Kediniz nesnenin ne olduğunu, canlı olup olmadığını ve bir tehdit oluşturup oluşturmadığını öğrenene kadar nesneyi tokatlamaya devam edecektir. Öte yandan kediler oyuncak olsun ya da olmasın, oynamayı sevdikleri nesnelere genellikle tokat atarlar ve bu alışkanlık atalarından ve avlanma davranışlarından gelmektedir.
Kedilerde tokatlama eylemi merak ve araştırma üzerine gerçekleşir. Merak ettiği eşyaları anlamak için tokatlama gibi davranışlar gösterir. Kediler çevresindeki eşyaları patileriyle kontrol edebilir. Avlamak için de tokatlama eylemi yaşanır.
Çok bilinmese de kedilerin patilerinde ter bezleri vardır ve gergin, korkulu ya da endişeli olduklarında patileri terler. Eğer kedinizin yürüdüğü yerlerde nemli pati izi görüyorsanız kedinizde duygusal olarak yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir.
Pika Sendromu
Sindirim sorunlarına, boğulmaya ve zehirlenmelere yol açabilir. Pika sendromu genetik yatkınlık, can sıkıntısı, stres, erken dönemde sütten kesilme, sahip olunan kronik hastalıklar, beslenme yetersizlikleri gibi çeşitli nedenlerle oraya çıkabilir.
Kediler, hareketleri pek de anlaşılamayan varlıklardır. Ancak bazı temel davranışları, kedilerin neyi sevip sevmediğini açıkça belli ediyor. Bunlardan biri de sizsiniz! Kediniz size karşı hırçın davranıyor veya eşyalarınıza tuvaletini yapıyorsa, bu açıkça sizden nefret ettiğinin göstergesidir.
İlgili 27 soru bulundu
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Depresyon. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de depresif ruh hali benzer şekillerde kendini gösterebilir. İştah azlığı, fazla tüy dökme, uyaranlara karşı ilgisiz olma, aşırı korkma ve kalabalıktan kaçma en belirgin durumlardandır.
Kendilerini hem stresten arındırmak hem de aynı ortamda bulundukları kişiler ile bağlarını güçlendirmek için yalanır. Eğer kediniz sizin yanınızda önüne gelen her yerini yalıyorsa sizi aileden görüyor demektir.
Dolaşımdaki kortizon benzeri hormon seviyelerinin artmasıyla ortaya çıkan hastalık durumuna Cushing / Hyperadrenocortisizm denir. Yakın geçmişte köpek hastalığı olarak bilinse de, kedilerde de görülmektedir. NASIL ORTAYA ÇIKAR? Sağlıklı vücutta kortizol seviyesi azaldığı zaman hipofiz bezi ACTH denilen hormon salgılar.
Kediler sinirlenince ne yapar? Sinirlenen kediler aniden saldırabilir. Tıslar, sert bir şekilde miyavlar ve karşısındakini uyarırlar. Bazen de birbirlerini kovalarlar.
Kediniz arka ayakları üzerine oturup ön patilerini havaya kaldırıyorsa bu durum kedinizin sizinle iletişim kurmaya çalıştığı anlamına gelir. Kedim ön patisini kaldırıyor diyorsanız sizinle oyun oynamak istiyor korkmayın.
Kediniz size saldırdığında hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız. Veteriner hekiminiz kedinizin saldırganlığının olası nedenlerini ve tetikleyicilerini belirleyecektir. Aynı zamanda kediniz üzerinde bazı laboratuvar testleri yaparak tıbbi bir sorunu olup olmadığını söyleyecektir.
Birisi, size ait olduğunu hissettiğiniz bir şeyi alabilir ve bu şekilde kıskançlık duygunuzu ortaya çıkarabilir. Kediler evdeki her bireye farklı şekilde davranabilir ve bu durum kıskançlık duyguları var mı sorusunu akla getirebilir.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Kedilerin sahiplerini özleyip özlemediği de oldukça merak konusudur. Bu merakı gidermek için yapılan araştırmalardan ise net bir sonuç çıkarmak mümkün değildir. Kediler genel olarak sahiplerini ya da sahiplerinin onlara sağladığı konforu özleyebilirler. Kedilerin özlediğini gösterme yöntemleri çok farklı olabilir.
Kedilerin konuşmalarını anlayıp taleplerini yerine getirdiğiniz zaman, sevildiklerini ve önemli olduklarını net bir şekilde anlarlar.
Kediler bizlerle konuşamasa da aslında bizlere hareketleri ile her sorunu anlatabilmektedir. Kedide depresyon belirtileri arasında; Sürekli olarak saklanma ve kaçma duygusu. Normal günlerdeki cana yakınlığından daha çekingen ve korkma duygusu.
Bir kedi mutsuzsa, aniden yemeyi bırakabilir. En sevdikleri mamaları bile reddedebilirler. Daha az yaygın olmakla birlikte, mutsuz kediler de kendini yatıştırmanın bir yolu olarak daha fazla yemeye başlayabilir. Kısacası iştah değişikliği, kedilerin normal, mutlu benlikleri gibi hissetmediklerini gösterebilir.
Bunun en kolay yolu kedinize sevgi göstermek, onunla konuşmak ve oyun oynamaktır. Kedinize sevginizi göstermek için onu okşamanız ve taramanız en basit yoldur. Ayrıca ona dokunmadan onunla konuşmanız da kedinizin sevildiğini anlamasını sağlar. Kediler için sevgi ve ilgi görmek kadar oyun da çok önemli bir ihtiyaçtır.
Genç kediler yani 8 ay ile 2 yaş arası, bir yere kadar ikişer ikişer artar. 8 aylık bir kedi 11, 10 aylık bir kedi 13 ve 1 yaşındaki bir kedi 15 yaşındadır. Fakat 1,5 yaşı ve sonrasında dörder eklenerek hesaplanır. 1,5 yaşında 20, 2 yaşında 24, 3 yaşında 28, 4 yaşında 32 diye devam eder.
Teknik olarak, kediler renkli görebilirler, ancak muhtemelen bizi - ve diğer her şeyi - bizden çok farklı bir ışıkta görürler. Kedilerin gözlerinde kırmızı ışığa tepki veren çok az sayıda koni vardır, bu nedenle dünyayı mavi, gri ve sarı görürler.
Kediler genel anlamda insanların enerjileri de hissederler. Tıpkı bebekler ve çocuklar gibi kimlerin kendilerini sevip sevmediklerini anlarlar. Kendilerini sevdiklerini hissettikleri insanlara karşı daha sıcak kanlı ve yakın olurlar. Özellikle de şefkatli bakışlar kedilerin son derecede hoşuna giderler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri