Hücrelerdeki protein ve hormon sentezini düşüren alkol, fiziksel ve zihinsel olarak da insan vücudunu etkiliyor. Spor yapan bireylerde ise performansı düşürmesinin yanı sıra kas gelişimini de olumsuz etkileyerek, vücutta deformasyona neden oluyor.
Genel olarak, sporcular tarafından yüksek miktarlarda alkol tüketimi, normal kan akışını ve protein sentezini olumsuz yönde etkileyebilir ve kas iyileşmeleri bozulabilir. Yine iyileşmeye bağlı olarak, rehidrasyon ve glikojen sentezi gibi geri kazanımla ilgili diğer faktörler de olumsuz yönde etkilenebilmektedir.
Alkollüyken egzersiz yapmaktan kaçınmalı ve alkol alındıysa en az 48 saat sonra egzersiz yapılmalıdır. Egzersizden sonra alkol alımından da aynı şekilde uzak durulması gerekir. Kronik alkol tüketimi zaman içerisinde egzersiz performansını çok daha fazla düşüreceği için sürekli alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
"PLOS One" adlı dergide yayınlanan bir araştırma ise egzersizden sonraki dört saat içinde yüksek miktarda alkol alırsan kas protein sentezi azalacağı için kasların güç toplamasının ve gelişiminin daha çok sekteye uğrayacağını gösteriyor.
Alkol bu hücrelerin protein üretimini % 35 civarında düşürüyor. Bunun yanında büyüme hormonunun sentezini de baskılıyor. Bu yüzden sürekli alkol tüketen kişilerde protein sentezine ve hormona bağlı olarak kaslarda gerileme ve dolayısıyla da vücut yapısında bozulmalar görülür (2).
İlgili 27 soru bulundu
Ayeti bulunmaktadır ve bu ayete göre alkolün dinen vücuttan atılma süresi 40 gün olarak bilinmektedir. Hadisi şerifte yer alan bir diğer ayette ise; “İçki içen kimsenin 40 gün namazı kabul edilmez.”
Alkol sadece kas gelişimini olumsuz etkilemez, vücudun diğer sistemleri üzerinde de olumsuz etki teşkil ederek düzgün çalışmalarını da engeller. Sadece antrenmandan önce ya da sonra alkol tüketiminden kaçınmak çözüm olmayacaktır, kas geliştirme sürecindeyseniz alkol tüketiminden tamamen kaçınmanız gerekir.
Kişisel önerim, alkol tüketiminden 48 saat sonra antrenman yapmanızdır ancak bu süre, tükettiğiniz miktar, antrenman kondüsyonunuz ve alkol tüketme alışkanlığınıza göre değişiklik gösterebilir. Herkes için geçerli olan ise alkol tüketiminden hemen sonra kesinlikle spor yapmamanız gerektiğidir.
Alkolün etkilerinin vücuttan tamamen silinmesi için üzerinden en az 12 saat geçmiş olması gerekir. Bu sebeple, alkol aldıktan sonra hemen egzersiz yapmaya başlamamanız daha uygun olacaktır.
Diyet sırasında kontrollü bir şekilde alkol tüketmenizde bir sakınca yoktur. Şeker ve kalori bakımından en düşük alkollü içecekler ile sofraların tadını rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Diyet yaparken; şampanya, cin, votka, tekila, şarap ve martini gibi kalorisi düşük hafif alkolleri tüketebilirsiniz.
Artık en sağlıklı alkollü içeceklerin bir lig tablosu var. Onlarca yıllık kanıtlar gösteriyor ki ölçülü içildiğinde listenin başında yer alan kırmızı şarap kalbe iyi gelebilir. Ancak listeye göre şaşırtıcı bir şekilde, sağlık bilincine sahip kişiler için ikinci seçenek el yapımı elma şarabı.
İşte Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi (OHSU) tarafından yapılan yeni araştırmaya göre kararında alkol almak, bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı savaşta önemli rol oynayabiliyor.
Alkolun vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir. Alınan alkol mideden başlayarak barsak ve sinirim sistemimizce hızla emilir ve vücut sıvısına geçer.
Alkol sadece kas gelişimini olumsuz etkilemez, vücudun diğer sistemleri üzerinde de olumsuz etki yaratarak düzgün çalışmalarını engeller. Sadece antrenmandan önce ya da sonra alkol tüketiminden kaçınmak çözüm olmayacaktır, kas geliştirme sürecindeyseniz alkol tüketiminden tamamen kaçınmanız gerekir.
İtalyan bilim insanlarının araştırmasına göre, günde yaklaşık bir ya da iki bardak bira içmek sağlığa zarar vermiyor ve kalp krizi riskini de azaltıyor.
Alkolün vücuttan atılmasını en kolaylaştırıcı şey, su olduğu için fazlaca su içmek gerekir. Lenf dolaşımını düzene sokan, potasyum açısından zengin sebze ve lenf dolaşımını düzene sokan balık ağırlıklı beslenilirse, aşırı tüketimden sonra alkol kısa zamanda vücuttan atılır.
Alkol alımı, vücutta diüretik etkisi yaparak, sıvı kaybını artırır. Bu nedenle, alkol alımını sıvı tüketimi olarak düşünmemek gerekir.
Yüksel Gümürdülü, alkolün aç karnına alınmasının daha zararlı olduğunu, midenin koruyucu tabakasını bozduğunu ve mide asidine daha hassas hale getirdiğini söyledi.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Egzersiz yapmak bira göbeğinizi giderebilir mi? Mekik çekmek ve diğer karın egzersizleri karın kaslarınızı güçlendirir ama göbeğinizi tam olarak yok edemez. Göbek yağlarınızı eritmenin tek yolu kilo vermektir. Yüzme, koşma, bisiklet sürme ve tenis gibi sporlar göbeğinizi eritmek için en iyi yollardan bazılarıdır.
Alkole bağlı basit yağlanma genellikle belirti vermez, kendini sınırlayıcıdır ve alkolü bıraktıktan yaklaşık 4-6 hafta sonra tamamen normale dönebilir. Ancak birçok bilimsel araştırma bu hastalarda alkolün bırakılmasına rağmen %5-15 oranında yine de siroza gidiş olabileceğini göstermiştir.
En fazla iki kadeh ile kendinizi sınırlamanız yerinde olacaktır. Alkol aşırı miktarda alındıysa kandaki miktarı düşene kadar etkilerinin devam edeceği de unutulmamalıdır. Alkol tüketiminin ertesinde, güne mutlaka kahvaltıyla başlayın.
Alkol kullanımının tıbbi olarak kabul edilen normal sınırı günde erkekler için 2, kadınlar için 1 içkidir. Birim olarak 1 içki, kabaca, bir kutu yada şişe biraya, bir bardak şaraba ya da 45 ml'lik bir “tek” sert içkiye (votka, viski vb) eşittir. Bu şekilde hesaplandığında alınan içkinin türünün hiç bir önemi yoktur.
Kronik alkol kullanımı sertleşmeyi bozmakta, boşalmayı geciktirmekte veya engellemektedir. Alkol cinsel istek kaybına ve fertilite azalmasına sebep olabilmektedir. Alkol kullanımı testosteron seviyesinde düşüş yaratabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri