CEVAP: Ali bey kedilerde çok uzun süren kızgınlıklar normal karşılanacak düzeyde sık karşılanıyor. Fizyolojik olarak normal olan yılda bir dönem şeklinde yaşanmalıdır. Bu kızgınlık dönemi içinde de yaklaşık 1 hafta kızgınlık 1 hafta sakin dönem olmak üzere 3-5 kez artarda tekrarlar.
Kediler genellikle 6. ayında kızgınlık dönemine girer. Ancak bazı kedilerin gelişim sistemindeki farklılıktan ötürü 4. ayında kızgınlık dönemine girdiği görülmektedir. Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler.
Dişi kedimin kızgınlığı neden uzun sürüyor? En büyük sebebi Polycystic Ovarian Syndrome yani kedinizin yumurtalığında fazla sayıda yumurta hücresinin üremeye hazır hale gelmesidir. Bu duruma neden olabilecekler: Yanlış beslemeler (aşırı yağlı kalitesiz mamalar, ev yemeği ile beslenme)
· Kızgınlık döneminde kediler sık sık sürtünme ihtiyacı hisseder. · Erkek ve dişi kediler de geçerli olmak kaydıyla idrar püskürtme gibi özel davranışlar sergilerler. · Sürekli olarak bağırma, farklı sesler çıkarma ya da uluma gibi durumlar gözlemlenebilir. · Kediler bu dönemde sık sık kalça kemiğini yukarı kaldırır.
Kızgınlık dönemine giren dişi kediler bu süreçte huzursuz ve gergin olabilirler. Dişi kedinizi sakinleştirmek adına oyuncak ve aktivitelerle dikkatini dağıtabilirsiniz. Bu dönemde ekstra sevgi ve ilgi göstererek rahatlamasını sağlayabilir, onunla daha fazla zaman geçirerek sevginizi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Bunun için kedinize sevgi göstermeyi sıklaştırmalı, onunla daha çok konuşmalı ve oyun oynayarak onu yormalısınız. Kediniz yüksek sesle miyavlama, dışarı çıkma, agresif davranma gibi davranışlarda bulunduğu anda onun dikkatini oyun, ilgi ve kedi ödül mamaları ile dikkatini başka yöne çekebilirsiniz.
Hemen cevap verelim. Hayır!.. Kediler kızgınlık dönmelerinde acı çekmezler. Kedilerin kızgınlık dönemine girmeleri onların normal döngüsüdür ve kızgınlıktayken bağırır gibi değişik sesler çıkartmaları, aşırı hareketli olmaları, dışarı çıkma istekleri de çok normaldir.
Kızgınlık dönemi üç şekilde sonlanır; erkek kedi ile çiftleşme, Ovarioshistorektomi (kısırlaştırma operasyonu), anöstrus'un (kızgınlık sezonu dışı dönem)gelmesi. Eğer kediniz kızgınlık dönemi sırasında bir erkek kedi ile çiftleşir ve gebe kalırsa östrus dönemi bittikten sonra tekrar kızgınlık dönemine girmeyecektir.
Üreme Mevsimi / Östrus Ne Kadar Sürer? Kedi kızgınlık dönemi ortalama olarak 6 gün sürer. Elbette bu süre kediden kediye göre değişiklik gösterebilir. Kediler bu dönemde çiftleştikleri takdirde ortalama kızgınlık süresi 9 güne kadar artar.
Bazı kediler çiftleşme döneminde sürekli bağırırken bazıları da hiç yapmadıkları farklı hareketleriyle gözlemlenir. Kedi çiftleşmesi genel olarak sürtünme ve zıplama gibi hareketlerle başlar denilebilir. Kedilerde bu gibi davranışların gözlemlenmesi durumunda da çiftleşme dönemine girdikleri anlaşılabilir.
CEVAP: Kedinizin kızgınlığa girmesi ne kadar normalse bağırması, ağlar gibi davranması, kendini yerden yere atması da normaldir. Baştan açıklayalım kediniz kızgınlık süresindeyken ACI ÇEKMİYOR, AĞRISI YOK. Herşey normal :) Yaptıklarını cinsel dürtüler ile davranışlarına yansıtıyor diyebiliriz.
Kızgınlık döneminde kediniz daha sevecen olabilir; mobilyalara, duvarlara ve sevdiği insanlara sürünebilir. Muhtemelen özellikle arka ayaklarıyla sürünecektir ve arka ayakları ile kuyruğunu kaldırarak sık sık çiftleşme durumu sergileyebilir.
Bu dönemde kedilere daha fazla vakit ayrılmalı ve çeşitli oyunlar oynayarak dikkatlerinin dağıtılması sağlanmalıdır. Oldukça huzursuz ve stresli olan erkek kediler, sahipleri ile oyun oynadıklarında yorulup uyuyarak daha sakin kalabilmektedirler.
Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer? gün arasında sürer. Dişi kedilerde bu süreç yaşandıktan sonra 3 hafta içerisinde tekrarlanır.
Her 2-3 kızgınlıkta bir çiftleşmesi en doğrusu olsa da maalesef ömrü boyunca da bu mümkün değildir. Bu sebeple bu hastalıkların çoğuna sebep olan rahim ve yumurtalık daha hiç kızgınlığa girmeden kısırlaştırma operasyonu ile alınır. Bu sayede ileri yaşlarda böyle problemleri yaşama ihtimali %5 altına düşmüş olur.
Kısırlaştırılmış kedim neden kızgınlığa girdi? Kediniz Ovaryum Kalıntı Sendromu yaşamaktadır. Yapılan kısırlaştırma operasyonu sonucunda yumurtalık organından parça kalmış olabilir. Bu da onun tekrar kızgınlık belirtileri göstermesine yani hormon üretiminin durdurulamamış olmasına işaret eder.
Kliniğimizde kızgınlığın ertelenmesi amacıyla progestagen analoglarından yararlanmaktayız. Bu ilaçlar tek doz olarak enjeksiyon şeklinde yapılabildiği gibi bazı durumlarda tablet şeklinde ağızdan uygulanabilir.
Öncelikle kediniz bir erkek ise ideal kısırlaştırma dönemi 5-6 aylık olduğu süreçtir. Dişi kedilerde pediatrik kısırlaştırma 8 ile 14 haftalıkken öneriliyor. Bazı veteriner hekimler dişi kedilerin 5-6 aylıkken kısırlaştırılma işleminin uygulanmasından taraftardır.
Kısırlaştırılmış erkek kediler artık çiftleşme isteği duymayacakları için cinsel yolla ve yakın temasla bulaşan birçok hastalığa yakalanmayacakları gibi çiftleşme seremonisinin bir parçası olan kavgalar ve sonuçlarına karşı da korunmuş olacaklardır.
Dişi Kediler Çiftleştikten Sonra Neden Yuvarlanır? Çiftleşme bittikten sonra dişi kediniz yuvarlanmaya başlar ve pozisyon değiştirerek sırt, genital bölgesini yalamaya başlarlar. Tam olarak sebebi bilinmeyen bu davranışların, yumurtalama nedeni ile hormonal bir tepki verildiği tahmin edilmektedir.
Dişi kediler neden yatağa işer? sorusunun yaygın cevaplarından birisi de kedinin kızgınlık dönemine girmiş olabileceğidir. Dişi kediler de kızgınlık dönemlerinde çiftleşmeye hazır olduklarını başka kedilere iletebilmek için farklı noktalara çiş yapabilirler.
Tüm bu sebeplerden dolayı dişi kedi kısırlaştırma operasyonunu kızgınlık bitiminden 3 gün sonra yapıyoruz. (3 gün sonra dememizin sebebi 5-7 gün sonra diğer kızgınlık döngüsüne girmesi gibi bir ihtimal vardır tam aralıkta yakalayabilmek için 3 gün bekliyoruz ve geciktirmeden operasyona alıyoruz.)
Kedi Çiftleşmesi Ne Kadar Sürer? Az önce de belirtildiği gibi kedilerin çiftleşmesi saniyeler içerisinde sona ermekte ancak birden çok defa tekrarlanabilmektedir. Dişi, yaşam koşullarına bağlı olarak, birden fazla erkekle de çiftleşebilir.
Erkek kedilerde ilk çiftleşme zamanı ise genellikle 11-12 aydır. Erkek kedilerde çiftleşme siklusu için belirli bir zaman yoktur. Herhangi bir sağlık problemi yoksa her zaman çiftleşmeye hazırdır.
Hamile olan bazı kediler bu dönemde kızgınlığa girebilmektedir ve bu durum sonucu tekrar erkek kediyle çiftleşebilmektedir. Kediniz için bu durum pek sağlık olmadığından, kedinizin hamilelik döneminde tekrardan çiftleşmesini engellemeniz sağlıklı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri