Kedilerde dış parazit görüntüsü de bölgesel tüy dökülmesi, kızarıklık, ciltte pullu görünüm şeklinde olabilir. Kedilerin vücudunun içerisinde ya da dışarısında parazit olması kedilerin sağlığını ve hatta yaşamını tehdit edecek sonuçlara neden olabilir.
Her ne kadar kediniz güvende olsa da, sokaktaki bazı kediler paraziti yiyecekleriniz aracılığıyla size bulaştırma potansiyeline sahiptir. Ve Tokso bulaşı; enfekte kediden çok, tüketilen gıdalardan olmaktadır. Enfekte kediler dışkıları ile toprağı kirletebilirler.
Kanca benzeri dişleri ile bağırsak duvarını tahrip ederek bölgeye yapışan bu iç parazitler kedilerde bağırsak iltihabına, kansızlığa, kanamaya ve kilo kaybına neden olabilir.
Bu parazitler bulaştığı kedilerde herhangi bir belirti görmeyebilirsiniz. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan yavru kedilerde ciddi belirtiler görülecektir. En belirgin semptom ishaldir. Yüksek düzeyde enfekte olan kedide; aşırı ishal, kusma, dehidrasyon ve hatta ölüm gibi sonuçlar ile karşılaşılabilir.
1.5 aylıktan itibaren her Minnak kediye, mutlaka iç parazitlere karşı ilaç uygulanması gerekir. Uygulanan anti paraziter ilaçlar, Askarit (yuvarlak solucanlar), Ancylostoma (kancalı kurtlar) ve Tenyalara (şerit, yassı solucanlar) karşı etkilidir.
İlgili 29 soru bulundu
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
Kedilere bulaşmış olan kancalı kurtlar deri yoluyla insanlara da geçer. Kedinizde olan kancalı kurtlar ya da bağırsak parazitleri vücutlarından dışkı yoluyla bulundukları ortama bulaştırırlar. Bu sebeple de insana bulaşması yüksektir.
Bağırsak parazitleri erken tedavi edilmediği takdirde çocuklarda ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Parazitin cinsine bağlı olarak; kansızlık, karaciğer ve dalakta büyüme, bağırsakta tıkanma, deride döküntüler, astım, büyümede gecikme ve ayrıca ağır organ hasarları bile yaşanabilir.
Genel olarak iç parazitler yavru kedilere anne sütünü emdiği sırada geçer. Yetişkin kedilerde ise, kedinin tükettiği yiyeceklerde bulunan solucan yumurtaları ya da solucanlar aracılığıyla geçer.
Evcil Hayvanlarda Bulunan Parazitler Ve Parazit Uygulamaları
Bu hayvanlar kendi başlarına yeterli temizliklerini yapmadıkları için tüylerinde yaşayan kene, pire gibi asalak hayvanlar insanlara geçebiliyor.
Ancak insana bulaşan kedi parazitleri arasında en ciddi risk oluşturanı “Toksoplazma” isimli parazittir. Kedilerde bulunan bu parazitin kalıcı hasarlara yol açabilmesi ve hatta hayati risk teşkil edebilmesi mümkündür.
İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Kedilere bağırsak kurdu nasıl bulaşır? Kurt istilası kurt türlerine göre farklı olabilir ancak bir kedi veya yavru kediye bağırsak kurtlarının bulaşmasının en sık görülen yolu, enfekte olmuş başka bir kedideki yumurtalar veya bu kedinin dışkısı ile temas etmektir.
6 haftalıktan itibaren her Minnak kediye, dış parazitlere karşı ilaç uygulanması gerekir. Uygulanan anti paraziter ilaçlar, Pire, Uyuz ve Kenelere karşı etkilidir.
Dış parazitlerden pire ve uyuz insan vücuduna yerleşip üreyememektedir. Bu parazitlerin olgun hali ancak kedi üzerinde hayatta kalabilmektedir. Ancak kedi üzerindeki kene insana tutunabilmektedir. Bu nedenden dolayı kedinizin antiparaziter tedavisini belli aralıklarda yapmanız gerekmektedir.
Kedileri dudaklarından öpmeyin! Kedileri dudaklarından öpmek, bazen bizim veya onların taşıdığı bir bakterinin bulaş olmasına sebebiyet verir. Özellikle yavru, tanımadığınız, parazit kontrolleri olmayan, diş sorunları yaşayan kedilerde bakteri ve parazitleri tükürük yolu ile insanlara taşıyabilir.
Toxoplasma gondii kedi barsağında mevcut olup dışkısı ile bulaştırıcı olduğu saptanmıştır. Bu yolla alınan parazit insanda hastalık yapabilir. Kedinin dışkısı ile atılan ookist formdaki parazitlerin ağız yolu ile alınması sonucunda barsaklarda kistler açılır. Trofozoid forma dönüşerek epitel hücrelerinde çoğalırlar.
Kedilerde parazit aşı uygulamalarının her 3 ayda bir uygulanması tavsiye edilir. Buna ek olarak diğer birçok farklı aşı uygulamasının da veteriner hekim tarafından belirlenecek program ile uygulanması kedinizin daha sağlıklı ve olası birçok hastalığa karşı koruma altında olmasını sağlayabilirsiniz.
Feridun Kunak, içerisinde incir kurusu, dut kurusu, kekik ve kabak çekirdeği tozu olan bağırsak parazitlerini önleyen doğal sirke yapımını izleyicilere aktardı. Sirkeyi yirmi gün bekletip süzdükten sonra buzdolabında saklanmasını söyleyen Kunak, günde bir fincan içilmesinin faydalı olacağını açıkladı.
Sindirim kanalı kaynaklı kötü ağız kokusu ise gastrit, ülser, kabızlık, ishal, bağırsak parazitleri vb. gibi bazı hastalıklarda karşımıza çıkabilir.
Gaita numunesinin sabah saatlerinde alınması, idrar ile karışmaması, sağlık kurumundan verilen steril kap içerinde saklanması ve doktorun söylediği hususlara dikkat edilerek alınması önemlidir. Gaita parazit testi gaita numunesinin lamel üzerinde seyreltilerek mikroskop üzerinde incelenmesi ile yapılır.
Pire taşıyan kemirgenlerin istenmeyen şekilde evlere girmesi kedilerin dış parazit riski yaşamasına neden olabilecek durumlar arasında yer alır. Kedinin tasma ile dışarıya çıkarılması, kontrollü de olsa gezmesinin sağlanması kedinin dış parazitlere karşı savunmasız kalmasına neden olabilir.
Sağlıklı dışkı genelde yumuşaktır (oyun hamuru gibi: ne çok yumuşak ne çok sert). Bu altın standart kabul edilir ve kedinizin tuvaletini normal şekilde yaptığının göstergesidir. Sağlıklı dışkı rengi koyu kahverengidir ancak çok koyu olmamalıdır; siyaha yakın olması dışkıda kan olduğu anlamına gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri