız kalabilirler.
Kediler su içmeden yaklaşık 3 gün hayatta kalabilirler.
Ancak, bu her zaman böyle olmayabilir ve kediler bu kadar uzun süre yiyecek ve su olmadan hayatta kalmayabilir. Bu, kedinin sağlığına, yaşına, ırkına ve çevresel koşullara bağlıdır.
Kedilerin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için yiyeceğe, suya ve sevgiye ihtiyacı vardır. Sağlıklı kalabilmeleri için ise yeterli su içmeleri şarttır. Kediniz su içmiyor ve içmeyi reddediyorsa bunun ciddi bir sebebi olabilir. Aşırı susuzluk, su ve elektrolit dengesizliğine yani dehidrasyona yol açabilir.
Mama kabının malzemesinin, mama üzerinde bakteri oluşumuna neden olmayacak malzemelerden yapılmış olması gerekir. Mama ve su kabı olarak kullanılmaya en uygun malzemeler; paslanmaz çelik, seramik, cam, taş ve tek kullanımlık tabaklardır. Paslanmaz çelikten yapılan kaplar, kolay temizlenir ve kolay kurur.
Mama kapları evin sakin olan yerlerine koyulmalı, evdeki kedi sayısından fazla olmalı ve su kapları ve mama kapları yan yana olmamalı, tabii kum kabından da uzak olmalı. Cam, porselen ya da toprak kaplar plastiğe göre daha uygun ve hijyenik.
Özellikle yaz aylarında kedinizin su kabının temiz ve dolu olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Onu daha fazla su içmeye teşvik etmek ve daha kolay serinlemesini sağlamak için suyunun içine birkaç tane buz küpü atabilirsiniz.
Kedilerde böbrek yetmezliği kan ve idrar tahlili ile teşhis edilir. Akut böbrek yetmezliği durumunda, kan tahlili iltihaba sebep olan ve enfeksiyonlar ile savaşan beyaz kan hücrelerindeki değişimleri gösterebilir.
Özellikle evcil kediler bu konuda oldukça hassastır. Sadece yaşadıkları mekânın değil, kumlarının ve sularının temiz olması da kedileri mutlu eder. Kediniz sırtüstü yatıştan sonra su kabına gidiyorsa suyu kirlenmiş olabilir. Dolayısıyla suyu yenilemeniz uygun olacaktır.
Sindirim desteğinin yanında kedilerdeki herhangi bir hastalık ve ağrı durumunda da ot ve bitkileri yedikleri bilinmektedir. Kediler, herhangi bir nedene bağlı olmaksızın keyfi olarak da çim ve ot yeme davranışını sergilerler. Yani kediniz sadece tadını sevdiği için de ot ya da çim gibi bitkileri yeme eğilimindedir.
Yaşlı kedilerde genelde böbrek yetersizliği görülü ve fazla asitli bir idrar yaşlı böbrekleri daha çok yorar. Ortalama bir kedi, günde iki kez idrar yapar. Burada hem bilinçli, hem de bilinçsiz komutlar idrar yapımını denetler.
Patilerde bulunan ter bezleri sayesinde her kedinin kendine has olan kokusu salgılanır. İnsan burnu bu kokuyu alamasa da diğer kediler ve hayvanlar bu kokuyu alabilirler. Kediler, yaşadığı her yere patilerinden salgılanan bu kokuyu bırakırlar ve bu sayede de alanlarını işaretlemiş, kişiselleştirmiş olurlar.
Şırınga ile kedi beslemek ise riskli bir durum. Şırıngayı biraz hızlı iterseniz sütün nefes borusundan ciğerlere kaçmasına neden olabilirsiniz. Kedilerin ciğerleri çok hassas olduğu için de bu durum sağlık açısından kötü sonuçlar doğuracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri