Kedilerde iç parazit oluşumunun temel sebebi çoğu zaman kedinin kendini temizlediği esnada yanlışlıkla ya da bilinçli bir şekilde pireleri yutmasıdır. Bahsi geçen pireler kedinin sağlığına ciddi anlamda zarar vererek parazitlerin artmasına neden olur.
Çıplak gözle çok zor görülebilecek kadar küçük olan parazitin larva formu sahip olduğu kanca benzeri dişleri ile bağırsak duvarlarını tahrip ederek yapışır ve bağırsak iltihabı, kilo kaybı, kanama ve sonuçta anemiye neden olur. Parazit, ince bağırsaklar dışında deri ve akciğerleri de etkileyebilme yeteneğindedir.
Kedilerde iç parazit olduğu tespit edildikten sonra veteriner kontrolünde ilaç kullanımına başlanılmalıdır. Bu noktada ilk aşamada oral yol ile kullanılan ilaçlar ile parazitlerin ölmesi sağlanır. Bu ağız yoluyla alınan ilaçlar şurup, macun ya da tablet şeklinde kedilerde kullanılabilir.
Yuvarlak solucanlar bağırsak parazitleri arasında en yaygın ve sık görülenidir. Kedilere bulaş olan ortamda bulunan larvalarda temasta, yavru kedilere annelerinin sütünden veya enfekte olmuş olan bir hayvanın yemesi sonucu bulaşmaktadır. Kedinizin bağırsak yollarındaki astara yapışırlar.
Toxoplasma gondii kedi barsağında mevcut olup dışkısı ile bulaştırıcı olduğu saptanmıştır. Bu yolla alınan parazit insanda hastalık yapabilir. Kedinin dışkısı ile atılan ookist formdaki parazitlerin ağız yolu ile alınması sonucunda barsaklarda kistler açılır. Trofozoid forma dönüşerek epitel hücrelerinde çoğalırlar.
İlgili 22 soru bulundu
Kedilerde parazit aşı uygulamalarının her 3 ayda bir uygulanması tavsiye edilir. Buna ek olarak diğer birçok farklı aşı uygulamasının da veteriner hekim tarafından belirlenecek program ile uygulanması kedinizin daha sağlıklı ve olası birçok hastalığa karşı koruma altında olmasını sağlayabilirsiniz.
sorusunun yanıtı evet olarak verilebilir. Kancalı kurtlar, bazı tenya türleri, toksoplazma gibi parazitler kedilerden insanlara geçebilir.
İç Parazit uygulaması yaptırmazsanız: kedinizin ve sizin iç parazitlerden korunmamanız anlamına gelir. İç parazitler bağırsak ve mide başta olmak üzere karaciğer, akciğer gibi hayati organlarda yaşar ve sayıca artması halinde hem sizde hem de kedinizde ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.
İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Kedilerde iç parazit aşısı ise genellikle enjeksiyon yöntemi ile uygulanan bir aşıdır. Veteriner hekim tarafından yapılacak aşı kalça bölgesine uygulanır.
Evcil Hayvanlarda Bulunan Parazitler Ve Parazit Uygulamaları
Bu hayvanlar kendi başlarına yeterli temizliklerini yapmadıkları için tüylerinde yaşayan kene, pire gibi asalak hayvanlar insanlara geçebiliyor.
Sarımsak kedinin vücuduna girdiğinden itibaren iç parazitleri yok etmeye başlar, aynı zamanda parazitlerin üremelerini durdurmaya da yardımcı olacaktır. Kediniz sarımsağı kokusundan dolayı direkt olarak yemiyorsa çok ince halinde bölebilir ve mamasına karıştırarak yemesini sağlayabilirsiniz.
Kedinizde iç parazit varsa yine haftada bir kez olacak şekilde bir damla elma sirkesini suyuna damlatarak içmesini sağlayabilirsiniz. Var olan parazitleri öldürmeye ve tekrar oluşma riskini en aza indirir. Kedinizde dış parazit ve bununla beraber pire sorununuz varsa, gönül rahatlığıyla elma sirkesi kullanabilirsiniz.
Yuvarlak Solucanlar: Roundworm olarak da bilinen yuvarlak solucanlar kedilerde en sık görülen iç parazit çeşitleri arasında yer alır. Dış ortamlarda da varlıklarını sürdürebilen bu parazitler enfekte olan anne kediden göbek kordonu yolu ile yavru kedilere geçebilirler.
Sağlıklı dışkı genelde yumuşaktır (oyun hamuru gibi: ne çok yumuşak ne çok sert). Bu altın standart kabul edilir ve kedinizin tuvaletini normal şekilde yaptığının göstergesidir. Sağlıklı dışkı rengi koyu kahverengidir ancak çok koyu olmamalıdır; siyaha yakın olması dışkıda kan olduğu anlamına gelebilir.
Bir hayvan türü olan parazitler, başka bir organizmanın içinde yaşar ya da besinini başka bir organizmadan sağlar. Parazitlerin konak canlı olmadan yaşaması mümkün değildir. Bağırsak kurtları da bir çeşit parazit canlılardır. İnsan sindirim sistemine yerleşen bu canlılar, konak canlının içerisinde üreyebilir.
Evcil kedilerin kuduz aşısı olmaları hem gerekli hem de zorunludur. Kuduz olma riskleri ne kadar düşük olursa olsun, olası virüslere karşı korunmaları için aşılarının tam zamanında yapılması gereklidir. Salgınların ne zaman başlayacağı ya da çoğalacağı belli olmaz.
Hastalık çok bulaşıcıdır ve hafif belirtilerden ileri derecede zatürre ve ölüme kadar gidebilen komplikasyonlara neden olabilir. Aşılama hastalığa karşı %100 etkin bir koruma sağlayamamakla beraber hastalığın hafif atlatılmasında ve ciddi boyutlara ulaşmasına engel olacaktır.
Eczanelerde 3 lira civarında. lütfen veterinerinize danışın.
Bunlar karma aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısıdır. Bu aşı uygulamalarından önce kedilere iç ve dış parazit uygulaması yaptırmak gerekmektedir. Veterineriniz gerekli kontrolleri ve parazit uygulamasını aşılardan önce hatırlatacaktır.
Bunun yanıtı oldukça basittir, kedinizle oynarken, kedinizi severken, kedinizi tararken ve onun yattığı yerlerde oturduğunuzda yattığınızda malesef taşıdığı parazitleri kendinize bulaştırmış olursunuz. Lakin unutmayın ki bir çok parazit dışkı ve salya ile bulaşır.
'İNSANA BULAŞMAZ'
Sadece kediden kediye bulaşır, kediden bir başka hayvana ya da kediden insana bulaşması söz konusu değildir. Çünkü hastalığın etkeni kedilere özel 'feline koronavirüs' dediğimiz kedi koronavirüsüdür.
Hastalık, karın ağrısı, iştahsızlık, gece uyurken ağızdan salya akması, diş gıcırdatma, uyurken popoyu kaşıma bulgularıyla kendini gösterebiliyor. Bu belirtileri yaşayan yetişkin ve çocukların mutlaka bir uzmana başvurması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri