Eğer kediniz stres belirtileri gösterdiğinde erken müdahale edip onun odaklanmasını engellerseniz, sakinleşmesi çok daha kolay olacaktır. Dikkatini dağıtmak için ona sevdiği ödül yiyeceğinden vermek ya da onu sevmek, sarılmak ve ona kendini güvende hissettirmek işe yarayacaktır.
Kediniz sakinleşmek için hızlı bir nefes alabilir. İşte rahatlaması için sakinleştirici bir durumu nasıl yaratabileceğiniz: Kediye sakinleşmesi için mümkün olduğunca çok zaman verin. Onu yalnız kalabileceği sessiz bir yere götürün - eğer evinizdeyseniz, bir banyo olabilir .
Besleme, oyun ve tuvalet saatlerinde düzenli bir program oluşturun. Tüy bakımı ve masaj: Kedinizin tüylerini düzenli olarak fırçalayarak rahatlama sağlayabilirsiniz. Ayrıca hafif bir masaj da stresini azaltabilir. Oyun ve egzersiz: Kedinizin enerjisini boşaltması için düzenli oyun ve egzersiz oturumları düzenleyin.
Kedilerde stres çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Deri, mesane ve/veya mide-bağırsak sorunları yaşayabilir. Ayrıca, kum kutularının dışına idrar yapabilir, hırlama veya tıslama sesleri çıkartabilir, insanlara veya diğer hayvanlara karşı agresif davranabilir veya takıntılı bir şekilde yalanabilirler.
Bu durumda veteriner hekiminiz size bir tedavi yöntemi önerebilir. Kedinizin sakinleşmesine yardımcı anti-anksiyete ilaçları yazmanın yanında veteriner hekiminiz, davranış şartlandırma ve karşıt şartlandırma ile hem size hem de kedinize yardımcı olabilecek bir eğitmen veya hayvan davranış terapisti tavsiye edebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Çevresel zenginleştirme, kedilerde depresyonu hafifletmenin etkili bir yolu olabilir. Bol miktarda oyuncak, tırmalama direği ve saklanma yeri kedinin zihnini canlandırmaya, onu aktif ve meşgul tutmaya yardımcı olabilir. Kediler için tırmalama direklerini ve kedi evlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Depresyon. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de depresif ruh hali benzer şekillerde kendini gösterebilir. İştah azlığı, fazla tüy dökme, uyaranlara karşı ilgisiz olma, aşırı korkma ve kalabalıktan kaçma en belirgin durumlardandır.
Kedide depresyon belirtileri arasında; Sürekli olarak saklanma ve kaçma duygusu. Normal günlerdeki cana yakınlığından daha çekingen ve korkma duygusu. Kusma durumları (Strese bağlı salgılanan hormonlar mideyi hassas hale getirir ve bu kedilerde kusma daha çok görülebilir)
Kedilerde en sık görülen korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi davranışlar sayılabilir.
Kızgınlık dönemine giren dişi kediler bu süreçte huzursuz ve gergin olabilirler. Dişi kedinizi sakinleştirmek adına oyuncak ve aktivitelerle dikkatini dağıtabilirsiniz. Bu dönemde ekstra sevgi ve ilgi göstererek rahatlamasını sağlayabilir, onunla daha fazla zaman geçirerek sevginizi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Kediler depresyona girdiğinde muhakkak daha fazla sevgi ve şefkat göstermelisiniz. Onu rahatsız ettiğini düşündüğünüz koşulları bir an önce değiştirmelisiniz. Kedilerin beslenme alışkanlarını değiştirmek veya bir hastalığa yakalanıp onu size anlatmaması, sorunun çözülmemesi de hastalıkla beraber depresyona sokabilir.
Hırlama ya da tıslama, kedilerin gerçek anlamda tehdit altında hissettiği zaman çıkardığı bir sestir. Alçak perdeden ve gürleyen yapıdaki bu ses, karşıdakini korkutmak ya da uyarmak amaçlı kullanılır. Genellikle kedinin agresif davranışlar sergilemeden önce kullandığı son uyarıdır.
Mutsuz kedileri de aynı şekilde beden dili ile anlamak mümkündür. Kuyruğun yere doğru durması ya da sert bir şekilde sallanması, kürkün kabarması, geriye ya da yana yatık kulaklar, genişlemiş göz bebekleri ve kedinin ısırmaya çalışması mutsuzluk belirtisi olabilir.
Kedilerde neler strese sebep olur? Kediler, çevrelerinin kontrolünün onlarda olduklarını hissettiklerinde kendilerini daha iyi hisseder. Bu hissi bozan herhangi bir şey, onları mutsuz edebilir. Zaman geçtikçe bu kedinizin stres seviyesini yükseltebilir ve endişeye yol açabilir.
Kedinin sıkça tırmalama yapması, oyun oynamaya istekli olması, sahibine yönelik sevgi gösterilerinde bulunması da mutlu olduğunu gösteren işaretlerdir. Ayrıca, sağlıklı bir iştahla yemek yemesi ve çevresindeki nesnelere ilgi göstermesi de mutlu bir kedinin belirtileridir.
Baş, çene ve boyun genelde en sevdikleri yerlerdir. Bazı kediler kuyruklarına dokunulmasından hoşlansa da bazıları kuyruklarına dokunulduğunda ürker ve hatta canı yanabilir. Yavaş hareket edin, kedinizin dokunuşunuza verdiği tepkilere çok dikkat edin ve onların tercihlerine saygı duyun.
Kedilerin sevilmekten hoşlanmadığı birçok bölge bulunuyor. Kedilerin kuyruk bölgesi, dokunulmasına izin vermediği bölgelerdir. Kedi severken kuyruk bölgesine yaklaşmamak gerekir. Kedilerin her ne kadar çok fazla cinsi olsa da, sırt bölgesi de sevmedikleri bölgeler arasında yer alan bir bölgedir.
Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
Kedi dostlarımızda dinlenme durumu, onların iyi hissetmemesine vermiş olduğu tepki de olabilmetkedir. Halsizliğin en belirgin sebepleri ise depresyon, aşırı beslenme durumu, parazit enfeksiyonları, stres, egzersizi sık yapma, ilaç yan etkisi, obezite, kedi gribi, yaşlı kedilerde artrit gibi sebepler olabilir.
Kedilerinde insan hayatında fiziksel ve psikolojik iyileşme sağladığı saptanmıştır. Kedi terapisi ve bir kedinin arkadaşlığının anksiyete, depresyon ve stres için bir tedavi olarak görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri