Kedinin Susuz Kaldığı Nasıl Anlaşılır? “Kediler günde ne kadar su içmeli?” sorusunun yanıtı kedinizin cinsine, yaşına, sağlık durumuna ve beslenme şekline göre farklılık gösterebilir. Fakat uzmanlar, kedilerin kilogram başına 50-60 ml sıvı tüketmesi gerektiğini belirtmektedirler2.
Genel olarak kediler günde yaklaşık bir bardak su tüketirler. Kurutulmuş yiyeceklerle beslenirlerse bu artacaktır. Kediniz içtiği su miktarını önemli ölçüde artırıyorsa, özellikle son zamanlarda kediniz de kilo vermişse, daha fazla araştırma için bir veterinere danışmalısınız.
Bununla birlikte, kedilerin artan su tüketimi ya da idealden fazla su içmesi de her şeyin yolunda gittiğini düşündürmemeli, dikkatle değerlendirilmelidir. Kedilerde dehidrasyon, böbrek problemleri, yüksek tansiyon, diyabet ve enfeksiyon gibi sorunlar su alımının belirgin ölçüde artmasına neden olabilir.
Bu soruya basit bir cevap, kedilerin suya erişimleri olduğu sürece yiyeceksiz 1-2 hafta hayatta kalabilecekleri yönündedir. Kediler su içmeden yaklaşık 3 gün hayatta kalabilirler. Ancak, bu her zaman böyle olmayabilir ve kediler bu kadar uzun süre yiyecek ve su olmadan hayatta kalmayabilir.
Önlem amaçlı olarak kediniz için evin etrafında birkaç tedbir alarak onun rahatından emin olun: Her yere bol miktarda su koyun: Yaz aylarında su daha hızlı buharlaşacağından - ve kediniz evde pek fazla gezinme eğiliminde olmayacağından - evin çeşitli yerlerinde birkaç kase soğuk su bulundurmak iyi bir fikirdir.
İlgili 33 soru bulundu
Cilt elastikliğinden kedinin vücudunun suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için oldukça basit bir test yapabilirsiniz. Kedinin kürek kemikleri arasındaki deriyi nazikçe çekip bıraktıktan sonra deri eski haline hemen dönmüyorsa bu, susuzluk yaşadığı anlamına gelebilir5.
Kedinin su içtiğinde semptomları şiddetlenen ya da kendisini kötü hissetmesine neden olan bir hastalığı ve/veya ağrısı varsa su içmekten kaçınabilir. Sindirim sorunları ve ağız yaralanmaları da su içme isteğini azaltabilir. Çevresel etmenler de su tüketimini azaltabilir.
Kediler için serin su ılık suya nazaran daha caziptir. Suyun sıcaklığını 15-20 derece civarında tutmak kedimizin su tüketimini arttırabilir.
Kedilerin Acıktığı Nasıl Anlaşılır? Kediler nasıl mutluluğunu bol bol mırlayarak belli ediyorsa, acıktığını da gözlerinizin içine baka baka miyavlayarak anlatırlar. Hatta öyle ki kediler, sesli ifadeleri, beden dillerinde en çok acıktıklarında kullanırlar.
Susuzluk için bu süre daha da azdır. Kedilerde bu süre köpeklere göre daha da kısadır. Açlığa uzun süre dayanabilseler de susuzluk onlar için daha zordur. Hem susuz hem aç kalan bir kedinin iki günün sonunda hasta olması kaçınılmazdır.
Kediler çok fazla miktarda suyu çok hızlı bir şekilde içtiklerinde mideleri su ile dolar, genişler ve bu da kedinin su kusmasına yol açar. "Kediler neden kusar?" sorusunun yanıtlarından birisi de kedilerin fazla su içmesi olarak verilebilir. Ancak kedilerin fazla su içmesi de bir sağlık sorununa işaret edebilir.
Kedinin yediği artıktan yenir, içtiğinden içilir" buyurduğunu dile getiren Efe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Peygamber Efendimiz abdest alırken kedinin biri geliyor su içmek için. Peygamber Efendimiz abdest alacağı o tastaki suyu kediye ikram ediyor.
Kedi diliyle temas sağlayan su ona yapışıyor ve tam bu anda geri çekilen dil bir su sütunu meydana getiriyor. Sütunun girişiyle ağzını kapayan kedi de sıvının bir bölümünü almış oluyor. Araştırmacılar, kedi dili üzerinde bulunan minik kılların su içerken yardımcı olduğu fikrini de çürütüyor.
Yapılan çalışmalarda günde tükettiği kuru mama miktarın 4-5 katı kadar su tüketmesi gerektiği saptanmıştır. Yani günde ortalama 50 gram kuru mama yiyen bir kedinin en az 200-250 ml kadar su tüketmesi gerekmektedir.
Kedilerde çok fazla su içilmesine polidipsi denir ve genelde önemli hastalıkların bir semptomudur: enfeksiyon, böbrek yetmezliği, diyabet veya diğer hormonal bozukluklar. Veteriner hekiminiz neden çok fazla su içtiğinin nedenin bularak size en iyi tedaviyi sunacaktır.
Bilindiği üzere kediler meraklı hayvanlardır. Kapalı kapıları onların ilgisini çeker ve içeride neler olduğunu merak ederler, görmek isterler. Banyodaki kokular sahiplerinin kokusunun daha yoğun olduğu yerler olduğundan kendilerini rahat hissetmelerini sağlar.
Köpek – kediler insanlar gibi doyduklarını anlayamadıkları için ne verilse yerler. 3 – 12 ay arası günde 3 -4 kez mama verilebilir. 1 yaşını doldurduktan sonra günde yalnızca 2 kez mama vermek yeterli olacaktır.
Kedinin sıkça tırmalama yapması, oyun oynamaya istekli olması, sahibine yönelik sevgi gösterilerinde bulunması da mutlu olduğunu gösteren işaretlerdir. Ayrıca, sağlıklı bir iştahla yemek yemesi ve çevresindeki nesnelere ilgi göstermesi de mutlu bir kedinin belirtileridir.
Mamayı küçük miktarlar halinde bir seferlik hazırlayın ve artan kısmını yeniden kullanmayın, atın. Mama ne sıcak ne de soğuk olmalı, oda sıcaklığında olmalıdır. Yavru her 3-4 saatte bir beslenmelidir.
Kuru ve yaş mama arasında denge kurmak çok önemli
Konserve mama tüketenler günde ilave 30 ml, halbuki kuru mama tüketen kediler vücut için 210 ml suya ihtiyaç duyarlar. Yüksek miktarlarda suyu tüketmelerini sağlamak çok zordur, çünkü doğaları gereği yüksek miktarda su tüketimine yatkın değildirler.
Musluktan akan şebeke suları kireçli sulardır ve bir zaman sonra evcil hayvanınızda problem yaşatmaya başlayabilir. Özellikle kısırlaştırılmış kedilerde üriner problemlere yol açabiliyor.Yani böbrek ve safra kesesi taşlarına neden oluyor.
Kedileri suya alıştırmak için öncelikle bazı değişiklikler yapmayı düşünebilirsiniz. Mesela su kabını değiştirmek, beslenme tarzında ciddi değişiklikler yapmamak, musluk suyu yerine içme suyuna alıştırmak, iştah kaybını önlemek ve en az 15 derecelik ısıdaki suyu kullanmak gibi uygulamalara geçebilirsiniz.
Dışarıda kalmış mama ve üzerindeki salya bakterilerin gelişip çoğalması için en ideal yerlerdendir. Kedilerin sadece mama kapları değil su kapları da bakteri yuvasıdır.
İlk yapmanız gereken, kedinizi suya alıştırmak olacaktır. Bunu yaparken, dostunuzun sevdiği kedi ödül mamasını vererek suya alışmasını sağlayabilirsiniz. Bu durum kedinizin suya yaklaşmasını fayda sağlayacaktır. Daha sonrasında ise, kedinizi yıkamak için sıcak alan belirlemelisiniz.
Özellikle yaz aylarında kedinizin su kabının temiz ve dolu olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Onu daha fazla su içmeye teşvik etmek ve daha kolay serinlemesini sağlamak için suyunun içine birkaç tane buz küpü atabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri