Tabii öncelikle kedi anksiyetesi kavramını yakından tanımakta fayda var. Kedi Anksiyetesi Nedir? Kedilerde anksiyete, belirli zamanlarda kedilerin kendilerini çeşitli nedenlerle tehlike altında, korku ve endişe içinde hissetmelerinin kronikleşmesi durumudur.
Bu durumda veteriner hekiminiz size bir tedavi yöntemi önerebilir. Kedinizin sakinleşmesine yardımcı anti-anksiyete ilaçları yazmanın yanında veteriner hekiminiz, davranış şartlandırma ve karşıt şartlandırma ile hem size hem de kedinize yardımcı olabilecek bir eğitmen veya hayvan davranış terapisti tavsiye edebilir.
Aşırı miktarda kedi maması tüketimi, kusması ya da iştahsız olup hiç mama yememesi de depresyonda olduğunu bize gösterebilir. Durduk yere etrafı yalaması, aşırı tüy dökmesi tuvalet alışkanlığının dışına çıkması da zaman zaman görülen depresyon belirtilerindendir.
Kedilerde Stresin Belirtileri
Kedilerde, ruhsal açıdan oldukça büyük bir etkiye sahip olan stres, saklanma, idrarını tuvaletin dışına yapma, aşırı miyavlama, aşırı uyuma, diğer canlılara karşı agresif hareketler sergileme olarak kendini gösterebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Örneğin; yemek sırasında rekabet etmek zorunda kalmak, diğer bir kedi tarafından taciz veya saldırı, başka bir kedinin evin yakınlarında dolaşması, tuvalet kullanımının başka kedi tarafından engellenmesi, başka bir kedinin idrar bırakarak bölgesini işaretlemesi, ortamdaki kedilerle rekabet ve kavgalar kedinizde stres ...
Rahat bırakın
Böyle bir anla başa çıkmanın en iyi yolu, kedinize biraz yer açmaktır. Kedi dostunuzu ne kadar sevseniz de, bazen onu yalnız bırakmak, onun tüm adımlarını takip edip onu sürekli sakinleştirmeye çalışmaktan çok daha kolay ve hızlı bir şekilde sorunu çözebilir.
Anksiyete, (kaygı- endişe durumu) şehirde yaşayan kedilerde en sık görülen davranış bozukluğudur. Kırsal kesimlerde yaşayan, insanlarla daha az ilişkide bulunan tıbbi olarak daha az incelenen kedilerde ise saldırganlık daha yaygındır.
Kedinizin mutsuz olduğunu gösterebilecek pek çok göz, kulak, kürk ve vücut pozisyonu vardır. Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
Kedilerin bıraktıkları kokuları silmek ya da baskılamaya çalışmak onların kendilerini güvende hissetmelerinin önüne geçer. Tuvalet: Kedi tuvaletinin kedinin kendisini rahat ve güvende hissettiği bir yerde durması gerekir. Tuvaletin bulunduğu yerin çok gürültülü ve aşırı aydınlık olmaması önerilir.
Depresyon belirtileri; stresli durumda idrar kaçırma, ya da idrarını farklı yere yapma, aşırı yalanmaktan tüy dökülmesi, kaçma isteği, korku, yüksek beden ısısı, kedinin kendisini ve etrafı yalaması, aşırı salyalanma, iştahsızlık veya iştahta aşırı artış olarak sayılabilir.
Depresyon. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de depresif ruh hali benzer şekillerde kendini gösterebilir. İştah azlığı, fazla tüy dökme, uyaranlara karşı ilgisiz olma, aşırı korkma ve kalabalıktan kaçma en belirgin durumlardandır.
Kedide depresyon belirtileri arasında; Sürekli olarak saklanma ve kaçma duygusu. Normal günlerdeki cana yakınlığından daha çekingen ve korkma duygusu. Kusma durumları (Strese bağlı salgılanan hormonlar mideyi hassas hale getirir ve bu kedilerde kusma daha çok görülebilir)
Hayvan artık hiç yerinden kalkmaz, oyun oynamak istemez, saklanır. Sık sık bu hareketsizliğin yanı sıra acı dolu seslerle miyarlar. Son olarak da kedinin idrarını ve dışkısını, tuvaleti dışında başka yerlere bırakması da anksiyetenin başlıca belirtilerinden biridir.
Anksiyete, gerçekte olmayan ancak gelecekteki olası tehditlere karşı kaygı ve korku hissedilen ruhsal bir bozukluktur. Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir.
Çevresel zenginleştirme, kedilerde depresyonu hafifletmenin etkili bir yolu olabilir. Bol miktarda oyuncak, tırmalama direği ve saklanma yeri kedinin zihnini canlandırmaya, onu aktif ve meşgul tutmaya yardımcı olabilir. Kediler için tırmalama direklerini ve kedi evlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Kedinin sıkça tırmalama yapması, oyun oynamaya istekli olması, sahibine yönelik sevgi gösterilerinde bulunması da mutlu olduğunu gösteren işaretlerdir. Ayrıca, sağlıklı bir iştahla yemek yemesi ve çevresindeki nesnelere ilgi göstermesi de mutlu bir kedinin belirtileridir.
Kediler kesinlikle sevildiği hissederler. Kediler sevildiği hissederken sesler ve bazı hareketleri ile bizlere belli ederler. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir; -Gözlerini yavaşça kırpma. Bunun anlamı çok mutlu olduğunu, huzurlu olduğunu ve size öpücük gönderdiğini ifade etmektedir.
Kedilerinde insan hayatında fiziksel ve psikolojik iyileşme sağladığı saptanmıştır. Kedi terapisi ve bir kedinin arkadaşlığının anksiyete, depresyon ve stres için bir tedavi olarak görülmektedir.
Kedilerde en sık görülen korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi davranışlar sayılabilir.
Bir kedinin agresif olması doğal ve normaldir. Ancak normalde saldırgan ve agresif hareketleri olmayan bir kedinin aniden değişmesinin bir nedeni mutlaka vardır. Bir kedi korktuğu, endişelendiği ya da kendini güvende hissetmediği durumlarda agresif davranışlar sergileyebilir.
Su: Birçok kedi ırkları, suyla temas etmekten asla hoşlanmaz. Su birikintileri, banyo yapma ya da yağmur gibi suyla ilişkili durumlar, kedilerde korku oluşturmaktadır. Arabalar: Kediler, hızlı hareket eden arabalardan ya da trafik gürültüsü onlarda korku yaratabilir.
Bir kedinin güvenini kazanmak için sakin hareketlerde bulunmak ve olabildiğince tahmin edilebilir olmak önemlidir. Özellikle eve misafir geldiği zamanlarda kedinize nasıl yaklaşacakları konusunda ufak açıklamalar yapabilir ya da kedinizin özgür alanında rahatsız edilmeden zaman geçirmesine olanak sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri