Günümüze dek yapılan araştırmalara göre evcil hayvanlarla birlikte yaşamanın sağlık üzerinde çeşitli pozitif etkileri bulunuyor. Örneğin yapılan bir araştırma kedilerin kalp krizinden korunmaya yardımcı olduğunu, stres hormonu olarak da bilinen kortizol seviyesinin düşmesine katkı sağladığını gösteriyor.
Evcil hayvan beslemek yaşam tarzımızı değiştirmekle kalmıyor, daha sağlıklı olmamıza da yardım ediyor. Bilimsel araştırmalar çoğu zaman köpek - insan etkileşimine yoğunlaşırken birçok çalışma en çok sahiplenilen evcil hayvanlardan kedilerin de zihinsel ve fiziksel sağlığımız için ne derece yararlı olduğunu gösteriyor.
Kediler İnsanlar İçin Doğal Terapidir
Aynı zamanda Oksitosin hormonu insana güvende hissetme ve sevgi farkındalığı duygularını salgılatır. Yani kedi insana sakinlik katar, sakinlik oksitosin hormonu ve bu hormonda insana sevgi dolu olma hissini verir.
Yapılan araştırmalar kedilerin kolesterolü de düşürdüğünü gözler önüne sermiştir. Yapılan araştırmalar kedilerle birlikte yaşayan insanların kalp hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi geçirme riskinin diğerlerinden %30-40 daha az olduğunu ortaya koymuştur.
İlgili 44 soru bulundu
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Aişe (r.a.) tarafından yapılan rivayete göre Hz. Muhammed şöyle demiştir: Resûlüllah (a.s.) Efendimiz: "Şüphesiz ki kedi necis (pis) değildir, o da ev halkından bazısı gibidir" buyurdu. İmam Şafii'ye göre, kedi su içtikten sonra arta kalanı temizdir. İmam Mâlik'e göre, kedinin artığı temizdir.
Evinde hayvan besleyen bireylerde stres azalıyor, tansiyon düşük seyrediyor ve kalp-damar sağlığı bulgularında olumlu yönde düzelme oluyor. Evcil hayvan sahibi olmak, kalp ve damar hastalıkları riski bulunan bireylerde hastalığa yakalanma oranlarını azalttıyor, hasta bireylerde ise olumlu yönde etkiler yaratıyor.
Araştırmalara göre kedi beslemek insanlarda stresi azaltan bir faktör. Kedilerle ilgilenmek, onları okşayıp sevmek, onunla oynamak hem sizin hem de çocuğunuz için bir rahatlama kaynağına dönüşebilir. Üstelik kedilerin insanların ifadelerinden stres düzeylerini anladıkları da araştırmalar sonucunda gösterilmiş durumda.
Kan basıncını düşürerek, stresi yok eder. Tendon ve kas sakatlanmaları nedeniyle oluşan ağrıların azaltılmasında, mırlama sesinin katkısı büyüktür . Kedi mırlaması insanlarda bulunan serotonin hormonunu artırarak, daha mutlu ve enerjik olunmasına katkı sağlar.
Kedilerin iyi bir şifacı ve gözlemci olduğunu biliyor muydunuz? Kedilerin sevimli dostluklarının dışında en önemli görevi, sizin gün boyunca üzerinizde biriktirdiğiniz negatif enerjiyi ortadan kaldırmaktır.
Bir başka teoriye göre, kediler kendilerini iyi hissetmediklerinde saklanma eylemi gösterebilirler. Çünkü kediler sadece uyumak ve iyileşmek için yalnız kalmak istiyor olabilir. Saklanmak herhangi bir kedi hastalığının nedeni olabilir. Bunun yanında saklanması; yaranlama, stres, endişe ve korku belirtisi olabilir.
Kediler insanın ruh halini gerçek anlamda anlamasa da araştırmada insan mimiklerini çok iyi ayırt ettikleri, ayrıca insana ilgi gösterdikleri görüldü. Vonk, araştırmalarının, kedilerin sahiplerine karşı sanıldığı kadar kayıtsız olmadıklarını gösterdiğini söylüyor.
Köpek bulunan odaya rahmet melekleri girmez. Kediye gelince, kedi beslemek caizdir.
Köpekler, bize sağlıklı bakteri üretmemiz konusunda yardımcı oluyorlar. Bu sağlıklı bakteriler de bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Kediler ise köpeklerinkinden farklı olan bakteriler sunuyorlar. Kedilerin bize sağladığı bağışıklık sisteminin anahtarı olan Ig A aktive ediliyor ve bağışıklık sistemimiz güçleniyor.
KEDİLER ENERJİ PAYLAŞIR MORALİNİZİ YÜKSELTİR
Siz kederliyken, yorgunken ya da kötü bir ruh haline sahipken her zaman yanınızda yer alırlar. Kollarda veya bacaklarda oturan kedi, ruh halini iyileştirmeye, gerginliği ve stresi hafifletmeye, ayrıca ilgisizliği ve ağır düşünceleri hafifletmeye yardımcı olur.
Kediler, insan arkadaşlarına sunacakları çok şey olan güzel yaratıklardır. Kedilerin ilk olarak insanlar tarafından yaklaşık 5000 yıl önce evcilleştirildiği ve çiftçilerin mahsullerini farelerden ve diğer kemirgenlerden korumaya yardımcı olmak için kullanıldığı düşünülüyor.
Müezza (Arapça: معزة), söylenene göre İslam peygamberi Muhammed'in kedisidir. Muhammed, Uhud seferinde önlerine yavrusunu emziren siyah-beyaz bir Habeş kedisi çıkınca askerin güzergâhını değiştirmiş; dönüşte de bu kediyi sahiplenerek Müezza adını vermişti.
Bunun en kolay yolu kedinize sevgi göstermek, onunla konuşmak ve oyun oynamaktır. Kedinize sevginizi göstermek için onu okşamanız ve taramanız en basit yoldur. Ayrıca ona dokunmadan onunla konuşmanız da kedinizin sevildiğini anlamasını sağlar. Kediler için sevgi ve ilgi görmek kadar oyun da çok önemli bir ihtiyaçtır.
Amerika Ulusal Tıp Kütüphanesi, mırlama sesinin kan basıncını düşürebileceğini söylüyor. Titreşimler enfeksiyon ve şişliklerin tedavisinde yardımcı olabilir. Bir çalışma, kedi sahiplerinin kalp krizi geçirme riskinin %40 oranında azaldığını, ancak bu durumun köpek sahipleri için söylenemeyeceğini tespit etti.
Depresyonu Önlüyor; Evet evcil hayvan beslemek yalnızlık hissine karşı gayet olumlu etki bırakıyor ancak kediler ise sadece yalnızlık değil aynı zamanda depresyonu önlüyor. Yalnızlıktan kaynaklanan alzmiher hastalığına da meydan okuyarak mental sağlığa da büyük ölçüde katkı sağlıyor.
Kedinin yediği artıktan yenir, içtiğinden içilir" buyurduğunu dile getiren Efe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Peygamber Efendimiz abdest alırken kedinin biri geliyor su içmek için. Peygamber Efendimiz abdest alacağı o tastaki suyu kediye ikram ediyor.
İnsanların kokularını alır ve içgüdüleri ile yaklaşırlar. Kokuların onlara verdiği güven duygusu ile insanlara yaklaşırlar.
Kedilerin tükürüğünde antijenleri nötralize eden antikorlar bulunur. Antikorlar antiseptik özellik taşımaz; bakterilerin varlığına tepki verebilirler ancak antiseptikler gibi doğrudan değil dolaylı olarak enfeksiyonu önleyebilirler. Kedi tükürüğünde bakterilerin hücre duvarına zarar veren lizozim enzimleri bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri